Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης η σημερινή για τα θύματα τροχαίων δυστυχημάτων

Περισσότερες από 1.3 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές χάνονται στον κόσμο κάθε χρόνο στο δρόμο. Το 2012 στην Ευρώπη χάνονταν 84 ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Π. Μυλωνάς» σοκάρουν και σήμερα έρχονται να μας θυμίσουν μέσα από την Παγκόσμια Ημέρα την σημασία που έχει η εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας αλλά και τα προβλήματα που καταγράφονται στις υποδομές ακόμα και στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα των Τροχαίων Δυστυχημάτων καθιερώθηκε το 1993 από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων (FEVR) και τιμάται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Δώδεκα χρόνια αργότερα έλαβε παγκόσμιο χαρακτήρα, όταν υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος της ημέρας αυτής είναι να φέρουμε στη μνήμη μας και να τιμήσουμε τα εκατομμύρια νεκρών και τραυματιών από τροχαία δυστυχήματα και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή θανάτων και τραυματισμών, που μπορούν να αποφευχθούν.

Η χώρα μας έχει θρηνήσει χιλιάδες θύματα και τα στοιχεία είναι σοκαριστικά. Από το 1965 έως και το 2008 είχαμε 150.000 νεκρούς και 1,5 εκατ. τραυματίες ανάμεσά τους και μικρά παιδιά που συνεχίζουν τη ζωή τους με μόνιμες αναπηρίες.

«Την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Οδικών Ατυχημάτων οι σκέψεις μας στρέφονται στα θύματα μιας κοινωνικής μάστιγας η οποία παίρνει πάνω από 1000 ζωές κάθε χρόνο στη χώρα μας. Παγκοσμίως, από την πρώτη καταγεγραμμένη οδική απώλεια ζωής το 1896, τα οδικά δυστυχήματα έχουν προκαλέσει τουλάχιστον 30 εκατομμύρια θανάτους, ένας αριθμός που μπορεί στην πραγματικότητα να αγγίζει ακόμη και τα 90 εκατομμύρια. Στη χώρα μας, η διαχρονική έλλειψη οδικής ασφάλειας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από την εκπαίδευση των οδηγών, την αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και την ανάπτυξη ασφαλέστερων οδικών υποδομών» δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σπύρος Δανέλλης.

www.unitedreporters.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.