Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Χάκερ απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια από τραπεζικούς λογαριασμούς

Δεκέμβριος 6th, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/22284DED0302ED1028DC59B94C1D03E8.jpgΤριάντα ευρωπαϊκές τράπεζες έπεσαν θύμα ενός ιού που μόλυνε τους υπολογιστές και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα των καταθετών τους, με συνέπεια συνολικά 36 εκατ. ευρώ να κλαπούν από λογαριασμούς ιδιωτών, αποκαλύπτουν οι Financial Times,  σε μια υπόθεση που οι εταιρείες ασφάλειας λογισμικού ονόμασαν «Eurograbber» («Ευρωάρπαγας»).

Η κυβερνοεπίθεση, αναφέρουν την Τετάρτη οι Financial Times, έγινε αντιληπτή τον Αύγουστο από τις εταιρείες ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων CheckPoint και Versafe, οι οποίες εκτιμούν ότι οι κλοπές συνεχίζονταν από τις αρχές του 2012.

Οι τράπεζες δεν κατονομάζονται, ωστόσο οι καταθέτες που έπεσαν θύματα του ιού βρίσκονται στην Ιταλία, όπου καταγράφηκαν τα πρώτα περιστατικά, καθώς και στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ολλανδία.

Οι χάκερ χρησιμοποίησαν μια παραλλαγή ενός «δούρειου ίππου» με την ονομασία Zitmo, ο οποίος μπορούσε να υποκλέπτει τους κωδικούς μίας χρήσης που απαιτούνται από τους πελάτες των υπηρεσιών web banking.

Το Eurograbber είναι το τελευταίο παράδειγμα επίθεσης που βασίστηκε σε μεθόδους της λεγόμενης «κοινωνικής μηχανικής», δηλαδή της υποκλοπής κωδικών πρόσβασης μέσω της παραπλάνησης των χρηστών.

Στο πρώτο στάδιο της επίθεσης, οι καταθέτες λάμβαναν παραπλανητικά email με συνδέσμους που οδηγούσαν στην εγκατάσταση του ιού στο PC.

Την επόμενη φορά που οι χρήστες συνδέονταν στην υπηρεσία web banking, ο ιός τους ζητούσε να αναβαθμίσουν την ασφάλεια της υπηρεσίας, μια διαδικασία για την οποία έπρεπε να δώσουν και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Στη συνέχεια οι πελάτες λάμβαναν στο κινητό ένα μήνυμα που περιείχε έναν ακόμα κακόβουλο σύνδεσμο, ο οποίος οδηγούσε στην εγκατάσταση ενός δεύτερου δούρειο ίππο στο ίδιο το κινητό.

Μέσω των μολυσμένων PC και κινητών τηλεφώνων, οι χάκερ αποκτούσαν πρόσβαση στους κωδικούς μίας χρήσης που έστελναν οι τράπεζες μέσω SMS. Μπορούσαν έτσι να συνδέονται στις υπηρεσίες web banking και να πραγματοποιούν μεταφορές ποσών από 500 έως 250.000 δολάρια.

Η επίθεση έβαζε στο στόχαστρο κινητά BlackBerry και Android, διευκρίνισαν οι εταιρείες ασφάλειας.

This entry was posted on Πέμπτη, Δεκέμβριος 6th, 2012 at 16:28 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply