Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Διαφοροποίηση Ρουπακιώτη από το Μνημόνιο ΙΙΙ

15 Νοεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Συντάσσεται με τις προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για τους δικηγόρους

Διαφοροποίηση Ρουπακιώτη από το Μνημόνιο ΙΙΙΕπίθεση στους δανειστές της χώρας εξαπέλυσε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αντίθετος με τις ρυθμίσεις του μνημονίου σε σχέση με τους δικηγόρους.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Μας πάτησαν στο λαιμό. Κατήργησαν στοιχειώδη δικαιώματα των δικηγόρων, ιδίως των νεόπτωχων, που σήμερα εργάζονται με 400 ευρώ. Απαίτησαν και πέτυχαν να μην υπάρχουν κατώτατα όρια σε αυτούς που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό επιβλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα χάριν των Τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών. Εμείς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τα δικαιώματα εκείνων που ασέβησαν σε βάρος τους. Αδιαφορώ αν με αποκαλούν υπουργό των δικαστών και των δικηγόρων».

Έτσι, παρά το γεγονός ότι οι προτάσεις της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής για την παράσταση δικηγόρων στην υπογραφή συμβολαίων και στην έμμισθη σχέση δικηγόρων διαφέρουν από εκείνες που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των νέων μέτρων, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδέχεται τη διάσταση που δίδει η επιτροπή η οποία έστω και αν είναι σε αντίθεση με τις όποιες επιταγές κι αν έχουν ήδη επιβληθεί».

Σύμφωνα με την προτεινόμενη ρύθμιση:

– Είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή για όλες τις αγοραπωλησίες πάνω από 60.000 ευρώ για την Αττική και πάνω από 20.000 για την επαρχία, πλην εκείνων των συμβολαίων που αφορούν χαριστικές δικαιοπραξίες (π. χ δωρεές, γονική παροχή ΚΛΠ). Αντίθετα το μνημόνιο επιβάλλει κατάργηση υποχρεωτικότητας στην παράσταση δικηγόρου για τον αγοραστή

– Σε ότι αφορά τον πωλητή, η Επιτροπή προτείνει την υποβολή έκθεσης τίτλων ιδιοκτησίας πριν υπογραφεί οποιοδήποτε συμβόλαιο: «Όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου υπάρχει κτηματολόγιο. Ασεβούν προς την αλήθεια όσοι λένε το αντίθετο», είπε ο κ. Ρουπακιώτης εξηγώντας την πρόταση της Επιτροπής.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Βγόντζας υπενθύμισε ότι είναι υποχρεωτική ακόμα και η έκθεση ενεργειακού επιθεωρητή για την αγοραπωλησία ακινήτου και αναρωτήθηκε: «Δεν θα υπάρχει παράσταση δικηγόρου όταν ο πωλητής καταβάλλει 100 ή 150.000 ευρώ»; Επισήμανε μάλιστα ότι ο προτεινόμενος κώδικας έχει ως βάση τον αντίστοιχο γερμανικό Κώδικα Δικηγόρων.

 

This entry was posted on Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου, 2012 at 19:36 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply