Συμβουλές για να φτιάξετε θρεπτικά σνακ

Τα φρούτα του φθινοπώρουΠόσες φορές δεν έχουμε σταθεί μπροστά σε έναν πάγκο φρούτων ή λαχανικών σκεπτόμενοι «είναι η εποχή τους», «δεν είναι;», «ποια είναι φρέσκα;».

Στα φθινοπωρινά φρούτα συγκαταλέγονται το πορτοκάλι, το μήλο, το ρόδι, το αχλάδι και το ακτινίδιο. Ας γνωρίσουμε λοιπόν καλύτερα ορισμένα από αυτά, πόσο θρεπτικά είναι για τον οργανισμό μας και πως μπορούμε να τα εντάξουμε στον καθημερινό τρόπο διατροφής μας.

Πορτοκάλι: Ίσως το πιο γνωστό εσπεριδοειδές. Μπορούμε να το βρούμε σε γλυκιά ή πιο γλυκόξινη γεύση, ενώ η μυρωδιά του είναι χαρακτηριστική… από τη φλούδα ακόμη. Το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C η οποία συνδέεται με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και πιθανόν να συμβάλει στη μείωση του χρόνου διάρκειας του κρυολογήματος. Επίσης αποτελείται από σάκχαρα, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, ενώ η θερμιδική του αξία ανά τεμάχιο δεν ξεπερνάει τις 60 θερμίδες. Καταναλώνεται ωμό ή από τους χυμούς του και χρησιμοποιείται αρκετά ως αρωματικό στη ζαχαροπλαστική.

Η συμβουλή:
σε ένα κεσεδάκι γιαούρτι προσθέστε 1-2 κ.σ σπιτικό γλυκό του κουταλιού πορτοκαλί εξασφαλίζοντας ένα δροσερό και θρεπτικό ενδιάμεσο σνακ.

Μήλο: Η γνωστή παροιμία «ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα» δεν απέχει ίσως και πολύ από την πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα φρούτο που αποδίδει περίπου 65 θερμίδες ανα τεμάχιο, είναι καλή πηγή φυτικών ινών (3-5γρ/100γρ), βιταμίνης C και το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από νερό. Ακόμα αποτελεί μια πολύ καλή λύση για την υγιεινή του στόματος καθώς μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μήλου σχετίζεται με μειωμένη εμφάνιση ουλίτιδας.

Η συμβουλή: Εφόσον το έχετε πλύνει καλά πρώτα, φάτε το ως σνακ με τη φλούδα εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών και συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Ρόδι: Τα τελευταία χρόνια η διάδοση του είναι μεγάλη και όχι άδικα αφού είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Α, C, E και φυλλικό οξύ. Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες αποδεικνύουν την πιθανή προστατευτική του δράση απέναντι σε εγκεφαλικά επεισόδια και υπερλιπιδαιμίες. Επίσης η κατανάλωση ροδιού σχετίζεται με καλύτερα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης. ½ φλιτζάνι καθαρισμένο ρόδι δεν ξεπερνά τις 80 θερμίδες.

Η συμβουλή
: Φτιάξτε μια φρέσκια, πολύχρωμη σαλάτα με λαχανικά της επιλογής σας και προσθέστε λίγο ρόδι δίνοντας της έτσι μια διαφορετική γεύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.