Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου φαίνεται πως αλλάζει το τοπίο για το φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο υπήρξαν διαρροές, ερασιτεχνισμοί, προκαλώντας αναστάτωση ακόμα και τρόμο στους πολίτες.

Ο κ. Σαμαράς με όλα όσα δήλωσε και με αυτά που δεσμεύτηκε φαίνεται πως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου και γεννάται το ερώτημα εάν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Οικονομικών ή το δεύτερο με ερασιτεχνικό τρόπο, βάζει φωτιές στη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού.

Κι αυτό γιατί το βράδυ της Τρίτης, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει φόρος 45% για εισοδήμα άνω των 26.000 ευρώ, ενώ ανακοίνωσε μάλιστα και φοροελαφρύνσεις για τα συγκεκριμένα εισοδήματα. Σε πλήρη δηλαδή αντίθεση αυτές οι δηλώσεις με τις διαρροές των τελευταίων ημερών.

Διαψεύδοντας λοιπόν κατηγορηματικά την πρόβλεψη για φορολογικούς συντελεστές 45% στα εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί ένα σταθερό και απλό φορολογικό σύστημα. Μάλιστα, δήλωσε ότι όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ θα έχουν με το νέο φορολογικό, ελαφρύνσεις.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς δηλώνοντας πως “είμαι με τους μικροαστούς όχι εναντίον τους” δεσμεύτηκε πως υπάρξουν επιδόματα από το πρώτο παιδί με εισοδηματικά κριτήρια, την ώρα που το οικονομικό επιτελειο είχε πάρει την κατεύθυνση της κατάργησης όλων των επιδομάτων.

Oι τέσσερις στόχοι του νέου φορολογικού που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, απλούστερο φορολογικό σύστημα, εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας και πάταξη της φοροδιαφυγής με αυστηρά πρόστιμα.

Λίγο αργότερα μιλώντας στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως ποτέ δεν υπήρξε φορολογικός συντελεστής 45%, ενώ έκανε σαφές πως μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου το φορολογικό θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Σημείωσε δε πως πραγματικά είναι πολύ οδυνηρά τα μέτρα, αλλά δεν είδε από κανένα κόμμα, ακόμα και εκείνα του κυβερνητικού συνασπισμού, κάποια πρόταση που να είναι αξιόπιστη και εφαρμόσιμη.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.