Οι τελευταίες προσπάθειες του Μπαράκ Ομπάμα – Πολιτείες – κλειδιά για αμερικανικές εκλογές

Αμερικανικές εκλογές: Μία ανάσα πριν τις κάλπεςΜία μόλις ανάσα πριν τις εκλογές ο πρόεδρος Ομπάμα δίνει ακόμη τον προεκλογικό του αγώνα, προτρέποντας τους αμερικανούς να προσέλθουν στις κάλπες.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης αργά χθες κάλεσε τους οπαδούς του να βεβαιωθούν ότι συγγενείς και φίλοι τους θα ψηφίσουν στις εκλογές της Τρίτης.    «Είναι υπόθεση δική μας, των πολιτών. ‘Ετσι πρέπει να είναι η δημοκρατία μας», είπε ο Οπάμα με βραχνή από τις συνεχείς ομιλίες φωνή.

Στην τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην προεκλογική του εκστρατεία πριν από τέσσερα χρόνια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια τις προεδρικές εκλογές.   «Οταν οι κυνικοί έλεγαν ότι δεν μπορούσαμε (να τα καταφέρουμε), εσείς είπατε ‘Ναι, μπορούμε’ », τόνισε.

«‘Οταν οι Αμερικανοί είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να φέρουμε την αλλαγή, δεν μπορούν να μάς σταματήσουν.’Αλλωστε όλα τα έχουμε περάσει μαζί, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα», υπογράμμισε.

Η εκλογική αναμέτρηση μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Μιτ Ρόμνεϊ στις ΗΠΑ ξεχωρίζει στη διεθνή επικαιρότητα αυτής της εβδομάδας.

Πολιτείες – κλειδιά για αμερικανικές εκλογές

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι δυο μονομάχοι βρίσκονται πολύ κοντά στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο είναι γεγονός πως το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ δεν βασίζεται στην συνολική ψήφο αλλά στην ψήφο κάθε πολιτείας, με το νικητή να κερδίζει όλους τους εκλέκτορες εκτός των πολιτειών της Νεμπράσκα και του Μέιν που βασίζουν τον διαχωρισμό των ψήφων τους στο γενικό αποτέλεσμα στην πολιτεία.

Για να εκλεγεί πρόεδρος, ο εκάστοτε νικητής πρέπει να έχει λάβει συνολικά 270 εκλέκτορες. Με βάση τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει ήδη να υπολογίζει ότι έχει με το μέρος του 186 εκλέκτορες που αντιστοιχούν στο σαφές προβάδισμα που έχει στις πολιτείες της Καλιφόρνια, του Κονέκτικατ, του Ντέλαγουερ, της Χαβάη, του Ιλινόις, του Μέιν, του Μέριλαντ, της Μασαχουσέτης, του Νιου Τζέρσεϊ, της Νέας Υόρκης, του Όρεγκον, του Ρόουντ Άιλαντ, του Βερμόντ, της Ουάσινγκτον και της DC (District of Columbia).

Από τη μεριά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Μιτ Ρόμνεϊ, φαίνεται να μπορεί να υπολογίζει ήδη σε 191 εκλέκτορες που αντιστοιχούν στις πολιτείες του Ουάιομινγκ, της δυτικής Βιρτζίνια, της Γιούτα, του Τέξας, του Τένεσι, της Νότιας Ντακότα, της Νότιας Καρολίνας, της Οκλαχόμα, της Βόρειας Ντακότα, της Νεμπράσκα, της Μοντάνα, του Μισούρι, του Μισισίπι, της Λουιζιάνα, του Κεντάκι, του Κάνσας, της Ιντιάνα, του Αϊντάχο, της Τζόρτζια, του Άρκανσο, της Αριζόνα, της Αλάσκα και της Αλαμπάμα.

Οι πολιτείες που παραμένουν δημοσκοπικά ανοιχτές και άρα θα κρίνουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα είναι το Κολοράντο, η Φλόριντα, η Αϊόβα, το Μίτσιγκαν, η Μινεσότα, η Νεβάδα, το Νιού Χάμπσαϊρ, το Νιού Μέξικο, η Βόρεια Καρολίνα, το Οχάιο, η Πενσιλβάνια, η Βιρτζίνια και το Ουϊσκόνσιν.

Είναι πάντως γεγονός ότι οι περισσότερες από τις πολιτείες που θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα δείχνουν να “γέρνουν” έστω οριακά προς την μεριά του νυν προέδρου, κάτι που του δίνει το προβάδισμα.

BHMA και Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.