Το Εurogroup αναμένεται να επιβεβαιώσει στην αυριανή του συνεδρίαση ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις που ανέλαβε υπερψηφίζοντας τα διαρθωτικά μέτρα, τον Προϋπολογισμό και προωθώντας τις προαπαιτούμενες ενέργειες, ενώ ταυτόχρονα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζωνης θα δρομολογήσουν την τελική φάση της συνολικής απόφασης για τη χώρα μας.

Σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό του προέδρου του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η υιοθέτηση της συνολικής απόφασης θα έπρεπε να γίνει αύριο, αλλά όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία πλέον είναι ότι η χώρα μας ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της και πως οι πιστωτές είναι εκείνοι που θα πρέπει τώρα να τηρήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις και προφανώς θα το κάνουν.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι η όποια καθυστέρηση δεν πρόκειται να έχει επίπτωση στη ρευστότητα της χώρας. «Οι υπουργοί Οικονομικών έχουν επίγνωση της κατάστασης, θα βρουν λύση τη Δευτέρα για την εξυπηρέτηση των ταμειακών αναγκών της Ελλάδας η οποία δεν πρόκειται να βρεθεί ενώπιον στάσης πληρωμών ούτε υπό μορφή ατυχήματος ούτε εκ προμελέτης», δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο την Παρασκευή ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Η καθυστέρηση της απόφασης οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η Τρόικα δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τη συνολική αξιολόγηση -κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι την Κυριακή- ώστε να φτάσουν τα επίσημα έγγραφα στο Εurogroup.

Ο δεύτερος είναι ότι η συνολική αξιολόγηση θα υποβληθεί σε επτά εθνικά Κοινοβούλια, διότι με την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής τροποποιείται η δανειακή σύμβαση της χώρας μας με τους πιστωτές και θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από τους βουλευτές, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία των χωρών αυτών. Η διαδικασία μπορεί να πάρει 1-2 εβδομάδες.

Ο τρίτος και ουσιαστικότερος λόγος είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη μεταξύ τους, αλλά και με το ΔΝΤ, σχετικά με το πώς θα χρηματοδοτηθεί η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ούτε πώς θα επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν είναι καθόλου εύκολες, γιατί το συνολικό κόστος μπορεί να ξεπεράσει τα 50-60 δισ. ευρώ. Ποσά αυτού του μεγέθους δεν περνάνε εύκολα από την κοινή γνώμη και θα πρέπει να συμφωνηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μη φαίνεται ως άμεση χορήγηση πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα, σε μια περίοδο που στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης εφαρμόζονται σκληρά μέτρα λιτότητας.

Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα αθέτησης των υποχρεώσεων από την πλευρά των πιστωτών μας αλλά τήρησης των διαδικασιών, από τη μία, και κατάλληλων πολιτικών ελιγμών, από την άλλη. Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις διαδικασίες θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά που σημαίνει ότι απαιτείται σημαντική προεργασία.

Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η επόμενη δόση των 31,2 δισ. ευρώ, που μπορεί τελικά να είναι μεγαλύτερη, δεν μπορεί να αποδεσμευθεί από μόνη της, γιατί αποτελεί μέρος ενός συνολικού πακέτου για την Ελλάδα. Εάν δεν βρεθεί λύση στη βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συνεχίσει τη στήριξη της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα καλύψει το μέρος της δόσης (το 1/3 περίπου) που του αναλογεί.

Στο τραπέζι παράταση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και επαναγορά ομολόγων

Την Παρασκευή στην Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης, που προετοιμάζει την ημερήσια διάταξη του Εurogroup, συνεχίστηκαν οι συζητήσεις σχετικά με τα ανοικτά θέματα, δηλαδή της χρηματοδότησης της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και της διασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί τη Δευτέρα σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, ενώ στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που εμπλέκονται στις αποφάσεις.

Για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 30 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας το 2015 και 2016, σύμφωνα με τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, το ποσό θα μπορούσε να αναζητηθεί με τρεις τρόπους: 1) Την παράταση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τους εταίρους στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, 2) τη μείωση κατά 50% του επιπλέον (πέραν του διατραπεζικού) επιτοκίου των δανείων αυτών που ανέρχεται σήμερα σε 150 μονάδες βάσης, 3) την επαναγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από την Ελλάδα με δάνειο των εταίρων.

Ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε την Παρασκευή για την επιμήκυνση ότι μπορεί να μην έχει αποφασιστεί επίσημα, αλλά θα πρέπει να θεωρηθεί ως δεδομένη, άλλωστε, πάνω σε αυτό το σενάριο εργάστηκε, όπως είπε, η Τρόικα. Για την επαναγορά, δε, ομολόγων επισήμανε ότι παραμένει στο τραπέζι, μπορεί να αποφασιστεί, αλλά χαρακτήρισε από τεχνικής πλευράς εξαιρετικά πολύπλοκη την εφαρμογή του μέτρου.

Σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας που είναι και το δυσκολότερο πρόβλημα, το ΔΝΤ αρνείται να συνεισφέρει στην επόμενη δόση, εάν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, δηλαδή δεν μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Τα σενάρια που συζητούνται είναι να παραταθεί μέχρι το 2022 ή 2025 η προθεσμία επαναφοράς του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, ενώ συζητείται επίσης η αποποίηση των κερδών που έχουν από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέχουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, οι οποίες τα αγόρασαν σε τιμές πολύ χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Εκτιμάται ότι έχουν στην κατοχή τους ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ. Ο κ. Ντράγκι, ο οποίος δέχεται πιέσεις από τους εταίρους να συμφωνήσει, υποστηρίζει ότι αυτό που κάνει η ΕΚΤ είναι να διανέμει τα κέρδη της στα κράτη-μέλη και εναπόκειται σ’ αυτά να αποφασίσουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα, ώστε να μειωθεί το χρέος.

Την Παρασκευή έγινε επίσης γνωστό ότι είναι πιθανό να αναβληθεί η Σύνοδος Κορυφής για το θέμα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. (22-23 Νοεμβρίου) καθώς όλα δείχνουν ότι είναι απίθανο να ξεπεραστεί το βρετανικό βέτο.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ

  • Επόμενη δόση: 31,2 δισ. ευρώ
  • Διετής επιμήκυνση για τη δημοσιονομική προσαρμογή
  • Χρηματοδότηση της επιμήκυνσης με το ποσό των 30 δισ. ευρώ
  • Τρόποι χρηματοδότησης της επιμήκυνσης: 1) Παράταση της αποπληρωμής των δανείων, 2) μείωση των επιτοκίων δανεισμού, 3) επαναγορά χρέους από την Ελλάδα με δάνειο των εταίρων
  • Βιωσιμότητα χρέος: Στόχος 120% του ΑΕΠ το 2020
  • Τρόποι επίτευξης της βιωσιμότητας: 1) Μετάθεση του στόχου για το 2022 ή 2025, 2) να αποποιηθούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης.

Νίκος Μπέλλος, στον Τύπο της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.