Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Eργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης: H διοίκηση του ΑΠΘ μας παρότρυνε σε καταλήψεις για να εκβιάσει το υπουργείο Παιδείας!!!

Νοέμβριος 15th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σπατάλες και υποκρισία καταλόγισαν στις πρυτανικές αρχές του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το σωματείο των εργολαβικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου λίστα με εφτά ονόματα εργολαβικών και διοικητικών υπαλλήλων που λάμβαναν επί έξι μήνες επιπλέον χρήματα από αυτά που προέβλεπαν οι συμβάσεις με την εργολαβική εταιρεία.

Οι επιπλέον αμοιβές των συγκεκριμένων υπαλλήλων, όπως προκύπτει από στοιχεία που προέρχονται από τη «Διαύγεια», έλαβαν ποσά για το διάστημα Ιανουάριος μέχρι και Ιούνιος του 2012, που κατά περίπτωση ξεπερνούν μέχρι και τις 16.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, κατήγγειλε ότι οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ, σε συνάντηση που είχε μαζί τους για τα εργασιακά ζητήματα των εργολαβικών υπαλλήλων, παρότρυναν τις καταλήψεις των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο και μάλιστα ζήτησαν να προχωρήσουν, σε συνεργασία με το ΕΚΘ, και σε καταλήψεις στο υπουργείο Παιδείας, λέγοντας ότι θα τους καλύψουν τα έξοδα.

«Οι κινητοποιήσεις των εργολαβικών του ΑΠΘ ξεκίνησαν με τις ευλογίες και την προτροπή του πρύτανη και των αντιπρυτάνεων, που ήθελαν να εκβιάσουν το υπουργείο Παιδείας να τους δώσουν χρήματα. Η συγκεκριμένη διοίκηση κατασπατάλησε χρήματα του πανεπιστημίου και έτσι ο προϋπολογισμός βγήκε εκτός, ήδη από τον όγδοο μήνα. Όταν είδαν ότι το υπουργείο είναι ανένδοτο, άλλαξαν τακτική και ζήτησαν από τους εργολαβικούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Τις αναφορές του προέδρου του ΕΚΘ επιβεβαίωσε και η αντιπρόεδρος του ΕΚΘ, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που ήταν παρούσα στη συνάντηση. Πρόσθεσε, δε, ότι οι δύο διακοπείσες συμβάσεις εργολαβικών στο ΑΠΘ έγιναν με ευθύνη των εργολαβικών εταιρειών και των πρυτανικών αρχών. Το σωματείο Εργολαβικών υπαλλήλων του ΑΠΘ, το οποίο διανύει την 57η μέρα απεργιών και κατάληψης στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, ανακοίνωσε την απόλυση άλλων 316 υπαλλήλων της καθαριότητας, οι οποίοι ενημερώθηκαν σήμερα για την λήξη των συμβάσεών τους, πολλοί από τους οποίους εργάζονται με το καθεστώς αυτό στο ΑΠΘ εδώ και 25 χρόνια.

Πριν δύο εβδομάδες απολύθηκαν άλλοι 52 εργολαβικοί που εργάζονταν στις τεχνικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου. Συνολικά, ο αριθμός των εργολαβικών υπαλλήλων στο ΑΠΘ φτάνει τους 850. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργολαβικών ΑΠΘ, Σιδέρης Κωνσταντινίδης, δήλωσε ότι οι σημερινές πρυτανικές αρχές «διώχνουν» με τη θέλησή τους τους εργολαβικούς, και για του λόγου το αληθές παρουσίασε σύμβαση (υπ’ αριθμό 305) την οποία υπέγραψε το ΑΠΘ με εργολαβική εταιρεία, που κάνει λόγο για δυνατότητα παράτασης για έναν ακόμη χρόνο της θητείας των εργαζομένων στην καθαριότητα, χωρίς, ωστόσο, η διοίκηση του πανεπιστημίου να την αξιοποιεί. Ακόμη, ανέφερε ότι ο αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής, «εκβίασε» τους εργολαβικούς υπαλλήλους να λήξουν την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης προκειμένου να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους για τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Οι εργολαβικοί υπάλληλοι ζητούν νομοθετική ρύθμιση ώστε να υπογράφουν απευθείας συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου με το πανεπιστήμιο, χωρίς την μεσολάβηση των εργολάβων, ενώ είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους. Μάλιστα, πρόκειται να στείλουν εξώδικα προσωπικά στην αντιπρύτανη, Δέσποινα Λάλιου, για δηλώσεις της εναντίον των εργολαβικών και κατά του πανεπιστημίου για την μη καταβολή δεδουλευμένων, για τις συμβάσεις και για τις απολύσεις. Προτίθενται, επίσης, να αιτηθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της διοίκησης του πανεπιστημίου, ζητώντας την άμεση πρόσληψή τους. Πάντως, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, χαρακτηρίζει «συκοφαντικές» έως και «κακοήθεις» τις δηλώσεις του προέδρου του ΕΚΘ, τις οποίες αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες, ενόψει των εκλογών στο ΕΚΘ.

«Οι υποκινητές της επί σχεδόν δύο μήνες ομηρίας του ΑΠΘ, οι ‘εργατοπατέρες’ οι οποίοι στην πλάτη των απλών εργαζομένων και σε βάρος του πανεπιστημίου και των 70.000 φοιτητών μας υπηρετούν προσωπικές ατζέντες και αλλότρια συμφέροντα, οι άνθρωποι που καλλιέργησαν προσδοκίες στους εργαζόμενους για μονιμοποίηση και παχυλές αμοιβές σε εποχή κρίσης, οι ηθικοί αυτουργοί της επί οχτώ εβδομάδες παράνομης κατάληψης του Κτιρίου Διοίκησης του ΑΠΘ και της πρόσφατης τρίωρης «αιχμαλωσίας» των Πρυτανικών Αρχών, των μελών της Συγκλήτου και των εργαζομένων της Επιτροπής Ερευνών, με δυο λόγια οι εκπρόσωποι του συστήματος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή δεινή θέση, καταφεύγουν τώρα στο ψέμα και στη συκοφαντία για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This entry was posted on Πέμπτη, Νοέμβριος 15th, 2012 at 13:32 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply