Τη θέσπιση ευνοϊκότερου νομοθετικού πλαισίου για την τμηματική εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο προανήγγειλε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στόχος του υπουργείου είναι να αρχίσει σταδιακά να μειώνεται το αστρονομικό ποσό των 54 δισ. ευρώ στο οποίο έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται θα παρέχουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που οφείλουν στο Δημόσιο να εξοφλούν τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και τις 36, ενώ σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αρμόδιες Εφορίες δεν έχουν, βάσει του νόμου, το περιθώριο να καθορίσουν τις δόσεις πάνω από τις 15, ενώ σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις μπορούν να τις φθάσουν μέχρι τις 26. Για περιπτώσεις οφειλετών με προφανή οικονομική αδυναμία που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε σε αυτές τις νέες ευνοϊκότερες ρυθμίσεις θα προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής δεύτερης αίτησης και υπαγωγής σε νέα ρύθμιση οφειλών, στο πλαίσιο της οποίας οι μηνιαίες δόσεις θα είναι δυνατό να ανέλθουν και μέχρι τις 48!

Τα σχέδια

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Μαυραγάνης, η κυβέρνηση εξετάζει ρυθμίσεις για τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής» και εφαρμόζεται ταυτόχρονα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούνται, κάθε φορολογούμενος με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο θα έχει τη δυνατότητα να τα εξοφλήσει σε πολλές μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 36. Το ποσό κάθε δόσης ενδέχεται να είναι χαμηλότερο ακόμη και από το ελάχιστο όριο των 100 ευρώ που ισχύει σήμερα. Αν ο οφειλέτης δεν καταφέρνει να εξοφλεί εμπρόθεσμα τις δόσεις αυτής της ρύθμισης, λόγω μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δεύτερη αίτηση για ρύθμιση του υπολοίπου των οφειλών του, στο πλαίσιο της οποίας θα αποκτά το δικαίωμα εξόφλησης σε μηνιαίες δόσεις που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 48.

Τι ισχύει σήμερα

Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία (ν.2648/1998) προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ μπορούν να ζητούν από τους προϊσταμένους των αρμοδίων Εφοριών την υπαγωγή τους σε «διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής», ώστε να εξοφλούν τις οφειλές τους σε μηνιαίες δόσεις και με μείωση των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής κατά 30%. Στο πλαίσιο αυτό, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση συντελεστές ή βαθμούς αξιολόγησης που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα «αντικειμενικά κριτήρια» τα οποία λαμβάνει υπόψη του ο έφορος. Τα «κριτήρια» αυτά είναι:

α) Η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, η οποία βαθμολογείται με συντελεστές από 1 έως 5.

β) Η διασφάλιση της οφειλής. Ανάλογα με το πόσο διασφαλισμένη είναι η είσπραξη της οφειλής, με βάση την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, οι συντελεστές που καθορίζουν τις δόσεις κυμαίνονται από 0 έως 4.

γ) Η προέλευση της οφειλής. Ανάλογα με την πηγή προέλευση της οφειλής, οι συντελεστές καθορισμού των δόσεων κυμαίνονται από 0 έως 5.

δ) Η συμπεριφορά του οφειλέτη κατά το παρελθόν. Το παρελθόν του οφειλέτη «βαθμολογείται» με συντελεστές από 0 έως 4.

ε) Η αιτία για την οποία ζητείται η διευκόλυνση. Η αξιολόγηση της αιτίας για την οποία ζητείται η ρύθμιση γίνεται με συντελεστές από 0 έως 5.

Επιπλέον, ο έφορος μπορεί κατά την κρίση του να προσθέσει από 1 έως και 4 ακόμη βαθμούς αξιολόγησης.

Οι συντελεστές που καθορίζει ο έφορος, για κάθε κριτήριο και με βάση την κρίση του, αθροίζονται και το άθροισμά τους προσδιορίζει τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων στις οποίες μπορεί να εξοφληθεί το χρέος κάθε οφειλέτη. Βάσει του ισχύοντος συστήματος, ο συνήθης αριθμός μηνιαίων δόσεων που προσδιορίζουν οι ΔΟΥ δεν ξεπερνά τις 15 ενώ πολύ σπάνια, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι δόσεις μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 26. Το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 100 ευρώ.

Τι αλλάζει

Με το νέο νομοθετικό καθεστώς που σχεδιάζεται, τα παραπάνω κριτήρια θα εμπλουτιστούν ώστε ο αριθμός των δόσεων που θα μπορεί να εγκρίνει η Εφορία να είναι πολύ μεγαλύτερος και να φθάνει μέχρι και τις 36. Σε περίπτωση υποβολής δεύτερης αίτησης οι δόσεις θα μπορούν να ανέλθουν μέχρι και τις 48, ενώ σήμερα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπερβαίνουν τις 30-35.

Γιώργος Παλαιτσάκης, στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.