Η εκπληκτική θέα προς το πέλαγος από την κατοικία του μητροπολίτη στην Ακτή Θεμιστοκλέους στα βράχια της Πειραϊκής.Νέες αποκαλύψεις για «μαύρο χρήμα» αναμένεται να συγκλονίσουν τον χώρο της Εκκλησίας καθώς, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, δέκα μητροπολίτες ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για την εισοδηματική και περιουσιακή τους κατάσταση αφού στους λογαριασμούς τους βρέθηκαν ποσά καταθέσεων που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι αφορούν και στη διαχείριση των Μητροπόλεων ύστερα από καταγγελίες πολιτών για οικονομικά σκάνδαλα.

Οι «Ράμπο» της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ανοίγουν για τα καλά τον εκκλησιαστικό «φάκελο» εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, πλήθος στοιχείων, που περιήλθαν σε γνώση τους μέσω καταγγελιών. Το γεγονός έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους της Εκκλησίας, κυρίως μετά και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» (25/11) σχετικά με τις έρευνες που διενεργούνται για τα οικονομικά των μητροπολιτών Περιστερίου Χρυσόστομου και Θεσσαλιώτιδος – Φαναριοφερσάλων Κύριλλου.

Χαρακτηριστική είναι η νέα περίπτωση που φέρνει σήμερα στο φως η εφημερίδα μας, αυτή του μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιου, ο οποίος επίσης ελέγχεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με εντολή του Οικονομικού Εισαγγελέα Γρ. Πεπόνη, ώστε να διαπιστωθεί αν ευσταθούν καταγγελίες που τον θέλουν υπεύθυνο για πλήθος ατασθαλιών στα οικονομικά της μητρόπολής του.

Τριγμοί στο εσωτερικό
Τα νέα δεδομένα προκαλούν τριγμούς στον μέχρι πρόσφατα θεωρούμενο και ως «άβατο» τομέα των οικονομικών της Εκκλησίας, αφού η ίδια η Εκκλησία δεν διαθέτει παρόμοιο ελεγκτικό μηχανισμό.

Είναι δεδομένο ότι στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν αρκετοί φωτισμένοι ιεράρχες, που με την ιστορία και την εν γένει στάση τους εμπνέουν τον σεβασμό, φαίνεται όμως ότι δεν λείπουν μεταξύ των μητροπολιτών και οι «πεπτωκότες αδελφοί, εις τον δεινόν πειρασμόν της φιλαργυρίας», όπως χαρακτηριστικά ανάφερε σε ανακοίνωσή του για το ζήτημα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ!

Το ΣΔΟΕ «εξομολογεί» δέκα ιεράρχες

Για πρώτη φορά οι έλεγχοι, που συσχετίζουν περιουσιακά στοιχεία με δηλώσεις φόρου και εισοδήματα, φτάνουν και στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ενώ με τις νέες τεχνικές δυνατότητες, μέσω τραπεζών, επεκτείνονται και στην πιθανότητα ύπαρξης offshore εταιρειών. Η αδήριτη ανάγκη της πολιτείας για την εξεύρεση πόρων δεν μπορεί παρά να πιέζει προς την κατεύθυνση να βρεθούν όλες οι πηγές που παράγουν εισοδήματα και να παταχθούν λογικές «μαύρων» εισοδημάτων, ακόμα και αν αυτά είναι… ιερά.

Η αποκάλυψη τους «Εθνους της Κυριακής» για την έρευνα του ΣΔΟΕ που αφορά στους μητροπολίτες Περιστερίου Χρυσόστομο και Θεσσαλιώτιδος – Φαναριοφερσάλων Κύριλλο, προκάλεσε αμηχανία και αντιδράσεις.

Το έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι ελεγκτικές Αρχές στον φάκελο του μητροπολίτη Νικαίας.

Το έγγραφο που έχουν στην κατοχή τους οι ελεγκτικές Αρχές στον φάκελο του μητροπολίτη Νικαίας.

Σε απάντηση που διένειμε στον Τύπο, ο μητροπολίτης Κύριλλος, αφού χαρακτήρισε προσβλητικά όσα αναφέρονται ως αποκαλύψεις από πηγές του ΣΔΟΕ, τόνισε: «Σπεύδω να διαψεύσω κατηγορηματικώς και μετ’ εμφάσεως τις πληροφορίες που αναπαράγονται στο εν λόγω άρθρο και αφορούν στο πρόσωπό μου, ως χονδροειδείς και παντελώς αβάσιμες. Σας δηλώνω ότι ουδέποτε οχλήθην από το ΣΔΟΕ για θέματα σαν αυτά που μου καταμαρτυρούνται».

Ωστόσο, ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης απέφυγε να διαψεύσει στην ουσία του το δημοσίευμα, αφού το γεγονός ότι δεν έχει ενοχληθεί από τα στελέχη του ΣΔΟΕ δεν αποκλείει τη διενέργεια του ελέγχου…

Μεγαλύτερη έκπληξη, ωστόσο, προκάλεσε η αντίδραση του μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, ενός ιεράρχη που μέχρι σήμερα ουδέποτε απασχόλησε αρνητικά την κοινή γνώμη.

Yπάρχει και ειδική θέση για το αυτοκίνητό του.

Yπάρχει και ειδική θέση για το αυτοκίνητό του.

Ο ίδιος έσπευσε, με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο, να προσφέρει «κάλυψη» στους ελεγχόμενους από το ΣΔΟΕ κληρικούς, προσδίδοντας στα δημοσιεύματα χαρακτήρα «επίθεσης στην Εκκλησία»! Εντύπωση δε προκαλεί και η αναφορά σε «θρασείς δημοσιογράφους»…

Διασυρμός
Συγκεκριμένα, ο κ. Νικόλαος, απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον προέτρεψε να ζητήσει «άμεσα και επισήμως από το ΣΔΟΕ, ως ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, ή υπεύθυνα να διαψεύσουν τα διαδιδόμενα ή να επιβεβαιώσουν την όποια αλήθεια μάς αφορά ή ακόμη να προβούν τελικά σε έλεγχο των οικονομικών και περιουσιακών στοιχείων όλων μας». Μάλιστα δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι «διασύρεται το όνομα της Εκκλησίας μας από το μένος της οργανωμένης ασεβείας και το δηλητήριο της δημοσιογραφικής θρασύτητος, συνεπεία δικής μας αμηχανίας και της σιωπής του ΣΔΟΕ».

Η αποστομωτική απάντηση ήρθε άμεσα από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που κατ’ επανάληψη απευθυνόμενος στους ιεράρχες έχει συστήσει «ταπεινότητα και να μην προκαλούν την κοινή γνώμη».

Οταν του ζητήθηκε από δημοσιογράφο ιστοσελίδας να σχολιάσει την επιστολή του Μεσογαίας Νικολάου, ο μακαριώτατος δεν έκρυψε την οργή του: «Αυτά είναι φανφάρες. Εγώ δεν λειτουργώ με φανφάρες. Εχω ήδη προηγηθεί της επιστολής. Εχω επικοινωνήσει με τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο και έχω ενημερωθεί», είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να προσφέρει καμιά κάλυψη σε όσους ιεράρχες ελέγχονται για οικονομικές ατασθαλίες…

Καταγγελίες – σοκ για τον Νίκαιας Αλέξιο
Ο μητροπολίτης που προίκισε τη… φαμίλια του

Ενας ακόμη μητροπολίτης βρίσκεται ήδη κάτω από το μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Πρόκειται για τον «εύπορο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Σώμα, μητροπολίτη Νικαίας Αλέξιο (Γεράσιμο Βρυώνη), για τον οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη έρευνα καθώς βρίσκεται στη λίστα των εκατομμυριούχων ιεραρχών.

Οι ελεγκτές εξετάζουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», αν ο μητροπολίτης Αλέξιος και μέλη της οικογένειάς του απέκτησαν, και με ποιον τρόπο, ακριβά ακίνητα, αν παραβιάστηκαν οι διαδικασίες με προσλήψεις σε έμμισθες θέσεις της Μητρόπολης ατόμων του στενού συγγενικού του περιβάλλοντος, αλλά και αν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της Μητρόπολης.Μια ιδιαίτερα σοβαρή πτυχή των καταγγελιών, που έχει στα χέρια του το ΣΔΟΕ, είναι η αναφορά σε «καταθέσεις του μητροπολίτη Αλεξίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό»!

Η έρευνα, τόσο στην περίπτωση του Αγίου Νίκαιας όσο και στις άλλες περιπτώσεις των ελεγχόμενων μητροπολιτών, θα περιλάβει και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, τόσο των προσώπων που ελέγχονται όσο και εκείνων του στενού συγγενικού τους περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξετάζουν οι ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ο μητροπολίτης Αλέξιος και η οικογένειά του φέρονται να διαθέτουν τουλάχιστον οκτώ ακίνητα, για τα οποία μένει να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους.

Εκτός από τα ακίνητα των συγγενών του, ο ίδιος ο μητροπολίτης φέρεται να διαθέτει ένα ακίνητο στη Λεωφόρο Λαμπράκη στον Πειραιά, τρία ακίνητα στην Ακτή Θεμιστοκλέους στην Πειραϊκή και ένα ακίνητο στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά. Ο κ. Αλέξιος έχει ως κύρια κατοικία του ακίνητο στην Ακτή Θεμιστοκλέους πάνω από τα Μακρά Τείχη, στα βράχια της Πειραϊκής, με εκπληκτική θέα προς το πέλαγος, όπου στον έναν όροφο μένει η μητέρα του με την οικιακή βοηθό της και ακριβώς από πάνω διατηρεί κατοικία ο μητροπολίτης.

Επαυλη με πισίνα
Ο αδελφός του Δημήτρης, ο οποίος μάλιστα είναι και αρχιλογιστής της Μητρόπολης, φέρεται να απέκτησε «έπαυλη μετά πισίνας» στη θέση «Τζότζικας» στη Γραβιά Φωκίδας, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, εμφανίζεται ως… επιτυχημένος επιχειρηματίας, ενώ όποτε επισκέπτεται το χωριό δεν παραλείπει να πηγαίνει στην εκκλησία, όπου υποκαθιστά και τον ψάλτη!

Ο αρχιλογιστής της Μητρόπολης Νικαίας φέρεται να έχει και δεύτερη έπαυλη στην Ανοιξη Αττικής, που σύμφωνα με τις περιγραφές μοιάζει με φρούριο, ενώ εμφανίζεται να κυκλοφορεί και με ακριβά αυτοκίνητα.

Αλλά και ο ανιψιός του μητροπολίτη Αλεξίου, γιος του αδελφού του Δημήτρη, ο Αλέξης, φέρεται να έχει αποκτήσει δύο επαύλεις στον Διόνυσο, στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη και στην ομώνυμη πλατεία. Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν ότι έχει συζητηθεί στη γειτονιά και η παρουσία του ίδιου του μητροπολίτη Αλεξίου, προφανώς ως επισκέπτη των συγγενών του.

Ο ανιψιός του μητροπολίτη, μάλιστα, έχει καταγγελθεί στο ΣΔΟΕ από ιερείς ότι ορίστηκε και ως ελεγκτής των λογιστικών βιβλίων στους 40 ενοριακούς Ναούς (περιοχή Νίκαιας, Κορυδαλλού, Αιγάλεω, Χαΐδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, Κερατσινίου και Περάματος), απ’ όπου συνολικά κατακρατεί περί τις 4.000 ευρώ, χωρίς αποδείξεις, για έξοδα ελέγχων κάθε μήνα!

Μέσω… ΑΣΕΠ
Προσλήψεις συγγενών στη μητρόπολη

Μια ακόμη σοβαρή πτυχή αυτής της ιστορίας, που σκανδαλίζει το ποίμνιο στην ευρύτερη περιοχή της Νίκαιας -όπως αναφέρουν ιερείς στην καταγγελία τους στο ΣΔΟΕ, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του «Εθνους της Κυριακής»-, είναι ότι ο μητροπολίτης Αλέξιος έχει προσλάβει, σε έμμισθες θέσεις-κλειδιά στη Μητρόπολη, συγγενείς του!

Πιο συγκεκριμένα, οι προσλήψεις αφορούν στον αδελφό του Δημήτρη ως αρχιλογιστή, τον ανιψιό του Αλέξη ως βοηθό λογιστή, την ανιψιά του Ελπίδα ως γραμματέα της Μητρόπολης, την ανιψιά του Χριστίνα στο γραφείο Πρόνοιας της Μητρόπολης και τον ανιψιό του Θανάση ως οδηγό. Το παράδοξο είναι ότι οι (αδιάβλητες;) προσλήψεις έγιναν… μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό, όπως σχολιάζει με νόημα ο συνομιλητής μας, δεν ερμηνεύεται με την «ανθρώπινη λογική», αλλά πρόκειται μάλλον για… θαύμα! «Βγάζει μάτι» το γεγονός ότι με τις πέντε -τουλάχιστον- προσλήψεις συγγενών του, η Μητρόπολη Νίκαιας μοιάζει με «οικογενειακή επιχείρηση».

Συγκέντρωνε δεκάδες χιλιάδες ευρώ «μαύρα»
Μίζες από γάμους και κηδείες

Στις καταγγελίες που εξετάζει το ΣΔΟΕ περιγράφεται μια ζοφερή κατάσταση από «δεινοπαθούντες» ιερείς, με τις εντελώς υπερβολικές και παράλογες οικονομικές απαιτήσεις του συγκεκριμένου μητροπολίτη. Ειδικότερα, το κλίμα που περιγράφουν ιερείς της Μητρόπολης Νικαίας είναι ότι εντείνονται οι πιέσεις από τον πρωτοσύγκελο και άλλους άμεσους συνεργάτες του μητροπολίτη να τους στέλνουν όλο και περισσότερα χρήματα.

Κυρίως τα ζητούν από ιερείς νεκροταφείων, αλλά και από τις ενορίες ως «μερίδια» αμοιβών από βαπτίσεις, γάμους και κηδείες, από τα παγκάρια αλλά και τους πολλούς «κουμπαράδες». Συνολικά μαζεύονται δεκάδες χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα, αφορολόγητα εισοδήματα χωρίς αποδείξεις!

«Αδιάβαστα»
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για ποσό π.χ. 800 ευρώ εγγράφεται επίσημα στα βιβλία ποσό 200 ευρώ και τα 600 πηγαίνουν «αδιάβαστα» για το… φιλανθρωπικό έργο του μητροπολίτη.

Αναφέρονται, μάλιστα, περιπτώσεις όπου οι ιερείς αδυνατούσαν να πληρώσουν τα ποσά που απαιτούσαν συνεργάτες του μητροπολίτη και αναγκάστηκαν να τα καλύψουν παίρνοντας από τράπεζες καταναλωτικά δάνεια!

Στην καταγγελία τους αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Στο παρελθόν είχαμε μεταφέρει τα προβλήματα που μας απασχολούν στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, δίχως όμως να τα λάβει υπόψη του, παρόλο που παραδέχεται δημοσίως ότι στο Σώμα της Ιεραρχίας υπάρχουν άτομα που προκαλούν.

Μετά τις συνεχείς πιέσεις και απειλές που δεχόμαστε από τον μητροπολίτη Αλέξιο, καθώς και από τον πρωτοσύγκελό του Χρυσόστομο Παναγόπουλο, αποφασίσαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και την απογοήτευσή μας για τις απαράδεκτες συμπεριφορές και των δύο.

Τα τρόφιμα που προέρχονται από προσφορές των σούπερ μάρκετ της περιοχής για την καμπάνια ”Ολοι μαζί μπορούμε”, τα οποία προορίζονται για τους άπορους συνανθρώπους μας, καταλήγουν ως εδέσματα σε δεξιώσεις και γεύματα για μνημόσυνα, στους υπερπολυτελείς χώρους του Μοναστηριού των Αγίων Πατέρων στο Σχιστό! Σημαντικό μέρος από αυτά τα έσοδα πηγαίνουν στον μητροπολίτη.

Λεηλασία
Μάλιστα για την ανέγερση του συγκεκριμένου μοναστηριού, που έγινε με τον οβολό των πιστών, χρησιμοποίησε δικούς του τεχνικούς, από τους οποίους ζήτησε να δώσουν στη Μητρόπολη μέρος της αμοιβής τους ”υπέρ των φτωχών”…

Ο μητροπολίτης Αλέξιος Βρυώνης εδώ και 17 χρόνια λεηλατεί στην κυριολεξία τις εκκλησίες μας, με διάφορες μεθόδους, έτσι ώστε να αυξάνει την περιουσία του και τις καταθέσεις του σε τράπεζες.

Με αυτά που βιώνουμε καθημερινά, μέσα από συνεχείς πιέσεις, εκφοβισμούς και απειλές, μας στηρίζει ο Θεός και δεν έχουμε καταρρεύσει κληρικοί και λαϊκοί.

Πότε άραγε θα σταματήσει ο Αλέξιος να αρμέγει εκκλησίες και ιερείς, με σκοπό να πλουτίζει αυξάνοντας τις καταθέσεις του, εδώ και στο εξωτερικό, προικίζοντας αδέλφια και ανίψια με επαύλεις, που λίγοι διαθέτουν;», ρωτούν καταλήγοντας οι καταγγέλλοντες.

«Δικοί του» τεχνικοί
Η Μητρόπολη, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, συστήνει «δικούς της» τεχνικούς και αγιογράφους επιβάλλοντας τη σχεδόν αποκλειστική χρησιμοποίησή τους από τις ενορίες.

Οπως επίσης συστήνει την τέλεση δεξιώσεων και μνημοσύνων σε συγκεκριμένο χώρο. Επιβάλλει στους ιερείς να δίνουν τις παραγγελίες τους για αρτοκλασίες, βασιλόπιτες κ.λπ. στον… Ανδρέα, «πληρώνοντας υπερβολικές τιμές, σε σχέση με άλλα μαγαζιά που μας κάνουν και δωρεές».

Επίσης, στις καθιερωμένες επισκέψεις του μητροπολίτη σε ενορίες, πανηγύρεις κ.λπ. η εκάστοτε ενορία καλείται να πληρώσει χέρι χέρι, χωρίς αποδείξεις, ποσά που κυμαίνονται από 500 μέχρι και 6.000 ευρώ!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ
jkritikos@pegasus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.