Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Μακεδονίας: Επιστροφή φόρου πετρελαίου θέρμανσης και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης…

Νοέμβριος 13th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Πρακτικό 23ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας της Δευτέρας 5ης-11-2012:

Ο Πρόεδρος του Π.Σ., κ. Παναγιώτης Πλακεντάς, αφού ζήτησε και πήρε από το Σώμα τη συναίνεση για τη συζήτηση του θέματος, έδωσε το λόγο στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Δακή,  ο οποίος ανέφερε τα εξής:

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βιώνει:

 • την ενεργειακή φτώχεια
 • την έλλειψη οφέλους από το ναυτιλιακό πετρέλαιο
 • τα μετεωρολογικά φαινόμενα ολικού παγετού
 • την καταστροφή των δασών με την ανεξέλεγκτη υλοτομία
 • το δημοσιονομικό κόστος του διοξειδίου του άνθρακα
 • την εξαιρετική δυσκολία των ΟΤΑ, να λειτουργήσουν δομές
 • το μικρό δημοσιονομικό κόστος λόγω της τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο
 • την αύξηση των υγειονομικών δαπανών περίθαλψης
 • την απώλεια μεροκάματου εργασίας λόγω ασθενείας
 • Την τοποθέτησή της στην κατηγορία  Δ΄  βάσει του ΚΕΝΑΚ.

Τέλος  πρότεινε  στο Σώμα  τη λήψη απόφασης – ψηφίσματος, που θα εγκρίνει:

 • Την επιστροφή του συνόλου των νέων επιβαρύνσεων, που προέρχονται από την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, σε όλα τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς το παραμικρό κριτήριο παρά μόνο το πλαφόν στην ποσότητα.
 • Τη χορήγηση βοηθήματος – επιδόματος θέρμανσης αναξιοπαθούντων
 • Την αποστολή της απόφασης  στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα.

Παίρνοντας το λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Ιωάννης Παπαϊορδανίδης ανέφερε ότι είναι σωστή η προσέγγιση του Περιφερειάρχη επισημαίνοντας ότι γι’ αυτό επέμεινε και ο συνδυασμός του, ένα χρόνο πριν, από την αρχή της συζήτησης για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης.

Επίσης πρότεινε να δίνεται προκαταβολικά ένα μέρος των χρημάτων, γιατί είναι υψηλό το ποσοστό αναπλήρωσης του πετρελαίου  θέρμανσης.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ. Εμμανουήλ Βογιατζής, τόνισε πως είναι ένα σοβαρό και επίκαιρο θέμα, αν και πρέπει το Π.Σ. να δει συνολικά το επίπεδο της φτώχειας. Συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση να πληρώνουν το πετρέλαιο σε τιμές πριν από την αύξηση και πρόσθεσε ότι στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες δεν πρέπει να μπαίνει καμία φορολόγηση, ούτε καν Φ.Π.Α.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κ Αντώνιος Κύρινας, ανέφερε ότι έξι από τους δέκα βουλευτές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ψήφισαν υπέρ της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης, και υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι μετά την  ενδεχόμενη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου τα αποτελέσματα θα είναι  χειρότερα για τον κόσμο.

Στη συνέχεια και τέθηκε το θέμα προς ψήφιση, το Περιφερειακό Συμβούλιο

Αποφασίζει  ομόφωνα

 • Την επιστροφή του συνόλου των νέων επιβαρύνσεων, που προέρχονται από την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, σε όλα τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, χωρίς το παραμικρό κριτήριο παρά μόνο το πλαφόν στην ποσότητα, καθώς είμαστε η μόνη Περιφέρεια που ανήκει       εξ’ ολοκλήρου στην κατηγορία Δ΄ του ΚΕΝΑΚ, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β΄ 407/9-10-2010 αρ. απόφασης Δ6/Β/ΟΙΚ 5825.
 • Τη χορήγηση βοηθήματος – επιδόματος θέρμανσης αναξιοπαθούντων, ανεξάρτητα από την πηγή θέρμανσης που χρησιμοποιούν στις οικίες τους.

Η  απόφαση να αποσταλεί  στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής, με το αίτημα της αποδοχής της παραπάνω ομόφωνης απόφασης.

Η απόφαση αυτή πήρε α/α      267/12

Ο Γραμματέας του Π.Σ.

Αντώνιος Κύρινας

O Πρόεδρος  του Π.Σ.

Παναγιώτης Πλακεντάς

 

This entry was posted on Τρίτη, Νοέμβριος 13th, 2012 at 13:54 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply