Από τους 325 δήμους της Ελλάδας μόνο 20-30 απέστειλαν χθες– ημέρα λήξης της προθεσμίας για την υποβολή καταλόγων με εργαζόμενους – διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας, ανακοίνωσε ο γ.γ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Γ. Τσούνης σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτοί οι 20-30 δήμοι είναι όσοι δεν θίγονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας, αφού δεν καλούνται από την κεντρική Διοίκηση να μετακινήσουν υπαλλήλους.

Την ίδια ώρα, 240-250 δήμοι τελούν υπό κατάληψη με αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων καθώς οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι η μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ κατά 80% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2009, καθιστά αδύνατον για οποιονδήποτε δήμο να παραμείνει εκτός Εποπτείας και Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε προκειμένου να εκφραστεί συμπαράσταση στους συλληφθέντες που κατηγορούνται για την επίθεση κατά του γερμανού πρόξενου, η Δ. Σπανού από την ΑΔΕΔΥ σημείωσε ότι εκατό χρόνια μετά την κατοχύρωση της μονιμότητας πάμε για μια νέα πλατεία Κλαυθμώνος.

Εκ μέρους της ΔΟΕ ο Λ. Νικολάρας υποστήριξε ότι η χώρα κατρακυλά καθημερινά στην αντιδημοκρατική εκτροπή και όσον αφορά στις συλλήψεις των συνδικαλιστών έκανε λόγο για «γκανγκστερικές απαγωγές».

Όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επόμενος στόχος των κινητοποιήσεων κατά των νέων μέτρων είναι η συσπείρωση όλων των εργαζομένων στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα καθώς – όπως ειπώθηκε επανειλημμένως – είναι «όλοι υπό απόλυση».

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα χθες εργαζόμενοι του δήμου Αθηναίων συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο στην πλατεία Κοτζιά, ζήτησαν εκ νέου από τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να μην αποστείλει τα στοιχεία του προσωπικού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και επέμειναν πως η ρύθμιση «δεν θα περάσει».

Από την πλευρά του ο κ. Καμίνης κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα χρονικά όρια εφαρμογής του νόμου, συνεχίζοντας το διάλογο με τους αιρετούς, τονίζοντας ότι πρέπει να τεκμηριωθεί το επιχείρημά της «ότι δεν πρόκειται να προβεί σε απολύσεις αλλά σε μετακινήσεις».

Από το πρωί εργαζόμενοι του δήμου κατέλαβαν για ακόμη μία φορά το κτήριο της οδύ Λιοσίων. Συνολικά, σήμερα γενικεύτηκαν οι καταλήψεις κτηρίων και υπηρεσιών των δήμων ανά την Ελλάδα.

Οπως γνωστοποιήθηκε, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την Τετάρτη στις 10 το πρωί.

Καταλήψεις και σε υπουργεία

Καταλήψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Τουρισμού, καθώς η διαθεσιμότητα αφορά σημαντικό αριθμό υπαλλήλων τους.

Συγκεκριμένα στο υπουργείο Υγείας περίπου 70 υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν λάβει το χαρτί της διαθεσιμότητας. Οι συνάδελφοί τους προχώρησαν σε κατάληψη του κεντρικού κτηρίου, ζητώντας να αλλάξει άμεσα η απόφαση και να διασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σήμερα σε 24ωρη απεργία, ζητώντας να μην υπαχθούν στη ρύθμιση 60 συνάδελφοί τους. Νωρίτερα σήμερα αντιπροσωπεία των δύο συλλόγων εργαζομένων, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Κορασίδη, και εξέφρασε την αντίθεσή της στη διαθεσιμότητα.

Νέα αναβολή της δίκης για την επίθεση στον πρόξενο

Εξάλλου, νέα αναβολή για τις 28 Νοεμβρίου πήρε η δίκη των τριών κατηγορούμενων για το επεισόδιο σε βάρος του γερμανού πρόξενου στη Θεσσαλονίκη.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε εκ νέου την εκδίκαση της υπόθεσης -μετά την πρώτη αναβολή που ζήτησαν και πήραν το περασμένο Σάββατο οι κατηγορούμενοι, αυτή τη φορά λόγω απουσίας των μαρτύρων αστυνομικών οι οποίοι επικαλέστηκαν υπηρεσιακές υποχρεώσεις.

Έξω από το δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες συνάδελφοι των τριών εργαζομένων. Το «παρών» έδωσαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του KKE και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Μικροένταση υπήρξε όταν οι συγκεντρωθέντες επιχείρησαν να εισέλθουν στο δικαστικό μέγαρο. Κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια οι κατηγορούμενοι έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα και συνθήματα.

«Καμία ποινική δίωξη, κανένας μηχανισμός καταστολής δεν θα σταματήσει κανένα δίκαιο αγώνα που έχει να κάνει με το δικαίωμα στη δουλειά και την αξιοπρέπειά μας», σχολίασε ο πρόεδρος της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος και πρόσθεσε ότι από τους συνολικά 325 δήμους της χώρας, μόνο 20 δήμαρχοι έχουν στείλει τα στοιχεία που ζητεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, «οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ποδηγετούνται, δεν υποτάσσονται. Ενωμένα θα συνεχίσουν τον αγώνα τους να ακυρώσουν στην πράξη την επιδίωξη της συγκυβέρνησης να στείλει χιλιάδες συναδέλφους στην ανεργία και στη φτώχεια».

Κινητοποιήσεις και την Τρίτη

Για σήμερα Τρίτη η ΠΟΕ – ΟΤΑ έχει προκηρύξει τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για την πρωινή βάρδια και από τις 3 το μεσημέρι έως τις 7 το βράδυ για την απογευματική βάρδια.

Επιπλέον, έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρρύθμισης. Ανάλογες συγκεντρώσεις αναμένεται να γίνουν και σε άλλες πρωτεύουσες νομών.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Μega, o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι όταν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ θα «πάρει πίσω» όσους αποχωρήσουν από το Δημόσιο, βάσει των προβλέψεων του Μνημονίου. «Και βέβαια θα τους πάρουμε πίσω γιατί να τους διώξουμε, αυτό είναι το πρόβλημα; Με ποιες διαδικασίες, με ποια κριτήρια τους διώχνουν», διερωτήθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Θα καταργήσουμε την εργασιακή εφεδρεία και τη διαθεσιμότητα … εάν υπάρχουν θύματα, θα επανεξεταστούν, δήλωσε στο ραδιόφωνο του Αlpha ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και επανέλαβε για το μέτρο ότι πρόκειται για «καθαρές απολύσεις».

Δυστυχώς και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είχαν μπει πολλοί άνθρωποι από το «παράθυρο», σχολίασε στον ίδιο ραδιοσταθμό ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Έπρεπε να μπει μια τάξη στα οικονομικά των δήμων και σήμερα, πρόσθεσε, αναγκάζεται η κυβέρνηση να το κάνει με βίαιο τρόπο.

«Σοβαρότητα με την τύχη των εργαζομένων» τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση ζητούν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. «Το θέμα δεν είναι αν θα έχουμε ένα μικρό ή ένα μεγάλο δημόσιο τομέα, αλλά αν θα έχουμε ένα δημόσιο τομέα λειτουργικό και κοντά στις ανάγκες του πολίτη» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ζωή Βροντίση. Πρόσθεσε πως «αυτό πρέπει να το καταλάβει και η κυβέρνηση, που άβουλα υποκύπτει σε απειλές κενού περιεχομένου της τρόικας αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση, που χρυσώνει το χάπι των δημοσίων υπαλλήλων».

Μάλιστα, οι Οικολόγοι διατυπώνουν έντονες επικρίσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους να σταματήσει τον επικίνδυνο λαϊκισμό που επιδεικνύει δια στόματος κ. Λαφαζάνη το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σχετικά με τις τύχες των εργαζομένων. Λαοπλάνες δηλώσεις σχετικά με τις διαθεσιμότητες δημοσίων υπαλλήλων ότι “όταν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα τους πάρουν όλους πίσω”, δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και εμμονή σε παλαιοκομματικές πρακτικές. Δεν θυμόμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ να δήλωσε το ίδιο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους του ιδιωτικού τομέα, ας μην καταφεύγει λοιπόν σε επικοινωνιακά κόλπα που εντείνουν το διχασμό της κοινωνίας».

Παράλληλα, τονίζουν πως «ο δημόσιος τομέας δεν χρειάζεται απολύσεις και επαναπροσλήψεις, αλλά εξυγίανση, αποδοτική αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού και πάταξη του πελατειακού χαρακτήρα του και της διαφθοράς».

ΑΜΠΕ

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες του Πρώτου Θέματος από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης άμεση προβλέπεται να είναι η επιστροφή σε θέση εργασίας των 2000 εργαζομένων που βρίσκονται στις λίστες για διαθεσιμότητα. Μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης έδωσε εντολή οι υπάλληλοι που πρόκειται να βγουν σε διαθεσιμότητα, να έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη κενών θέσεων στο δημόσιο ή στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι πρόκειται να καλύψουν κενά κυρίως σε τομείς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Προβλέπεται ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα όλοι οι παραπάνω υπάλληλοι θα έχουν επιστρέψει σε άλλες υπηρεσίες.

Οι 2000 υπάλληλοι όμως, δεν θα αποφύγουν την αξιολόγηση. Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι να αξιολογηθούν εντός του 2013, όπως όλοι οι δημόσιο υπάλληλοι. Η αξιολόγηση θα γίνει με την διαδικασία του ΑΣΕΠ και θα αφορά όσους δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνιστικές διαδικασίες ΑΣΕΠ. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων αυτών εργάζονται στους δήμους, μιας και εκεί τα τελευταία χρόνια με μεγαλύτερη ευκολία οι συμβάσεις σχέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, μετατρέπονταν σε συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.