«Εάν πριν από ένα χρόνο με προσφωνούσε κάποιος όπως με προσφώνησαν εδώ απόψε, λέγοντάς μου δηλαδή ότι την επόμενη φορά που θα έρθω είναι πιθανό να έλθω ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα έλεγα ότι χρειάζεται ζουρλομανδύα. Κι όμως, σήμερα αυτό μπορεί να ακουστεί».

Αυτά έλεγε, μεταξύ άλλων, προχθές στη Βαρκελόνη ο Αλέξης Τσίπρας όταν αποθεωνόταν σαν ροκ σταρ στη συγκέντρωση του αριστερού κόμματος εν όψει των εκλογών στην Καταλονία.

Την ίδια ώρα, μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο ανατολικά, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου, επικρατεί προβληματισμός από την ανάγνωση των τελευταίων δημοσκοπήσεων, που δείχνουν ότι σε μια περίοδο όπου η τρικομματική κυβέρνηση αδυνατεί να σταθεροποιήσει την ελληνική οικονομία, ενώ εισπράττει το κόστος της λήψης νέων σκληρών, μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ -περίπου έξι μήνες μετά τις εκλογές- αδυνατεί να πείσει ότι αποτελεί αξιόπιστη, εναλλακτική κυβερνητική λύση. Ενδεικτικά, στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO για το Μega:

Την ίδια ώρα που η κοινωνία πιστεύει ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν δεν θα είναι τα τελευταία σε ποσοστό (ποσοστό 88,3%), αλλά και ότι με αυτά τα μέτρα η ελληνική οικονομία δεν σταθεροποιείται (ποσοστό 77,9%), οι αριθμοί για τον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της πρόθεσης ψήφου όπου προηγείται της Ν.Δ. με περίπου δύο μονάδες, δεν είναι ενθαρρυντικοί. Το 69,8% (43,1% χειρότερα, 26,7% ίδια) πιστεύει ότι, εάν στις εκλογές είχε εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, τα πράγματα δεν θα ήταν καλύτερα στη χώρα. Στο ίδιο πλαίσιο, το 73,9% εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει, ενώ στη λεγόμενη «καταλληλότητα στην πρωθυπουργία» στον πίνακα των πολιτικών αρχηγών ο Αλ. Τσίπρας συγκεντρώνει 18,6%, όταν ο Α. Σαμαράς έχει 27,8% και ο «Κανένας» 25,2%, ενώ στον πίνακα της σύγκρισης μεταξύ των δύο ο Α. Σαμαράς έχει 44,5%, ο Αλέξης Τσίπρας 33,0% και ο «Κανένας» 21,1%.

Το πρόβλημα για το κόμμα που σε συνθήκες κρίσης εκτοξεύθηκε από τα μονοψήφια ποσοστά σε αξιωματική αντιπολίτευση και σήμερα προπορεύεται στις δημοσκοπήσεις της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι καινούργιο. Μπορεί να αναδείχθηκε από την «έκρηξη» ειλικρίνειας του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που σε ζωντανή εκπομπή είπε ξεκάθαρα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει και δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο», αλλά η έλλειψη κυβερνησιμότητας «κυνηγά» τον ΣΥΡΙΖΑ από την προεκλογική κιόλας περίοδο.

Οι ρεαλιστές της Κουμουνδούρου το τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα των προβλημάτων. Θεωρούν ότι χρειάζεται άλλη στρατηγική και πιέζουν για μια συζήτηση ουσίας που ακόμα δεν έχει γίνει. Ο λόγος είναι ότι έχει επικρατήσει η γραμμή άλλων στελεχών (κάποιοι πολύ κοντά στον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα), που προεξοφλούν ότι, ανεξάρτητα από το τι λένε και τι κάνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του, όταν οι αντοχές της τρικομματικής κυβέρνησης εξαντληθούν, θα γίνουν εκλογές και τότε θα βγουν πρώτο κόμμα. Και θα κυβερνήσουν ακόμα και με την ανοχή των Ανεξάρτητων Ελλήνων…

Είναι οι θιασώτες της τακτικής «θέματα που καίνε δεν τα αγγίζουμε», όπως για παράδειγμα τα «ήξεις αφήξεις» του ΣΥΡΙΖΑ στο μείζον και ουσιαστικό ζήτημα της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών, που έχει οδηγήσει άλλες πολιτικές δυνάμεις να κατηγορούν την Κουμουνδούρου ότι δεν αποσαφηνίζει τη θέση της, διότι δεν θέλει να γίνει δυσάρεστη σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Επικοινωνιακή διαχείριση με στόχο την εξουσία

Προς το παρόν, η διαχείριση είναι επικοινωνιακή και όχι πολιτική, γεγονός παράταιρο με την ιδιοσυγκρασία και την ιδεολογία της Αριστεράς, αλλά συμβατή με το στόχο της κατάληψης της εξουσίας.

Πρώτον, με δηλώσεις -από τον κ. Τσίπρα και τον εκπρόσωπο Τύπου, Π. Σκουρλέτη, μέχρι τον Γ. Μηλιό και τον Δ. Στρατούλη- που αποδοκίμασαν τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Δεύτερον, συνεχίζοντας τις επικοινωνιακές ασκήσεις… κυβερνησιμότητας. Οπως οι ύμνοι Τσίπρα για το νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και η ταύτιση με όσα λέει για την ανάγκη επίλυσης του ελληνικού προβλήματος ή η συνάντηση του συμβόλου της Αριστεράς, Μανώλη Γλέζου, με τον εκπρόσωπο των Γερμανών στη χώρα μας, Χορστ Ράιχενμπαχ, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί μια χαρά να συνεννοηθεί με τους δανειστές. Το πρόβλημα, όμως, παραμένει και ο ΣΥΡΙΖΑ θα το βρει μπροστά του, ακόμα και αν όμως πολλά στελέχη του προβλέπουν ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα αποτύχει και ο Αλέξης Τσίπρας θα κερδίσει τις εκλογές.

 

Γιάννης Καμπουράκης στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.