Οι τηλεπικοινωνίες πατάνε γκάζι στο internetΑνεβάζει… στροφές το Ιντερνετ στην Ελλάδα που γίνεται πλέον πολύ ταχύτερο για τους οικιακούς χρήστες μέσω του νέου δικτύου VDSL, τη διάδοχη τεχνολογία του ADSL, αλλά και τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με τη νέα γενιά υπηρεσιών Mobile Internet, το λεγόμενο 4G.

Χρειάστηκε, βέβαια, να περάσουν περισσότερα από δύο χρόνια προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για την παροχή των υπερ-υψηλών ταχυτήτων πρόσβασης στο Ιντερνετ έως 50 Mbps, λόγω της διαμάχης που είχε με τον ΟΤΕ, ο οποίος ανέπτυξε το αναβαθμισμένο δίκτυο VDSL.

Πλέον, οι νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω VDSL είναι διαθέσιμες και οι χρήστες έχουν δυνατότητα για πιο γρήγορο «κατέβασμα» αρχείων, υψηλής ευκρίνειας video-streaming, ταχύτερη αποστολή αρχείων (uploading και sharing φωτογραφιών), καλύτερη απόκριση στα on-line παιχνίδια (video games), καθώς και on-line σύνδεση πολλών συσκευών ταυτόχρονα (laptops, smartphones, tablets, κονσόλες παιχνιδιών).

Τα νέα τέσσερα οικονομικά προγράμματα του ΟΤΕ ξεκινούν σε τιμές από 36,90 ευρώ, ενώ το κόστος φτάνει έως τα 50,90 ευρώ ανάλογα με το πρόγραμμα, ως εξής:

Το ΟΤΕ Double Play VDSL 30 Απεριόριστα, που προσφέρει σύνδεση στο Διαδίκτυο έως 30 Mbps και απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά για τους 6 πρώτους μήνες σύνδεσης, θα διατίθεται έναντι 36,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο, ενώ στη συνέχεια η τιμή θα διαμορφωθεί στα 41,90 ευρώ ανά μήνα.

Το ΟΤΕ Double Play VDSL 30 Απεριόριστα Plus με σύνδεση στο Internet έως 30 Mbps, απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά καθώς και 60 λεπτά προς κινητά, θα διατίθεται στα 40,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και στα 45,90 ευρώ στη συνέχεια.

Το ΟΤΕ Double Play VDSL 50 Απεριόριστα μεσύνδεση έως 50 Mbps και απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά, θα διατίθεται με 46,90 ευρώ για το πρώτο εξάμηνο και στα 51,90 ευρώ μετά το πέρας της περιόδου αυτής.

Το ΟΤΕ Double Play VDSL 50 Απεριόριστα Plus με σύνδεση 50 Mbps, απεριόριστες κλήσεις σε σταθερά καθώς και 60 λεπτά προς κινητά, θα διατίθεται έναντι 50,90 ευρώ το πρώτο εξάμηνο και 55,90 ευρώ στη συνέχεια.

Την παροχή υπηρεσιών μέσω VDSL ανακοίνωσαν επίσης η Wind και η Forthnet. Συγκεκριμένα, Με 10 ευρώ, επιπλέον του κόστους των υφιστάμενων ευρυζωνικών, η Wind και η Forthnet προσφέρουν για τους χρήστες που το επιθυμούν αναβάθμιση των συνδέσεών τους σε υπερυψηλές ταχύτητες VDSL έως και 50 Mbps, στις περιοχές βεβαίως όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό.

«Πακέτο»
Η προσφορά μπορεί να συνδυαστεί με τις υφιστάμενες προσφορές WIND Double Play (L, M & S), WIND ONE (M, L, XL-σταθερή) και WIND Business Double Play.

Υπηρεσίες VDSL παρέχει και η κυπριακή εταιρεία Cyta με δύο πακέτα στα 35 και 50 Mbps.

Την ίδια ώρα, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δημιουργούν νέα δεδομένα και στο Mobile Internet, τις υπηρεσίες Διαδικτύου μέσω των κινητών τηλεφώνων, θέτοντας σε εφαρμογή την επόμενη γενιά τεχνολογιών, 4G LTE (Long Term Evolution). Με τα τωρινά δίκτυα τρίτης γενιάς (3G), οι χρήστες απολαμβάνουν ταχύτητες 21 Mbps σε όλη την Ελλάδα. Με τα νέα δίκτυα 4G οι εταιρeίες υπόσχονται ταχύτητες που ξεπερνούν τα 50 Mbps στο downloading και τα 10 Mbps στο uploading.

Cosmote, Vodafone
Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα κρας τεστ

Η Cosmote ξεκίνησε την εμπορική διάθεση υπηρεσιών που βασίζονται σε δίκτυο 4ης γενιάς, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία LTE (Long Term Evo­lu­tion). Η κάλυψη που προσφέρει η Cosmote περιλαμβάνει περιοχές στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το 4G προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων και η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως οι πραγματικές ταχύτητες θα κινούνται σε επίπεδα άνω των 30 Mbps όσον αφορά τη λήψη δεδομένων και θα φtάνει έως 10 Mbps για την αποστολή.

50 ευρώ πάγιο
Οι 4G υπηρεσίες της Cosmote είναι διαθέσιμες σε συνδρομητές συμβολαίου στο νέο πρόγραμμα Cosmote Internet On The Go 20GB με μηνιαίο πάγιο 50 ευρώ, ενώ προσφέρεται ως επιλογή και σε υφιστάμενα προγράμματα συμβολαίου. Επιπλέον, υπάρχει το πακέτο καρτοκινητής 4G Full Pack με κόστος απόκτησης 99 ευρώ, που περιλαμβάνει και το αντίστοιχων δυνατοτήτων USB modem.

Η Vodafone διαθέτει, επίσης, εμπορικά δίκτυο 4G βασισμένο στην τεχνολογία LTE, καλύπτοντας στην παρούσα φάση συγκεκριμένες περιοχές της Αθήνας. Σύντομα όμως θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Η Wind στην παρούσα φάση κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση. Εκσυγχρονίζει το σύνολο του δικτύου της, χωρίς όμως να έχει ακόμη αποφασίσει να περάσει σε επίπεδο 4G.

Πάντως, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το δίκτυο είναι ήδη έτοιμο να «δουλέψει» σε ταχύτητες 4G με μια σχετική αναβάθμιση λογισμικού.

 

Κώστας Νάνος
nanos@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.