Θετικά σχόλια για τη θέση του περί «συναινετικής αναθεώρησης της σύμβασης»

Ευρωπαϊκό άνοιγμα Τσίπρα σε συνάντηση με πρεσβευτές της Ε.Ε.Την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, διακήρυξε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας κατά το πρόγευμα που είχε την Τρίτη με τους πρεσβευτές των 26 κρατών μελών της ΕΕ και τους εκπροσώπους της Επιτροπής στην Αθήνα.

Κατά την συνάντηση που διήρκεσε περί τις δύο ώρες ο κ. Τσίπρας τόνισε απερίφραστα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι μία πολιτική δύναμη ξεκάθαρα ευρωπαϊκή. Και αυτό εξηγεί την ευρωπαϊκή προοπτική μέσα από την οποία βλέπουμε την κρίση χρέους».

Επιτέθηκε πάντως παράλληλα στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά με αφορμή την απόφαση του Eurogroup, λέγοντας ότι «εξέφρασε την ικανοποίησή της για μία ακόμη ήττα των πολιτών και της χώρας και για την αποτυχία της να υπηρετήσει τα συμφέροντα της Ελλάδος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας υπογγράμμισε κατά την ολιγόλεπτη εισήγησή του προς τους πρεσβευτές ότι «η απόφαση δεν εγγυάται την βιωσιμότητα του χρέους», το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα από ένα παιχνίδι με τους αριθμούς, παρά μόνο μέσα από την αλλαγή της πολιτικής που ακολουθείται.

Αίσθηση προξένησε πάντως και σχολιάστηκε από τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στη χώρα μας, η σαφής μεταστροφή του κ. Τσίπρα σε ότι αφορά το θέμα της διαχείρισης του χρέους και οι καθαρές αποστάσεις που πήρε από τις μονομερείς ενέργειες. «Δεν επιζητούμε ευνοϊκή μεταχείριση σε εθνικό επίπεδο. Θέλουμε μία συλλογική, συνεκτική και βιώσιμη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά.

Συναινετική επαναδιαπραγμάτευση

Σε ανάλογο πνεύμα, σε άλλο σημείο της εισήγησής του προς τους πρεσβευτές και αφότου είχε δηλώσει ότι οι εξελίξεις έχουν δικαιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάλυσή του για την κρίση χρέους, υπογράμμισε πως μεταξύ των τριών πυλώνων της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται και η «επαναδιαπραγμάτευση και συναινετική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης», μία διατύπωση που προκάλεσε αίσθηση και θετικά σχόλια από το διπλωματικό ακροατήριο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Χαρακτηριστικές κατόπιν αυτών ήταν οι αναφορές και τα σχόλια πολλών διπλωματών και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών, οι οποίο έκαναν λόγο για σημαντικό περιορισμό της απόστασης που χώριζε μέχρι πρότινος τον ΣΥΡΙΖΑ από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Φαίνεται πως δεν είμαστε πια τόσο μακριά όσο παλαιότερα», ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας εκ των συμμετεχόντων στην συνάντηση.

«Να έλθουμε πιο κοντά»

Η ίδια πηγή σημείωσε δε πως οι διατυπώσεις του κ. Τσίπρα το πρωί της Τρίτης παρέπεμπαν σε ευρωπαϊκό άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε: «πρέπει να υπάρξει βοήθεια ώστε να έλθει εκείνος πιο κοντά σε εμάς κι εμείς πιο κοντά σε εκείνον».

Επειτα από την αρχική τοποθέτηση του κ. Τσίπρα ακολούθησε κύκλος ερωταπαντήσεων, όπου μεταξύ των άλλων προέκυψαν στοιχεία και απορίες προς περαιτέρω αποσαφήνιση. Ο κ. Τσίπρας δεν αμφισβήτησε για παράδειγμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προσέθεσε όμως ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει το λόγο του στις τράπεζες στο εξής. «Αυτο προβλεπόταν και προβλέπεται ούτως ή άλλως στην συμφωνία», σχολίασαν κάποιοι από τους ξένους συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξιοκρατία, μετατάξεις και… αστική δημοκρατία

Δεν έδειξαν πάντως οι ξένοι διπλωμάτες να εκλήσσονται από τις θέσεις του κ. Τσίπρα για την φορολόγηση του πλούτου, ενώ τα περισσότερα θετικά σχόλια ακούστηκαν με αφορμή την τοποθέτησή του για την δημόσια διοίκηση. Μίλησε για αξιοκρατία και αξιολόγηση, πήρε ξεκάθαρα αποστάσεις από τους επίορκους υπαλλήλους και έθεσε το ζήτημα της αξιοποίησης του προσωπικού μέσω μετατάξεων, σε αντιδιαστολή με την συνεχή προσπάθεια υποβάθμισης και περιφρόνησης των δημοσίων υπαλλήλων. «Αυτό ήχησε καλά και σωστά», ήταν το σχόλιο ενός εκ των ακροατών.

Ο ίδιος επιπλέον έδειξε να συμμερίζεται και την άποψη που εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι μετά τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται το χάος και η Χρυσή Αυγή και υπό αυτήν την έννοια η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συνιστά απειλή για την αστική δημοκρατία, αλλά το τελευταίο της οχυρό. «Νομίζω ότι αυτό που είπε έχει νόημα», σχολίασε η ίδια πηγή.

Κωβαίος Αγγελος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.