Κόβεται το επίδομα γάμου 10% – Αλλαγές στο χρόνο προειδοποίησης για απόλυση – Τροποποιείται το καθεστώς των υπερωριών

Ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τα εργασιακά, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε μετά την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, με την οποία τίθενται σε άμεση ισχύ όσα ψηφίστηκαν με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2013-2016.

Η εγκύκλιος αφορά μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων, αλλαγές στους χρόνους προειδοποίησης για απόλυση και αλλαγές στο ωράριο εργασίας.
Οι βασικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

• Από τις 12 Νοεμβρίου 2012 όσοι εργοδότες δεν είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που υπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα μπορούν να κόψουν αυτόματα το επίδομα γάμου που αναλογεί στο 10% του μισθού. Κάτι τέτοιο δεν μπορούν να κάνουν οι επιχειρήσεις μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2013 οπότε και λήγει η μετενέργεια της ΕΓΣΣΕ.

• Επέρχονται τροποποιήσεις στις υπερωρίες, αφού ο εργοδότης θα μπορεί να αναγγέλλει τις υπερωρίες στο ΣΕΠΕ μία ημέρα μετά την πραγματοποίησή τους, ενώ καταργείται η προέγκρισή τους. Στην πράξη, αυτό σημαίνει απώλειες ως 40% στις υπερωριακές αμοιβές των εργαζομένων. Οι συγκεκριμένες υπερωρίες (κατ΄εξαίρεση) – δηλαδή χωρίς προέγκριση- πληρώνονται σήμερα με ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 80% ενώ οι νόμιμες- με προέγκριση- με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

• Καταργείται η απαγόρευση απασχόλησης των εργαζομένων τις ώρες που δεν λειτουργούν τα καταστήματα. Η εβδομαδιαία 40ωρη εργασία μπορεί να κατανεμηθεί για τους εργαζόμενους στα καταστήματα σε 6ήμερο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας. Ουσιαστικά επεκτείνεται και στα καταστήματα η δυνατότητα που προβλέπεται για τους λοιπούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας να καθορίζουν με ΣΣΕ το σύστημα ημερών εβδομαδιαίας απασχόλησης σε πενθήμερο ή να το διατηρούν εξαήμερο χωρίς να υπερβαίνουν τις 40 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως.

• Μειώνεται από τους 6 στους 4 μήνες ο χρόνος προειδοποίησης για την καταβολή μισής αποζημίωσης Το ποσό αποζημίωσης δεν αλλάζει για όσους έχουν ως 16 έτη εργασίας στον ίδιο εργοδότη. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης λαμβάνονται υπόψη οι τακτικές αποδοχές του τελευταίου μήνα, πριν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

• Η αποζημίωση απόλυσης ιδιωτικών υπαλλήλων με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, οι οποίοι στις 12-11-2012 έχουν συμπληρώσει 17 έτη υπηρεσίας και άνω στον ίδιο εργοδότη, εκτός της προβλεπόμενης κατά τα ανωτέρω αποζημίωσης, σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασής τους, οποτεδήποτε και αν απολυθούν, δικαιούται, επιπλέον αποζημίωση που αυξάνεται κατά ένα μηνιαίο μισθό για κάθε επιπλέον έτος υπηρεσίας μέχρι και 12 μηνιαίους μισθούς χωρίς ο μισθός αυτός να ξεπερνά τις 2 χιλιάδες ευρώ.

www.unitedreporters.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.