Ετοίμαζαν θεαματική απόδραση
Εκπληκτικές λεπτομέρειες για την «τεχνολογία» και την ευρηματικότητα των κρατουμένων των φυλακών Λάρισας, που ασχολούνταν με το σκάψιμο, προέκυψαν από τη λεπτομερή εξερεύνηση και έρευνα της σήραγγας δραπέτευσης, από τις αρμόδιες αρχές, σε συνδυασμό και με τα ευρήματα στον τόπο των εκσκαφών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας,  με πολύ απλά υλικά, όπως αυτά που αναφέρονται σε διάφορα εγχειρίδια π.χ. διαβίωσης στην ύπαιθρο ή κάτι σαν το «κάντο μόνος σου», μπορεί κανείς, με ιδέες, να παραγάγει τεχνολογικά «επιτεύγματα»! Καταρχήν, από την τελική καταμέτρηση πρόεκυψε ότι η σήραγγα είχε μήκος 10 μέτρα, βάθος 4 μέτρα και πλάτος περίπου 70- 80 εκατοστά, με ύψος γύρω στο ένα μέτρο, ώστε να μπορεί ένα άνθρωπος να περνά σκυμμένος, σαν καθιστός. Όπως αποκαλύφθηκε από την εξέταση, τα πλαστικά μπουκάλια νερού, που ενώνονταν, με κομμένους τους πάτους, δεν ήταν για εξαερισμό, αλλά χρησίμευαν ως… υδρορροές!

Επειδή οι εκσκαφείς συνάντησαν πολλή υγρασία, βρήκαν αυτόν τον τρόπο για να συγκεντρώνουν τα νερά. Μάλιστα, με τη βοήθεια αυτοκόλλητων, σαν αυτά που κολλάνε χαρτοκιβώτια, έκαναν και γωνίες στις «υδρορροές» για να κατευθύνουν το νερό, εκεί που ήθελαν! Για τις υποστυλώσεις των χωμάτων χρησιμοποιούσαν κουβέρτες και ρούχα, που περιείχαν χώμα, ώστε να έχουν αντοχή. Για να ανεβοκατεβαίνουν και για τα «υλικά» είχαν σχοινί από κουβέρτες, μεγάλης αντοχής και …φυσικά μπαλαντέζες για ηλεκτρικό ρεύμα και λάμπες.

Όλα τα εργαλεία ήταν αυτοσχέδια, από εξαρτήματα κρεβατιών και για το ακόνισμά τους χρησιμοποιούσαν… ανεμιστήρα, που είχε μετατραπεί σε ακόνι! Ένας ανεμιστήρας χρησιμοποιούνταν κανονικά για την ανάδευση του αέρα και ένας άλλος ήταν εργαλείο… Συγκεκριμένα έβγαλαν τη φτερωτή και στο στροφείο προσάρμοσαν σμυριδόπανο. Όπως γύριζε το στροφείο έβαζαν τις αιχμές των εργαλείων και τα ακόνιζαν… Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τομές στο μωσαϊκό της φυλακής, για να ξεκινήσει η σήραγγα, έγιναν με κοφτερά αυτοσχέδια μαχαίρια. Όσο για το χώμα, λιγότερες ήταν οι ποσότητες που ρίχτηκαν στην αποχέτευση. Τα περισσότερα χώματα διοχετεύονταν κάτω από τα τσιμέντα της φυλακής, όπου υπήρχαν κενά, από την υποχώρηση των μπάζων, που είχαν ριχτεί κατά το χτίσιμο του κτιρίου, πριν πέσει το τσιμέντο στο πάτωμα.

Σίγουρα τα ευρήματα, θα αποτελέσουν αντικείμενο διδασκαλίας στις εκπαιδεύσεις στο μέλλον και σε σεμινάρια για τη φύλαξη φυλακών… Χθες οι επτά κατηγορούμενοι για την απόπειρα απόδρασης οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, με ισχυρή αστυνομική συνοδεία και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Οι έξι οδηγήθηκαν στη συνέχεια στον ανακριτή και πήραν προθεσμία για τη Δευτέρα. Ο έβδομος, που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα, αντιμετωπίζει διαφορετικές κατηγορίες.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.