Τα συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν

http://www.newsbeast.gr/files/temp/2C1136C74EEE9E460C83982DD3965C8F.jpgΟ καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος και αντιμετωπίσιμος αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα και ακολουθηθεί η σωστή θεραπεία. Το σώμα μας, μάς δείχνει τα σημάδια ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά κι αυτά τα σημάδια δεν πρέπει να τα αγνοούμε.

Πρώτα απ’ όλα χρειάζεται να ξεπεράσουμε το φόβο και να ζητήσουμε ιατρική διάγνωση γιατί κάθε σύμπτωμα από αυτά που ακολουθούν, δεν σημαίνει απαραίτητα και καρκίνος.

Δείτε ποιες αλλαγές χρειάζονται την προσοχή σας, και ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας για να ζητήσετε περαιτέρω ιατρική αξιολόγηση…

Αλλαγές στο στήθος

Αν νιώσετε έναν όγκο στο στήθος, δεν πρέπει να το αγνοήσετε ακόμη κι αν η μαστογραφία σας είναι φυσιολογική. Αν η θηλή σας αποκτήσει φολιδωτή όψη ή ξεφλουδίζει συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή ακόμη αν εμφανίζονται εκκρίσεις γάλακτος ή αίματος.

Επίσης, αν το δέρμα στο πάνω μέρος του στήθους αναπτύξει όψη φλοιού πορτοκαλιού και πρήξιμο.

Μη φυσιολογική ή ακανόνιστη αιμορραγία

Μετά την εμμηνόπαυση (12 μήνες δηλαδή χωρίς περίοδο), η αιμορραγία, ακόμη και οι σταγόνες αίματος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Μπορεί να οφείλεται σε ένα καλοήθη παράγοντα όπως ένας πολύποδας του ενδομητρίου ή κάτι πιο σοβαρό όπως καρκίνος του ενδομητρίου ή του τραχήλου της μήτρας.

Η αιμορραγία γενικότερα που είναι εκτός του φυσιολογικού κύκλου της έμμηνου ρύσεως ή είναι πιο έντονη πρέπει να εξετάζεται. Μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές αλλά πρέπει να αποκλείεται ιατρικά η ύπαρξη κάποιας σοβαρότερης κατάστασης.

Αιμορραγία του ορθού

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος στις γυναίκες. Μια ένδειξη είναι η αιμορραγία του ορθού που πολλές φορές αποδίδεται σε αιμορροΐδες, τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα τόσο απλά και μια ιατρική αξιολόγηση είναι απαραίτητη.

Κολπικές εκκρίσεις

Οι δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις ή εκκρίσεις που περιέχουν και αίμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του τραχήλου.

Μπορεί να εμφανιστούν στα διαστήματα μεταξύ περιόδων ή μετά την εμμηνόπαυση. Η εκτίμηση του γιατρού είναι απαραίτητη για να καθοριστεί αν οφείλεται σε κάποια μόλυνση ή για κάτι πιο σοβαρό.

Φούσκωμα

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο νούμερο 1 θανατηφόρος μεταξύ των καρκίνων των αναπαραγωγικών οργάνων. Θεωρείται «σιωπηλός», αλλά έχει ξεκάθαρα συμπτώματα λένε οι ειδικοί.

Τα 4 πιο κοινά συμπτώματα είναι το «φούσκωμα», όταν δηλαδή ενώ τρώτε αισθάνεστε ότι χορτάσατε νωρίτερα απ’ ό,τι θα έπρεπε, η έντονη και συχνή διούρηση, ο έντονος πόνος χαμηλά στην πλάτη και την κοιλιά.

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα περιοδικά, ειδικά μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Αν όμως αυτά τα συμπτώματα είναι καθημερινά, γίνονται πιο έντονα και η διάρκειά τους ξεπερνά τις δύο εβδομάδες, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Δεν χρειάζεται πανικός, μπορεί τα ίδια συμπτώματα να είναι απλώς ένδειξη ινομυωμάτων.

Αδικαιολόγητη αλλαγή βάρους. (είτε αύξηση, είτε μείωση)

Αν γενικώς διατηρείτε ένα σταθερό βάρος και ξαφνικά χωρίς αλλαγή διατροφικών συνηθειών χάνετε ή παίρνετε κιλά θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Τις περισσότερες φορές αυτές οι απότομες αυξομειώσεις βάρους οφείλονται σε προβληματικό θυρεοειδή αδένα, αλλά χρειάζεται η γνώμη του ειδικού για να είστε απόλυτα σίγουροι.

Επίμονος βήχας

Κάθε επίμονος βήχας που ξεπερνά τις δύο ή τρεις εβδομάδες θα πρέπει να σας προβληματίσει. Μπορεί να οφείλεται σε αλλεργία ή σε κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού αλλά αυτό θα πρέπει να το καθορίσει ο γιατρός σας.

Δεν χρειάζεται να είστε καπνιστής για να ανησυχήσετε, τα ίδια συμπτώματα εμφανίζονται και στους μη ή παθητικούς καπνιστές.

Αλλαγές στους λεμφαδένες

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αισθάνεστε τους λεμφαδένες στο λαιμό ή την μασχάλη σας σκληρούς, μπορεί να είναι αποτέλεσμα λοίμωξης.

Κούραση

Μπορεί η κούραση και οι διακυμάνσεις της να είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ως ανησυχητικό σύμπτωμα η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου την ορίζει ως εξής: «ακραία παρατεταμένη κούραση που δεν βελτιώνεται με την ξεκούραση».

Παρόλαυτα μην την αγνοείτε, κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις αίματος και αναζητήστε το πιθανό αίτιο της.

Δερματικές αλλαγές

Παρακολουθήστε τις δερματικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν σε όλο το σώμα. Πληγές στο στόμα ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων που δεν επουλώνονται, ελιές ή αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, οτιδήποτε δεν σας φαίνεται φυσιολογικό και σας προβληματίζει πρέπει να εκτιμηθεί από ειδικό.

Πρόληψη

Σημαντικό ρόλο στον καρκίνο παίζει επίσης η πρόληψη.

Κάντε το οικογενειακό σας δέντρο υγείας και εντοπίστε ποιες περιοχές μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για σας βάσει οικογενειακού ιστορικού

Κάντε ετήσιο τεστ ΠΑΠ

Κάντε ετήσια μαστογραφία μετά την ηλικία των 40

Κάντε κολονοσκόπηση αν είστε πάνω από 50 ετών.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεστε, ούτε να γίνετε υπερβολικοί ή υποχόνδριοι. Παρακολουθήστε απλώς τις αλλαγές στο σώμα σας και μην αγνοείτε κάποια ενοχλητικά συμπτώματα.

Επίσης, δεν σημαίνει ότι αν έχετε κάποιο σύμπτωμα είναι απαραίτητα και καρκίνος. Μην φοβάστε να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού γιατί ό,τι κι αν είναι, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε καλύτερη θεραπεία και καλύτερα αποτελέσματα.

healthpress.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.