Απαιτήσεις της προεκλογικής περιόδου

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/FB6366A9863B12E2A297E3178FA268DA.jpgΟι λέξεις «σοσιαλισμός» και «καπιταλισμός» ήταν τα λήμματα που συμβουλεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό οι χρήστες της διαδικτυακής έκδοσης του λεξικού Merriam-Webster κατά τη διάρκεια του 2012, με αποκορύφωμα μάλιστα την περίοδο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.

«Διαπιστώσαμε σημαντική αύξηση των αναζητήσεων για τον ‘σοσιαλισμό’ την ίδια την ημέρα των εκλογών [στις 6 Νοεμβρίου], όμως το γενικότερο ενδιαφέρον για τις δύο λέξεις αυτές δεν μειώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», επισήμανε ο Πέτερ Σοκολόφσκι, εκ των συντακτών του λεξικού, το οποίο κάθε χρόνο δημοσιεύει τις δέκα πρώτες λέξεις της χρονιάς.

Όπως εξήγησε ο Σοκολόφσκι στο CBS οι χρήστες συμβουλεύτηκαν τα δύο αυτά λήμματα κυρίως στο διάστημα γύρω από τα συνέδρια Δημοκρατών και Ρεπουμπλικάνων (τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου), τα ντιμπέιτ του Οκτωβρίου και όποτε τα μέσα ενημέρωσης κάλυπταν τη θεματολογία για τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας.

«Η αναζήτηση μίας λέξης συχνά μας οδηγεί να συμβουλευτούμε και την άλλη», πρόσθεσε.

«Είναι συναρπαστικό να βλέπει κανείς πόσο η γλώσσα μπορεί να επιδράσει στους χρήστες μας έπειτα από μία δημόσια συζήτηση, ή μία ομιλία», πρόσθεσε από την πλευρά το ο Τζον Μ. Μόρς, πρόεδρος και εκδότης του Merriam-Webster. «Με τον ‘σοσιαλισμό’ και τον ‘καπιταλισμό’ είναι σαφές πως πολύς κόσμος ανέτρεξε στο λεξικό προκειμένου να διαφωτιστεί σχετικά με τα σχόλια που συχνά περιστοιχίζουν αυτές τις λέξεις».

Να υπενθυμιστεί ότι και οι δύο λέξεις είχαν την τιμητική τους όλη τη χρονιά, όσο ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Ρεπουμπλικάνος διεκδικητής της προεδρίας Μιτ Ρόμνεϊ αντάλλασσαν διαξιφισμούς.

Οι μεν Ρεπουμπλικάνοι συχνά στηλίτευαν τον Ομπάμα για τις, κατ’ αυτούς, σοσιαλιστικές πολιτικές του (εννοώντας περίπου κομμουνιστικές), όπως η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους ευκατάστατους.

Ο Ομπάμα επέκρινε από την άλλη πλευρά τον Ρόμνεϊ για τις επιχειρηματικές του πρακτικές και για τα σχόλιά του περί των Αμερικανών που βασίζονται στα επιδόματα της κυβέρνησης.

Κάποιες άλλες λέξεις που μπαίνουν στην πρώτη δεκάδα των περισσότερων αναζητήσεων είναι και η γαλλική λέξη touché, η λέξη ‘δημοκρατία’ , η γερμανική schadenfreude (χαιρεκακία), η malarkey (μπουρδολογία) —μία λέξη που εκστόμισε ο αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν κατά την τηλεοπτική του μονομαχία με τον αντίπαλο διεκδικητή Πολ Ράιαν—, η ‘παγκοσμιοποίηση’, η επίσης γαλλικής ρίζας bigot (μισαλλόδοξος).

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.