Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρόστιμο 1,47 δισ. ευρώ σε επτά διεθνείς ομίλους που κατασκευάζουν τηλεοράσεις και οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών

Δεκέμβριος 6th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Πρόστιμο 1,47 δισ. ευρώ για σύσταση καρτέλ επέβαλε η διεύθυνση ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε επτά διεθνείς ομίλους εταιριών…

Πρόστιμο 1,47 δισ. ευρώ σε επτά διεθνείς ομίλουςΠρόκειται για δύο καρτέλ διεθνών ομίλων τηλεοράσεων που χειραγωγούσαν τις τιμές σε βασικά εξαρτήματα τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 50% ως 70% της τελικής τιμής των προϊόντων.

Τα δύο καρτέλ δρούσαν παγκοσμίως για περίπου δέκα χρόνια από το 1996 ως και το 2006.

Οι επτά διεθνείς όμιλοι που συμμετείχαν σε ένα ή και στα δύο καρτέλ είναι η Chunghwa, η LG Electronics, η Philips και η Samsung SDI, Panasonic, Toshiba, MTPD (σήμερα θυγατρική της Panasonic) και Technicolor (πρώην Thomson).

Στην εταιρεία Chunghwa που κατήγγειλε το καρτέλ δεν επιβλήθηκε πρόστιμο, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ σε κάποιες άλλες επιβλήθηκε μειωμένο πρόστιμο, επειδή συνεργάστηκαν στην έρευνα που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα μεγαλύτερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στην LG Electronics και στη Philips.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε σχετικά:

«Τέτοιου είδους καρτέλ συνιστούν τη χειρότερη μορφή αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς που απαγορεύεται αυστηρά από εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Οι καθοδικοί σωλήνες είναι σημαντικό εξάρτημα στην κατασκευή τηλεοράσεων και οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αντιπροσωπεύουν το 50-70% της τελικής τιμής του προϊόντος. Αυτή η παράνομη συμπεριφορά έβλαψε όχι μόνο τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και υπολογιστών στον ΕΟΧ, αλλά και τους ευρωπαίους καταναλωτές για περίπου δέκα χρόνια».

Οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλύπτουν το σύνολο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).

This entry was posted on Πέμπτη, Δεκέμβριος 6th, 2012 at 11:23 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply