Ανοιχτό Συνέδριο στο Νυμφαίο της Φλώρινας, Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

http://2.bp.blogspot.com/-uDWbeKbxOGY/UJlEm5GO4sI/AAAAAAABE58/AEL7fu_8pR4/s1600/1.1+programmagr.jpgΣτο επίκεντρο των δράσεων του διακρατικού προγράμματος HISTCAPE που υλοποιεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, θα βρεθούν οι πολιτικές διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Νυμφαίο Φλώρινας. Εταίροι από 10 ευρωπαϊκές περιφέρειες στρέφουν την προσοχή τους στον παραδοσιακό οικισμό, με σκοπό να εμβαθύνουν στο συνολικό εγχείρημα της αναγέννησης του Νυμφαίου όπως καταγράφεται από το 1994, αλλά και σε παρόμοιες πρακτικές άλλων περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας .

Έλληνες επιστήμονες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για θέματα  παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, διαχείρισης μνημείων και βιώσιμης ανάπτυξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας θα αναφερθούν στις πολιτικές της, σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020.

Τέλος θα αναλυθούν η μεθοδολογία και οι πρακτικές που ακολούθησαν οι φορείς της περιοχής και οδήγησαν στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, μέσω της πολιτιστικής αναγέννησης του ιστορικού οικισμού.

Επιστήμονες και στελέχη από περιφέρειες της Αυστρίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Λιθουανίας, Εσθονίας, Λετονίας και Αγγλίας θα παραστούν στο Ανοιχτό Συνέδριο την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου και στις λοιπές διήμερες εργασίες, καταθέτοντας τις εμπειρίες τους και αναζητώντας εκείνες τις σύγχρονες λύσεις  πάνω σε ζητήματα διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα είναι βιώσιμες, θα δίνουν ώθηση στην οικονομία των πολιτιστικών κοιτίδων της υπαίθρου και θα αναδιαμορφώνουν την περιφερειακή αντίληψη για τον πολιτισμό, προσδίδοντάς του ένα πιο δυναμικό χαρακτήρα.

Οι επισκέψεις εργασίας που προγραμματίστηκαν θα εφοδιάσουν με παραστάσεις τους εταίρους του προγράμματος, δίνοντας τους την ευκαιρία για δημιουργική ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους ντόπιους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον οικισμό.

Κύριο ζητούμενο αποτελεί η περαιτέρω εξέλιξη των συνολικών δραστηριοτήτων του οικισμού αλλά και παρόμοιων περιοχών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Histcape www.histcape.eu και από τον επιστημονικό υπεύθυνο Δρ. Δ. Μυλωνά , τηλ. 2461351191.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου:

http://3.bp.blogspot.com/-1D3hr3YirKA/UJlEqBvQ33I/AAAAAAABE6E/-E93YNOOxcE/s1600/1.2+programmagr.jpg

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.