Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο «νόμος Ραγκούση» για την ιθαγένεια

Νοεμβρίου 13th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνον για τους ‘Ελληνες

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο «νόμος Ραγκούση» για την ιθαγένειαΑντισυνταγματικός κρίθηκε ομόφωνα από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο «νόμος Ραγκούση» για την ιθαγένεια με το σκεπτικό ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διάταξης του Συντάγματος.

Ο ν.3838/2010, γνωστός και ως «νόμος Ραγκούση», παρείχε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) Ά βαθμού και διευκόλυνε την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, οι σύμβουλοι Επικρατείας, με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο κ. Σωτ. Ρίζο και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας κ.  Ε. Αντωνόπουλο, έκριναν ότι η διάταξη του Ν. 3838/2010 που προβλέπει τόσο την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης προσκρούει σε σειρά άρθρων του Συντάγματος.

Παράλληλα κρίθηκε ότι ο νέος τρόπος κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 προσκρούει επίσης στις συνταγματικές επιταγές. Όπως τόνισαν οι σύμβουλοι Επικρατείας η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης.

Αντίθετα, η μειοψηφία των δικαστών υποστήριξε ότι η πενταετής μόνιμη και νόμιμη διαμονή σε συνδυασμό με την 6ετή φοίτηση στο ελληνικό σχολείο αποτελούν στοιχεία επαρκή για να δικαιολογήσουν ένα πραγματικό και νομικό δεσμό του αλλοδαπού με την Ελλάδα και κατά συνέπεια τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Παπαδάκου Γιάννα

This entry was posted on Τρίτη, Νοεμβρίου 13th, 2012 at 22:07 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply