Οι υπεύθυνοι της γνωστής αλυσίδας ειδών ένδυσης, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, έκαψαν τις αποθήκες της στην Ανθούσα με στόχο να εισπράξουν ασφάλιστρα 16 εκατ. ευρώ

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/530370F1C77E135597E924A7F1132C2C.jpgΤο κίνητρο της είσπραξης των ασφαλίστρων ύψους 16 εκατ. ευρώ ήταν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σπίθα που άναψε τη φωτιά στις αποθήκες της γνωστής αλυσίδας ειδών ένδυσης και υπόδησης Sprider Stores τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δέκα μήνες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις αποθήκες της εταιρείας στην Ανθούσα και αρχικά είχε αποδοθεί σε κουκουλοφόρους ταραξίες, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Λακαφώσης «έβγαλε τις κουκούλες» των μέχρι πρότινος αγνώστων δραστών. Τα στοιχεία που συνέλεξε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησε τον οδήγησαν – όπως προκύπτει και από την ποινική δίωξη που ασκήθηκε – στο συμπέρασμα ότι πίσω από φωτιά αυτή βρίσκονται οι τότε υπεύθυνοι της επιχείρησης, με απώτερο στόχο να εισπράξουν ασφάλιστρα 16 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ
Το κατηγορητήριο με βάση το οποίο θα κληθούν να απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι στον 21ο τακτικό ανακριτή και να δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς περιλαμβάνει σειρά αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ασκηθείσα δίωξη, οι πρώην υπεύθυνοι της εταιρείας ήταν ο «ιθύνων νους» της αξιόποινης επιχείρησης. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι ηθική αυτουργία σε εμπρησμό, απάτη εις βάρος ασφαλιστικών εταιρειών και απόπειρα απάτης σε βαθμό κακουργήματος. Για την εκτέλεσης του σχεδίου τους, όμως, χρειάζονταν και φυσικούς αυτουργούς, τους οποίους φέρεται ότι βρήκαν στα πρόσωπα τεσσάρων συνεργατών της εταιρείας που – σύμφωνα πάντα με την κατηγορία – έβαλαν τη φωτιά.

Οταν ο εισαγγελικός λειτουργός ξεκινούσε την έρευνά του, μάλλον δεν φανταζόταν ότι θα έπεφτε πάνω στους ίδιους τους επιχειρηματίες. Τα συστατικά της εκρηκτικής δικογραφίας που είχε στα χέρια του θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

ΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Για να φτάσει στα ίχνη των δραστών χρειάστηκε να προχωρήσει σε άρση τηλεφωνικού απορρήτου προσώπων υπεράνω πάσης υποψίας. Το αποτέλεσμα έκαψε τελικά τους κατηγορούμενους, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- φέρεται ότι είχαν επικοινωνία σε κρίσιμα για την υπόθεση χρονικά διαστήματα .
Οι ύποπτες τηλεφωνικές συνομιλίες δεν ήταν το μόνο στοιχείο που είχε ο εισαγγελέας στα χέρια του. Πολύ σύντομα κατάφερε να διαπιστώσει ότι τρεις από τους τέσσερις φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς του εμπρησμού κινούνταν στην περιοχή της Ανθούσας τις επίμαχες ώρες.
Από την έρευνα της Πυροσβεστικής διαπιστώθηκε ότι λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά είχε απενεργοποιηθεί μέρος του συστήματος ασφαλείας. Εύρημα που κίνησε από την αρχή τις υποψίες των Αρχών, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να είχε γίνει από οποιονδήποτε.

Σοκ ο φύλακας
Η πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της 13ης Φεβρουαρίου 2012 αρχικά είχε αποδοθεί σε ομάδα κουκουλοφόρων που είχαν προκαλέσει ζημιές και στο Κέντρο της Αθήνας ως αντίδραση στην ψήφιση του Μνημονίου. Ενας από τους δράστες μάλιστα χτύπησε και έδεσε τον φύλακα του κτιρίου, ο οποίος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο σε κατάσταση σοκ. Σύμφωνα με όσα είχαν ειπωθεί τότε οι άγνωστοι δράστες προκάλεσαν πολλαπλές εστίες φωτιάς, στη δεξαμενή πετρελαίου και στον χώρο με τις ηλεκτρογεννήτριες και το σύστημα πυρανίχνευσης.

Mίνα Μουστάκα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.