Αναζητούνται λύσεις fast track για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

Υπό εξέταση φιλόδοξο πρόγραμμα για τους νεοεισερχόμενους αγρότεςΈνα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης για τους νεοεισερχόμενους αγρότες επεξεργάζονται τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), Υποδομών και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Την εντολή για την ενίσχυση και βοήθεια όσων αποφασίσουν να εγκαταλείψουν τα αστικά κέντρα και να επιστρέψουν στην επαρχία έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, όπως ανέφερε σήμερα σε άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Καλαφάτη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών κ. Σταύρου Καλογιάννη και του κ. Χαρακόπουλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος είναι να δοθούν κίνητρα οικονομικά αλλά και διοικητικά. Επίσης, σχετικά με τις αγροτικές εγκαταστάσεις αναζητούνται λύσεις fast track στο πλαίσιο και των μνημονιακών υποχρεώσεων όσον αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τους περιβαλλοντικούς όρους.


Αλλαγές στον Κανονισμό Ασφάλισης ΕΛΓΑ

Αλλαγές στον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ προανήγγειλε ο κ. Χαρακόπουλος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, έχει ζητηθεί από τον Οργανισμό μια αναλογιστική μελέτη ώστε να εξεταστεί η ενεργοποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την προαιρετική ασφάλιση για συγκεκριμένες ασθένειες και καταστροφές οι οποίες σήμερα δεν περιλαμβάνονται στις καλύψεις του ΕΛΓΑ (π. χ. για το πράσινο σκουλήκι).

Πορίσματα για ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ

Από το τέλος Οκτωβρίου θα έπρεπε να είναι έτοιμα τα πορίσματα των αρμόδιων επιτροπών για τις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ (Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών), ΓΕΣΑΣΕ (Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος) και ΣΥΔΑΣΕ (Συνομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος) σχετικά με την λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ την τελευταία 20ετία.

Χθες Τετάρτη, ο κ. Χαρακόπουλος έστειλε αίτημα στις επιτροπές να του φέρουν τα πορίσματα, διαφορετικά θα πρέπει να του εξηγήσουν τους λόγους της καθυστέρησης. Επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η διενέργεια ελέγχων έγινε με εντολή του Πρωθυπουργού και ότι έχουν συμφωνήσει η Ν.Δ., η ΔΗΜΑΡ αλλά και το ΚΚΕ, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών του κόμματος στη Βουλή.

Ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε παράλληλα την απορία του για τους λόγους για τους οποίος ακόμη δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως για το θέμα το ΠαΣοΚ.

Εάν τελικά αποφασιστεί η διακοπή της χρηματοδότησης των τριών οργανώσεων, τότε το 3% των κονδυλίων του ΕΛΓΑ θα δίδεται σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών με εισοδηματικά κριτήρια. Σχετικά με τη μελλοντική χρηματοδότηση των αγροτικών οργανώσεων δήλωσε ότι «μπορούν να απευθύνονται στα μέλη τους για ενίσχυση».

Ερωτήματα για τη φορολόγηση

Για το επίμαχο θέμα της φορολόγησης των αγροτών και της τήρησης λογιστικών βιβλίων, ο κ. Χαρακόπουλος δεν θέλησε να πάρει σαφή θέση, όπως έκανε προ ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και απλώς δήλωσε ότι «οι νομοταγείς αγρότες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν. Αντίθετα θα βγουν κερδισμένοι».

Μάλιστα επεσήμανε ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων μπορεί να παταχθεί η υπερτιμολόγηση των αγροτικών προϊόντων, γεγονός που αφενός θα ωφελήσει το κράτος από τη φορολόγηση των μεσαζόντων – εμπόρων και αφετέρου τον καταναλωτή καθώς θα οδηγήσει σε μείωση της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Σε ερώτηση του «Βήματος», αν θα πρέπει να τεθούν εισοδηματικά ή στρεμματικά κριτήρια στο θέμα της φορολόγησης απάντησε ότι «προφανώς θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια αλλά δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες».

EMAIL|

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.