Για να εξαφανιστούν όσα παραπέμπουν στην ανάμνηση του φασισμού

Θέλει να αγοράσει το σπίτι που γεννήθηκε ο Χίτλερ για να το γκρεμίσει

Ο Ρώσος βουλευτής του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας, Φραντς Κλίντσεβιτς, μιλώντας στη Δούμα, εξέφρασε την επιθυμία να αγοράσει έναντι 2,2 εκ. ευρώ την πατρική κατοικία του Αδόλφου Χίτλερ, έξω από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Όχι, δεν θέλει να το κάνει μουσείο: εάν το αγοράσει, λέει, αμέσως θα το κατεδαφίσει.

«Αν διέθετα από μόνος μου τόσα χρήματα ώστε να το αγοράσω, θα το έκανα. Αλλά δεν έχω τόσα χρήματα, οπότε ζητάω επισήμως τη βοήθεια άλλων συναδέλφων μου για να βρεθεί χρηματοδότηση, ώστε να το αγοράσουμε και να το γκρεμίσουμε», λέει ο Κλίντσεβιτς.

«Συμφωνώ κι επαυξάνω. Πρέπει να εξαφανιστούν από προσώπου γης όλα όσα παραπέμπουν στην ανάμνηση του φασισμού. Κανείς δεν πρέπει να γνωρίζει καν την ύπαρξη αυτής της οικίας», τόνισε ο συνάδελφος του Κλίντσεβιτς, Βαντίμ Σολόβιεβ, προσθέτοντας ότι μαζί με άλλους βουλευτές θέλουν να συγχρηματοδοτήσουν την αγορά του πατρικού σπιτιού του ηγέτη του Τρίτου Ράιχ που βρίσκεται σε μια πόλη 60 χλμ. βόρεια του Σάλτσμπουργκ, στο Μπρουνάου αμ-Ιν.

Το σπίτι αυτό, στο νούμερο 15 της οδού Σαλτσμπούγκερ Φόρσταντ, όπου γεννήθηκε ο αλήστου μνήμης «Φύρερ» τον Απρίλιο 1889 και διέμεινε σ’ αυτό τα τρία πρώτα έτη της ζωής του, διαδοχικά υπήρξε: δημοτική βιβλιοθήκη, δημοτικό σχολείο, υποκατάστημα τράπεζας και μονάδα για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Όταν ο δήμαρχος της μικρής πόλης, Γιοχάνες Βάιντμπαχερ πρότεινε να ανεγερθεί συγκρότημα κατοικιών μέσα στο ίδιο οικόπεδο, χωρίς να θιγεί το σπίτι του Χίτλερ, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, η οποία δεν ήθελε να κρυφτεί ανάμεσα σε κτίρια ο τόπος της πρώτης κατοικίας του πιο διάσημου πολίτη της.

Η υπόθεση έχει μέλλον, αφού η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, η Γκερλίντε Πόμερ, δεν δείχνει διατεθειμένη να το πουλήσει στον οποιονδήποτε. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι όλα τα πράγματα έχουν την τιμή τους και στο τέλος ίσως να υπερισχύσει το… χρώμα του χρήματος. Πόσω μάλλον του ρωσικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.