Πάνω από 165 αυτοί που σπεύδουν να πάρουν σύνταξη πριν ισχύσουν οι περικοπές

Οπου φύγει-φύγει οι υπάλληλοι της ΒουλήςΚύμα φυγής παρατηρείται στους υπαλλήλους της Βουλής που σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν μετά και την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να τους εξομοιώσει με τους τακτικούς υπαλλήλους των υπουργείων και να περικόψει το διπλό εφάπαξ που λαμβάνουν (και δεν είναι οι μόνοι).

Σύμφωνα με τις νεώτερες πληροφορίες, ο αριθμός των υπαλλήλων -μεταξύ των οποίων πολλά υψηλόβαθμα στελέχη- που επέλεξαν να αποχωρήσουν ώστε να αποφύγουν το «ψαλίδισμα» των συντάξεών τους από τις αρχές του επόμενου χρόνου (υπολογίζεται σε ένα 20%), αυξάνεται διαρκώς και ήδη φέρεται να ξεπερνά τους 165 (σε σύνολο 1.270), ενώ δεν αποκλείεται την προσεχή εβδομάδα, οπότε λήγει και το τυπικό χρονικό περιθώριο υποβολής της δεύτερης και οριστικής αίτησης αποχώρησης (μεσολαβεί ένα 15νθήμερο), να αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές πλέον των μισών εξ αυτών έχουν ήδη λάβει τις οριστικές αποφάσεις τους και έχουν ολοκληρώσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Σημειώνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται πλήρης αποδυνάμωση κάποιων κοινοβουλευτικών Διευθύνσεων και Τμημάτων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι από τρεις νευραλγικές Διευθύνσεις (Στενογραφίας και Πρακτικών, Ανθρωπίνου Δυναμικού και Οικονομικού) αποχωρούν οι διευθυντές και οι προϊστάμενοι, ενώ πολλά Τμήματα θα παραμείνουν ακέφαλα ή ακόμα και δίχως υπαλλήλους, όπως στην περίπτωση του Τυπογραφείου της Βουλής όπου έξι υπάλληλοί του μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Το θέμα προβληματίζει τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος σε σύσκεψη που είχε με τον Σύλλογο Υπαλλήλων φέρεται να δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι σε σχέση με όσα προβλέπονται για τους ίδιους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταργείται η δυνατότητα που είχαν να βγαίνουν στη σύνταξη με το καθεστώς που ίσχυε για όσους κατοχύρωναν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 και συνέχισαν να εργάζονται στην υπηρεσία. Κάτι, πάντως, που συνεχίζει να ισχύει για όλο το υπόλοιπο δημόσιο και καταργείται μόνο για τους υπαλλήλους της Βουλής.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η συγχώνευση οργανικών μονάδων της Βουλής, την οποία προανήγγειλε προ ημερών ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος θα κληθεί εκ των πραγμάτων να επανασυστήσει τις υπηρεσίες της Βουλής και να επαναδιατάξει το ανθρώπινο δυναμικό της (συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των υπαλλήλων που είναι άφαντοι…) ώστε να καταστεί το Κοινοβούλιο λειτουργικά αξιόπιστο.

Σταυρόπουλος Λάμπρος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.