Εκβιαστικό δίλλημα βάζει στους δημάρχους ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Ή στέλνετε τώρα τα στοιχεία ή την πληρώνουν όλοι – Κλιμακώνει μέχρι την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ ΟΤΑ – Δεν υποχωρούν οι δήμοι για τις λίστες διαθεσιμότητας…

Την ένταξη όλων των υπαλλήλων αορίστου χρόνου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ακόμα και εκείνων που εξαιρούνταν από την απόφαση, θα προχωρήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ανταποκριθούν άμεσα στην αποστολή των στοιχείων των υπαλλήλων.

Αυτό αναφέρεται σε εγκύκλιο που εξέδωσε σήμερα ο υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης.

Σημειώνεται πως η προθεσμία αποστολής των στοιχείων των υπαλλήλων που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας έληξε την περασμένη Δευτέρα.

Χαρακτηριστικά, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι:

•  Όσες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμα ανταποκριθεί, για λόγους είτε υπαίτιους  είτε  ανυπαίτιους, οφείλουν ΑΜΕΣΑ να εισαγάγουν στο σύστημα τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με τις οδηγίες.  Η παράλειψη των Διευθύνσεων να αποστείλουν τα πιο πάνω στοιχεία συνιστά  πειθαρχικό παράπτωμα.

• Η παράλειψη των Διευθύνσεων Διοικητικού – Προσωπικού δεν μπορεί να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου,  ο οποίος ισχύει από τη δημοσίευσή του.  Το  ΥΔΜΗΔ, ως αρμόδιος φορέας, θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσεως σε διαθεσιμότητα (για τους υπαλλήλους των οποίων καταργήθηκαν οι θέσεις)  για όλους τους φορείς που καταλαμβάνονται από τη ρύθμιση του νόμου.

• Για τους φορείς που δεν ανταποκρίθηκαν στις νόμιμες υποχρεώσεις τους,  θα λάβει κατανάγκη υπόψη τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, όπως αυτά έχουν εισαχθεί στο Μητρώο Μισθοδοτούμενων (Απογραφή) μέχρι σήμερα από τις ίδιες τις υπηρεσίες.

• Η παράλειψη των υπηρεσιών να αποστείλουν στοιχεία θα αποβεί σε βάρος των υπαλλήλων εκείνων  οι οποίοι θα εξαιρούντο από την εφαρμογή του νόμου, είτε επειδή εισήχθησαν στο δημόσιο με διαγωνιστική διαδικασία ή με διαδικασίες για πρόσληψη τακτικού προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ,  είτε επειδή ως προς αυτούς συντρέχει προσωπικός λόγος απαλλαγής (υπάγονται δηλ. στις προνοιακές εξαιρέσεις), δεδομένα , τα οποία  μπορούν να εξαχθούν μόνο από τα προσωπικά μητρώα των υπαλλήλων.

ΚΕΔΕ: Όχι των δήμων στο μέτρο της οριζόντιας διαθεσιμότητας

Από την πλευρά της η Κεντρικής Ένωση Δήμων Ελλάδας, δια του προέδρου της κ. Κ. Ασκούνη, παρείχε και σήμερα σαφή διαβεβαίωση ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να συνηγορήσουν στο μέτρο της οριζόντιας διαθεσιμότητας.

Ο  κ. Ασκούνης ξεκαθάρισε ότι με αυτό το μέτρο δημιουργείται εκρηκτική κατάσταση, απειλούνται με διάλυση οι υπηρεσίες των δήμων και με αποδιάρθρωση οι οργανισμοί τους.

«Κάποιοι στην κεντρική διοίκηση αναζητούν άλλοθι και ενδεχομένως συνενόχους για την αδυναμία τους να προχωρήσουν σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Μόνη λύση αξιολόγηση και κινητικότητα

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ η μόνη λύση είναι η αξιολόγηση του προσωπικού με προκαθορισμένα κριτήρια και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια και στόχο την κάλυψη σοβαρών ελλείψεων σε ΟΤΑ και δημόσιο.

«Αυτό αποτελεί τη μόνη ορθολογική και δίκαιη λύση του προβλήματος και όχι μία οριζόντια τυφλή πολιτική, που από τη μία στους δήμους με υπεράριθμο προσωπικό δε θα λύσει το πρόβλημα, ενώ από την άλλη στους δήμους με ελλειμματικό προσωπικό θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα» ο κ. Ασκούνης.

Η ΚΕΔΕ, όπως είπε χαρακτηριστικά, πολύ νωρίτερα από το Μεσοπρόθεσμο είχε θέσει το ζήτημα της αντιμετώπισης των αντιφάσεων στην κατανομή του προσωπικού που καταγράφονται στους δήμους.

Υπενθύμισε μάλιστα, σε ερώτημα αν οι δήμοι θα αποστείλουν καταλόγους, ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε απογραφή και επικαιροποίηση των στοιχείων των υπαλλήλων και  κατά συνέπεια τα έχει στη διάθεσή του.

Κλιμακώνει μέχρι την Παρασκευή τις κινητοποιήσεις της η ΠΟΕ ΟΤΑ

Συνεχίζει τις καταλήψεις η ΠΟΕ-ΟΤΑ τουλάχιστον έως την ερχόμενη Παρασκευή. Η σχετική απόφαση λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής που ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ. Αποφασίσθηκε ότι οι καταλήψεις θα επικεντρωθούν στα γραφεία Προσωπικού, ενώ η λειτουργία ή μη των κοινωνικών δομών επαφίεται στους κατά δήμο συλλόγους.

Όμως, για την Πέμπτη έχει προκηρυχθεί 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας για  όλες τις υπηρεσίες των δήμων της χώρας από τις 11 το πρωί  έως τις τρεις το μεσημέρι για την πρωινή  βάρδια και από τις τρεις το μεσημέρι έως τις επτά το βράδυ για την απογευματινή βάρδια. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν και πάλι στην πλ. Καραϊσκάκη και θα κάνουν πορεία προς το υπ. Δ. Μεταρρύθμισης.

Επίσης, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για τους υπαλλήλους των Περιφερειών η  Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ). Όπως σημειώνεται στην απόφαση «συνεχίζεται  ανυποχώρητος ο κοινός αγώνας για να μην περάσει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Ο αγώνας θα είναι δύσκολος. Δεν τρέφουμε αυταπάτες, αλλά όλοι μαζί θα νικήσουμε».

Δεν υποχωρούν οι δήμοι για τις λίστες διαθεσιμότητας

Παρά το τελεσίγραφο του Αντώνη Μανιτάκη, οι δήμοι εμμένουν στην απόφασή τους να μην αποστείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης λίστες διαθεσιμότητας, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Ο κ. Ασκούνης ζήτησε διάλογο με την κυβέρνηση, προτείνοντας να υπάρξει αξιολόγηση των υπαλλήλων και μετατάξεις όπου υπάρχουν κενά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.