Το ‘πε, το ‘πε ο Πορτογάλος!Δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να δικαιωθεί ο Ζεσουάλντο Φερέιρα, ο οποίος αποχαιρέτησε την Ελλάδα δηλώνοντας βέβαιος πως είναι θέμα χρόνου να ανέβει το «τριφύλλι».

Λίγες μέρες μετά ένας συμπατριώτης του, ο Ζέκα, ήρθε με δικό του γκολ (51’) να δείξει το δρόμο για το 2-0 επί του ΠΑΟΚ (με πέναλτι στο 84’ ο Βιτόλο το άλλο γκολ) που πιστοποιεί την αγωνιστική άνοδο των «πράσινων» στο απόλυτα επιτυχημένο ντεμπούτο του Χουάν Ρότσα. Με δέκα και τερματοφύλακα τον Γιάννου -λόγω αποβολής του Χακόμπο- τελείωσαν το ματς οι Θεσσαλονικείς.

Με έκδηλη όρεξη και πάθος στο παιχνίδι τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού πήραν τους τρεις βαθμούς απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο, δημιούργησαν αρκετές καλές στιγμές πέρα από το γκολ και σίγουρα δεν άφησαν τους φίλους τους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ απογοητευμένους ούτε από την προσπάθεια, ούτε από την απόδοσή τους. Κορυφαίος ο Σισοκό, δικαιώνοντας τον Ρότσα και την έμπνευσή του να τον βάλει στον άξονα.

Μεγαλύτερες προσδοκίες και απαιτήσεις είχε δημιουργήσει η μέχρι σήμερα πορεία του ΠΑΟΚ, που μάλλον εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων, έχοντας ως μόνη δικαιολογία πως βρήκε έναν Παναθηναϊκό που ελάχιστα έμοιαζε με εκείνον των προηγούμενων εβδομάδων.

Με την προσμονή να δουν τι πρόλαβε να αλλάξει ο Χουάν Ρότσα στην ομάδα του Παναθηναϊκού αυτές τις λίγες ημέρες που έχει αναλάβει τα ηνία του «τριφυλλιού», οι φίλοι των «πρασίνων» που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ είναι αλήθεια πως παρακολούθησαν ένα ματς που δεν έμοιαζε με πολλά από όσα είχαν προηγηθεί φέτος.

Ο Παναθηναϊκός της μετά-Φερέιρα εποχής έμοιαζε να προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής και να έχει τη διάθεση να απειλήσει τον αντίπαλο, ο οποίος ας μην ξεχνάμε, ως μέγεθος και αξία είναι ομάδα καλύτερη από εκείνες που έχουν… «καραδυσκολέψει» κατά καιρούς το «τριφύλλι». Ο Ρότσα κατέβασε τους «πράσινους» με 4-3-3, έχοντας τον Σισοκό στον άξονα να είναι απελευθερωμένος ή να ξεφεύγει σχετικά εύκολα από τους Κάτσε-Λάζαρ και να παίρνει «επ’ ώμου» το δημιουργικό σκέλος συνεπικουρούμενος από τον Μαυρία. Ο μικρός –αν και αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο- ήταν από τους καλύτερους του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος. Τον τίτλο του κορυφαίου θα μπορούσε να κερδίσει εύκολα κάποιος άλλος, αν ήταν πιο τυχερός, ένα κλικ πιο γρήγορος ή έστω πιο εύστοχος στις τρεις μεγάλες ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και δεν μπόρεσε για τους παραπάνω λόγους να κάνει γκολ. Ο λόγος για τον Τοτσέ, που θα μπορούσε να γίνει σύνθημα στα χείλη των φίλων της ομάδας, αλλά δεν τα κατάφερε.

Στον αντίποδα ο Γιώργος Δώνης διατήρησε το 4-4-2, άφησε στους γηπεδούχους την κατοχή της μπάλας στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και προσπάθησε αν και του έλειπαν αρκετοί ακραίοι παίκτες να «χτυπήσει» από τα πλάγια και κυρίως στην αντεπίθεση. Με το παιχνίδι κατά διάστημα να έχει ιδιαίτερα ικανοποιητικό (ακόμη και άναρχο) ρυθμό ο ΠΑΟΚ είχε και αυτός δύο μεγάλες ευκαιρίες στις οποίες Σαλπιγγίδης με σουτ μέσα από την περιοχή και Ρομπέρ έξω από αυτή είδαν τον Καρνέζη να αποκρούει εντυπωσιακά.

Κι αφού ο Τοτσέ πήρε… γραμμή πως μάλλον δεν ήταν η βραδιά του, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το σκοράρισμα, αποφάσισε να αλλάξει… τροπάριο στο 51’, όταν κι έκανε αυτό που συνήθως απαιτεί από τους άλλους. Παίζοντας ιδανικά το 1-2 με τον Ζέκα, τον έβγαλε σε θέση βολής και ο Πορτογάλος απέναντι στον Χακόμπο δεν αστόχησε, βάζοντας τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ και παράλληλα τις βάσεις για την πρώτη νίκη των «πρασίνων» από την ημέρα που ο συμπατριώτης του σκόρερ, ο Ζεσουάλντο Φερέιρα δηλαδή, κούνησε… μαντήλι στην Παιανία.

Οι Θεσσαλονικείς προσπάθησαν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα, ο Δώνης μάλιστα άλλαξε και το σύστημα με την είσοδο των Λίνο και Γιάννου παίζοντας με τριάδα στην επίθεση, είχε την ατυχία όμως να πέσει απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που βρέθηκε στα… χάι του σε αντίθεση με τους προηγούμενους αγώνες και η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι και ο «Δικέφαλος του Βορρά» έκανε κάποιες ευκαιρίες στην επανάληψη, εκείνες των γηπεδούχων ήταν τέτοιες που αν μια ομάδα άξιζε να πετύχει ένα γκολ, αυτή φορούσε πράσινα.

Τελικά, μάλιστα, αυτό έγινε στο 84’ με σκόρερ τον Βιτόλο με χτύπημα πέναλτι που κέρδισε από τον Γιάννου ο αναμορφωμένος Κουΐνσι.

Συμπερασματικά: Ο Παναθηναϊκός πήρε μια δίκαιη νίκη και το ντεμπούτο του Ρότσα στον πάγκο του και ακόμα κυριότερα, άφησε ευχαριστημένους από τον τρόπο που αγωνίστηκε τους οπαδούς του. Αν αυτό είναι ένα φαινόμενο παροδικό ή αν τελικά ο Αργεντινός μπορεί να φέρει οριστικές αλλαγές είναι κάτι που μένει να φανεί στο μέλλον. Ο ίδιος ο Χουάν, μιλώντας μετά το ματς άλλωστε αυτό ακριβώς είπε, ότι δηλαδή πέρα από τη διάθεση που έδειξαν οι παίκτες του, το δείγμα είναι πολύ μικρό για να είναι αντιπροσωπευτικό…

Δείτε την έκρηξη του Σανθ Χακόμπο, μετά την αποβολή του στο ντέρμπι ΠΑΟ – ΠΑΟΚ εξαιτίας της άσεμνης χειρονομίας που έκανε προς την εξέδρα:

Δείτε τα επίσημα στιγμιότυπα της NOVA από την αναμέτρηση Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ για την 11η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας:


ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καρνέζης, Σεϊταρίδης, Βύντρα, Βελάσκες, Σπυρόπουλος, Βιτόλο, Ζέκα, Σισοκό (87’ Μαρίνος) , Μαυρίας (65’ Φορναρόλι), Κουΐνσι, Τοτσέ (79’ Πετρόπουλος).

Στον πάγκο: Κοτσόλης, Λαγός, Χουχούμης, Τριανταφυλλόπουλος.

ΠΑΟΚ: Χακόμπο, Έτο (46’ Κωνσταντινίδης), Σταφυλίδης, Κατσικάς, Κουμάλο, Λάζαρ (56’ Λίνο), Κάτσε, Ρομπέρ (65’ Γιάννου), Φωτάκης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης.

Στον πάγκο: Γλύκος, Παναγιωτούδης, Βιβιάν, Κίτσιου.

Νικόλας Ακτύπης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.