«Βιομηχανία» αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους που λάμβαναν μεγάλες αναρρωτικές άδειες χωρίς να τις δικαιούνται, φαίνεται ότι λειτουργούσε στο ΙΚΑ Λάρισας.

Άκρως εντυπωσιακό το στοιχείο που προκύπτει από την υπηρεσία παροχών του Ιδρύματος, όπου υπολογίζουν ότι τον τελευταίο χρόνο η δαπάνη του ΙΚΑ για την πληρωμή αδειών έχει περισταλεί κατά 1 εκατ. ευρώ περίπου.

Κατά τα φαινόμενα, αποτελούσε κοινό μυστικό, ότι οι ιατρικές επιτροπές ελέγχου και χορήγησης αναρρωτικών αδειών λειτουργούσαν αρκούντως διαλλακτικά έως συναινετικά ικανοποιώντας πλήθος αμφιλεγόμενων αιτημάτων. Συνυπολογίζοντας ότι η ημερήσια αποζημίωση που χορηγεί το ΙΚΑ στους ασφαλισμένους που έχουν αναρρωτική φθάνει τα 34 ευρώ, πολλοί ανακάλυψαν «τον μήνα που τρέφει τους 11».

Μέχρι πέρυσι, που οι αναρρωτικές άδειες χορηγούνταν αφειδώς, την κατάσταση προκύπτει ότι εκμεταλλεύονταν μαζικά αλλοδαποί κυρίως εργάτες.«Αλβανοί» μεροκαματιάρηδες κατά κύριο λόγο, νόμιμοι στη χώρα, ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, που ανακάλυψαν καλό και ξεκούραστο μεροκάματο. Υπήρχαν περιπτώσεις, λέει ο Γιώργος Τσαγκούλης, διευθυντής υγειονομικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Λάρισας, που για ένα μικρό κάταγμα ο ασφαλισμένος έπαιρνε αλλεπάλληλες αναρρωτικές για 8 και 9 μήνες, εισπράττοντας την ανάλογη αποζημίωση.

Η «βιομηχανία» άρχισε να δουλεύει υπερωρίες τα τελευταία χρόνια, όταν λιγόστεψαν τα πραγματικά μεροκάματα στην πιάτσα, οπότε η αναγκαστική άδεια μετατρεπόταν σε αναρρωτική προκειμένου να επιβιώσουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν έλειπαν βέβαια και οι… άπληστοι, που εξασφάλιζαν τα 34 ευρώ του ΙΚΑ και πήγαιναν και για μαύρο μεροκάματο καθώς δεν είχαν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Άγνωστο παραμένει και ούτε βεβαίως μπορεί να αποδειχθεί εάν υπήρχε οικονομική συναλλαγή των ωφελουμένων με τους γιατρούς των επιτροπών. Αυτό όμως που γνωρίζουν οι πάντες στο ΙΚΑ Λάρισας είναι ότι και οι ελεγκτές γιατροί, οι οποίοι έχουν αντικαταστήσει τους συναδέλφους τους, ελέγχονται πλέον αυστηρά από τη διεύθυνση του ΙΚΑ. Και εφαρμόζουν οδηγίες για κοσκίνισμα των περιπτώσεων ιδίως στις περιπτώσεις μακροχρόνιων αναρρωτικών και κυρίως των μεταναστών εργατών. Ο έλεγχος έγινε πια πιο σφιχτός και ουσιαστικός, ζητούνται π.χ. νέες ακτινογραφίες από την ιατρική επιτροπή και κάθε φορά επικαιροποιημένες εξετάσεις για να εγκριθεί παράταση της αναρρωτικής. Και το αποτέλεσμα στο ταμείο του Ιδρύματος φαίνεται ότι δικαίωσε την τακτική του Γ. Τσαγκούλη.

Εφ. Ελευθερία (Σωτ. Ζαχαριάς)

thessalianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.