Η αποπληρωμή τους θα γίνει με σειρά προτεραιότητας μέχρι το τέλος του 2013

Ξεμπλοκάρουν τα εφάπαξ σε 4 ταμεία του ΔημοσίουΞεμπλοκάρουν τα εφάπαξ βοηθήματα τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων, αμέσως μετά την εκταμίευση της δόσης του δανείου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ προς τη χώρα μας.

Πρόκειται για τα ταμεία Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ.

Στα συγκεκριμένα ταμεία υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση απόδοσης του εφάπαξ με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί τεράστια λίστα αναμονής. Μόνο στο ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων οι δικαιούχοι που αναμένουν από το 2010 την καταβολή της παροχής φθάνουν τους 40.228 συνταξιούχους, ενώ η συνολική οφειλή αγγίζει τα 1,1 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως στο ταμείο της ΔΕΗ, οι δικαιούχοι που δεν έχουν λάβει το εφάπαξ φθάνουν τους 4.000.

Για την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης του εφάπαξ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γ. Βρούτση και αναπληρωτή Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η αποπληρωμή των εφάπαξ με την χρονική σειρά κατά την οποία οι δικαιούχοι έχουν υποβάλει την αίτηση, ενώ στόχος είναι η εξόφληση της οφειλής έως το τέλος του 2013.

Μάλιστα ο κ. Βρούτσης τόνισε μετά τη σύσκεψη πως ανάλογες οφειλές εφάπαξ υπάρχουν και στα ταμεία Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, Κλάδος Πρόνοιας Προσωπικού ΔΕΗ (ΤΑΥΙΤΕΚΩ) και Λογαριασμός Πρόνοιας Προσωπικού ΙΚΑ. Και για τις περιπτώσεις αυτές προγραμματίζεται αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την καταβολή του εφάπαξ, η ενίσχυση στη στελέχωση του ταμείου πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων με επιπλέον εργαζόμενους (περίπου 4.000 υπαλλήλους), προκειμένου να προχωρήσει σε ταχύτατη αποπληρωμή των εφάπαξ.

Συμφωνήθηκαν επίσης, οι τρόποι για την άμεση καταβολή των οφειλομένων προς τους ασφαλισμένους.

Πέραν των δύο υπουργών συμμετείχαν η γενική γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών κ. Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Π.  Κοκκόρης, ο πρόεδρος του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) κ. Μ. Κωνσταντίνου καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες, των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.