Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η ακίνητη περιουσία των Δήμων “σωσίβιο” στα χρέη

Δεκέμβριος 3rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Προς αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στρέφονται οι δήμαρχοι, για να μην τους “πνίξουν” τα χρέη

Την ακίνητη περιουσία τους “ξεσκονίζει” η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων, για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες και να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς, την ώρα που προβλέπεται έως και αυτόματο “κούρεμα” των κονδυλίων σε περίπτωση που οι προϋπολογισμοί τους είναι ελλειμματικοί.

Μάλιστα, προβλέπεται και η δυνατότητα δραματικών αυξήσεων των δημοτικών τελών, κυρίως του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, ένα “χαράτσι” που προφανώς θα έχει πολιτικό κόστος για τους δημάρχους, ενόψει των νέων αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Έθνους της Κυριακής“, ο δημοτικός “θησαυρός” υπολογίζεται ότι έχει εμπορική αξία της τάξης των 12 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει 20.000 κτίρια και περίπου 2,5 εκατομμύρια στρέμματα.

Βέβαια, δεν είναι όλα προς αξιοποίηση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, μετά τις συγχωνεύσεις λόγω του Καλλικράτη, πολλά κτίρια έχουν μείνει άδεια και θα μπορούσαν να μπουν στο “καλάθι” της αξιοποίησης.

Από την άλλη, στην περιουσία των δήμων περιλαμβάνονται σχολεία, πνευματικά κέντρα, νεκροταφεία, πάρκα, άλλοι κοινόχρηστοι χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις όπως κλειστά και ανοιχτά γυμναστήρια, εκατοντάδες αγροί και βοσκοτόπια, νησάκια, δασικές εκτάσεις, λατομεία, ορυχεία, μεταλλεία και χιλιάδες στρέμματα εκτάσεων που μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους.

Νews247.gr

This entry was posted on Δευτέρα, Δεκέμβριος 3rd, 2012 at 12:22 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply