Πρόταση Ρομπάι για επιπλέον 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Φιάσκο η Σύνοδος Κορυφής

Η άρνηση της Γερμανίας και της Βρετανίας να συμφωνήσουν στο αναθεωρημένο σχέδιο του Χέρμαν βαν Ρομπάι οδήγησε στο ναυάγιο, ίσως νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν, της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014 – 2020. Το σχέδιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέβλεπε σημαντικές περικοπές από τις κατηγορίες περί ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και των διευρωπαϊκών δικτύων και τη μεταφορά των κονδυλίων αυτών πίσω στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και στην Πολιτική Συνοχής. αυτό σε μεγάλο βαθμό ήταν ευνοϊκό κυρίως για τη Γαλλία αλλά και για την Πολωνία, χώρες με μεγάλο αγροτικό τομέα.

Ωστόσο, στην τελευταία πρόταση Ρομπάι, που σίγουρα θα δεχθεί πολλές αλλαγές ώστε να εξεταστεί σε νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ενδεχομένως τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, υπήρχε ένα σημαντικό κέρδος για την Ελλάδα. Και αυτό δεν ήταν άλλο από την εξειδικευμένη αναφορά στην παράγραφο 47 της πρότασης για τη χορήγηση επιπλέον 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στις πιο ανεπτυγμένες περιφέρειες της χώρας μας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

Η προσθήκη αυτή, εφόσον παραμείνει, ανεβάζει το ποσό που λαμβάνει η χώρα μας από τα 11,2 δισ. ευρώ στα 12,2 δισ. ευρώ. Τα επιπλέον κονδύλια ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό διότι ο προϋπολογισμός της επταετίας 2014 – 2020 υπολογίζεται με βάση τα τελευταία πλήρη διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat για την τριετία 2008 – 2010, όταν ακόμη η ύφεση δεν είχε πλήξει τόσο βάναυσα την ελληνική οικονομία. Η ύφεση είχε ως αποτέλεσμα η Αττική να εμφανίζεται μεν με τα παλαιότερα στοιχεία ως μία από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), αλλά η πραγματικότητα να είναι διαφορετική.

Στην επόμενη Σύνοδο παραπέμπουν οι ηγέτες τη συμφωνία για τον προϋπολογισμό

Εξηγήσεις για το ναυάγιο των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό των ετών 2014-2020 έδωσαν ηγέτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμέσως μετά τη λήξη των μαραθώνιων και -κατά τα φαινόμενα σκληρών- συνομιλιών στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας ότι παρά την επιθυμία τους να υπάρξει συμφωνία, μια σειρά διαφωνιών εμπόδισαν την σύγκλιση.

Μελετήσαμε τις προτάσεις που κατέθεσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δεν είναι όμως κάτι δραματικό το ότι δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα επισήμανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως πρόσθεσε «σε αυτό τον γύρο των συνομιλιών δεν θα καταλήξουμε εκεί που θέλουμε–αυτό είναι μια ομόφωνη απόφαση».

Πάντα έλεγα, συνέχισε η καγκελάριος, «ότι δεν θα ήταν δραματικό αν σήμερα κάναμε μόνο το πρώτο βήμα, θα δούμε τις επόμενες ώρες. Νομίζω ότι οι θέσεις μας απέχουν η μία από την άλλη και, αν χρειαστούμε δεύτερο γύρο, θα χρειαστούμε χρόνο για να το κάνουμε».

Χρόνο για διαπραγματεύσεις και οριστική συμφωνία σε ένα δεύτερο συμβούλιο (που ήδη έχει προσδιοριστεί για τις αρχές του 2013) βλέπει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που εξέφρασε την επιθυμία του να καταλήξει η ΕΕ σε ένα προϋπολογισμό συνοχής με σωστή κατανομή των κονδυλίων.

Στην ίδια περίπου γραμμή κινήθηκε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος βλέπει ότι ως τώρα «δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος, είναι πρόβλημα το ότι δεν έχει γίνει πρόοδος στον περιορισμό προτάσεων για επιπλέον δαπάνες».

Ο Ντ.Κάμερον υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατόν την ώρα που οι εθνικές κυβερνήσεις περιορίζουν τις δαπάνες στις χώρες τους να αυξάνονται οι δαπάνες της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες είναι σαν να ζουν σε παράλληλο σύμπαν, τόνισε, εξηγώντας ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησε ούτε τη χώρα του αλλά ούτε και σημαντικές χώρες της Ένωσης, μεταξύ τους και τη Γερμανία.

Ελπίδες για συμφωνία επί του προϋπολογισμού το 2013 διατηρεί ο Βαν Ρομπάι

Συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία εντός του 2013 για τον προϋπολογισμό του 2013, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις πρώτες δηλώσεις του μετά το ναυάγιο της Συνόδου.

Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι διευκρίνισε ότι ο προϋπολογισμός 2014-2020 πρέπει να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα..

ΠαΣοΚ: Αποδυναμώνεται η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

«Η άγονη κατάληξη της συνόδου κορυφής για τον κοινοτικό προϋπολογισμό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο δείχνει ότι η έμπειρια της κρίσης αντί να ενισχύσει, αποδυνάμωσε τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Όλα αυτά είναι δυστυχώς κατώτερα των αναγκών που έχουν όλες οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και ιδίως αυτές των κρατών-μελών που βρίσκονται στο μέτωπο της κρίσης.

Ας ελπίσουμε ότι οι χώρες και οι παράγοντες της Ευρωζώνης καταλαβαίνουν πως μετά και την αποτυχία του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, είναι ζωτικό να προκύψει τουλάχιστον πειστικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.