Η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης «κλείδωσε» την συνταγογράφηση των φαρμάκων επιλογής των γιατρών και επιτρέπει μόνο τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας

Παρελθόν αποτελεί από το Σάββατο η συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς.

Όπως ενημέρωσαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Αθήνας, απροειδοποίητα, από το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης δεν δίνει δυνατότητα στο γιατρό να επιλέξει το φάρμακο το οποίο ο ίδιος θεωρεί καταλληλότερο για την θεραπεία του ασθενούς του. Αντί αυτού αυτόματα επιλέγεται από το σύστημα η δραστική ουσία.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης επισημαίνει ότι με ανακοινώσεις στις 1/3/2012 και 21/11/2012 έχει εκφράσει τις θέσεις και τις αντιρρήσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας.

Συστήνει δε, στα μέλη του, στην θέση σχόλια του φαρμάκου να αναγράφουν το φάρμακο επιλογής τους για την θεραπεία του ασθενούς.

Στο δε πεδίο σχόλια συνταγής να αναγράφουν (ή να σφραγίζουν) τη φράση: «η αλλαγή φαρμάκου προκαλεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και επισύρει ποινικές ευθύνες», όπως συστήνει με ανακοίνωση του στις 20/11/2012 ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΟΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών επισημαίνει για το θέμα της υποχρεωτικής συνταγογράφησης μόνο της δραστικής ουσίας:
(Πρόκειται για) ένα μέτρο που δε συμβαίνει πουθενά σε όλη την Ευρώπη στην Α΄βάθμια περίθαλψη, ένας νόμος που κατατάσσει την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό, επιστημονικό και υγειονομικό τριτοκοσμικό επίπεδο,που οριοθετείται από τα φθηνότερα φάρμακα τριτοκοσμικών χωρών στην ελληνική αγορά.
Το αν αξίζει η ελληνική πολιτεία να διακυβεύει κατά τέτοιο αναίσχυντο τρόπο τη ζωή και την υγεία των πολιτών της, το αν είναι επιστημονικά, δεοντολογικά και κοινωνικά αποδεκτό να μπαίνουν σε χρηματιστηριακά στεγανά και λογιστικά κριτήρια οι ζωές των ανθρώπων είναι ερωτήματα με αυταπόδεικτες απαντήσεις.
Η εφαρμογή του μέτρου αυτού από το ΥΥΚΑ αποτελεί βαρύ επιστημονικό ατόπημα διότι απομακρύνει την ευθύνη της θεραπείας από το γιατρό και τη μεταθέτει στις γκρίζες ζώνες του φθηνού εμπορίου ορισμένων φαρμακοβιομηχανιών. Η αλλαγή του σκευάσματος, από τρίτους, εκτός του θεράποντος γιατρού, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την αποτυχία του θεραπευτικού σχήματος και για τη ζωή του ασθενή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.