http://2.bp.blogspot.com/-b293rLMRFho/UJjqDmTyf9I/AAAAAAABEzQ/x3Ftp9L-Jnw/s1600/DSC04107.JPG

Παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σεργίου και των Δημάρχων Κισσάμου και Πλατανιά Κρήτης κ.κ. Μυλωνάκη Γεωργίου και Μαλανδράκη Γιάννη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 η πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών, στην αίθουσα συνεδριάσεων στο Δημοτικό Κατάστημα με θέμα:«την Αδελφοποίηση  του Δήμου Γρεβενών με το  Δήμο Κισσάμου και το Δήμο Πλατανιά», την οποία το σώμα, αμέσως μετά την εισήγηση του Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, ενέκρινε ομόφωνα.

http://2.bp.blogspot.com/-qmp9jTpGzKo/UJjqFGRolqI/AAAAAAABEzU/mTv2RoJ5-mI/s1600/DSC04125.JPG

«Η πόλη των Γρεβενών, ο Δήμος Γρεβενών, ο τόπος των Σαμαριναίων Ελεύθερων Πολιορκημένων, του Οπλαρχηγού Θεόδωρου Ζιάκα, του Εθνομάρτυρα Αιμιλιανού Λαζαρίδη, όλων των προγόνων μας αγωνιστών και ηρώων που θυσιάσθηκαν για την ελευθερία, την πίστη και τα ιδανικά τους, ο τόπος με τις άπειρες φυσικές ομορφιές και τους φιλόξενους ανθρώπους, σας υποδέχεται με χαρά και συγκίνηση» με τα λόγια αυτά ξεκίνησε την εισήγησή του ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης και συνέχισε: Η σημερινή βραδιά, στην οποία έχω την τιμή να σας καλωσορίσω είναι ιδιαίτερα σημαντική για το Δήμο Γρεβενών και την ιστορία του γιατί σήμερα υπογράφουμε το πρωτόκολλο αδελφοποίησης με τους Δήμους σας. Αδελφοποίηση που έχει ήδη καταγράψει η ιστορία, αφού το χώμα που εμείς πατάμε σήμερα ελεύθεροι, έχει ποτισθεί από το αίμα των ηρώων Κρητών προερχομένων κυρίως από την πρώην επαρχία Κισσάμου, στα όρια της οποίας βρίσκονται σήμερα οι Δήμοι Κισσάμου και Πλατανιά. Οι Κισσαμίτες και οι Κρήτες γενικότερα με την παλληκαριά τους και την αυτοθυσία τους, συνέβαλλαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και των Γρεβενών. Σήμερα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Γρεβενών είμαστε εδώ για να προχωρήσουμε στην τυπική κατοχύρωση των ισχυρών ιστορικών δεσμών αδελφοσύνης και φιλίας που ενώνουν την Μακεδονία, με την Κρήτη, δεσμών που χάνονται στο βάθος του χρόνου και είναι ιστορικά τεκμηριωμένες. Κρήτες και Μακεδόνες στάθηκαν πάντα δίπλα στους αγώνες του έθνους και της φυλής μας. Στην διάρκεια της Κρητικής Επανάστασης του 1866, Μακεδόνες εθελοντικά  κατέβηκαν στην Κρήτη για να βοηθήσουν στον αγώνα των Κρητών για την ελευθερία τους εναντίον των Τούρκων. Την προσφορά και τη θυσία των Μακεδόνων, οι Κρήτες ανταπέδωσαν συμμετέχοντας και χύνοντας το αίμα τους στους Απελευθερωτικούς Αγώνες της Μακεδονίας. Η συμβολή τους στο Μακεδονικό Αγώνα και στους Βαλκανικούς Πολέμους έτσι όπως την καταγράφει η ιστορία ήταν μεγάλη, αξιοθαύμαστη και προπάντων εθελοντική».

http://4.bp.blogspot.com/-NjaIng_EA40/UJjqGjRwZNI/AAAAAAABEzc/5ZJbUkVXCho/s1600/DSC04127.JPG

Στη συνέχεια ο κ. Δήμαρχος έκανε μία σύντομη αναφορά στο ιστορικό της απελευθέρωσης των Γρεβενών και κατέληξε.«Κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,100 Χρόνια μετά εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους Κρήτες της επαρχίας Κισσάμου των Χανίων που συνέβαλαν στην απελευθέρωση του τόπου μας. Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης των Δήμων μας, θα φροντίσουμε να διατηρήσουμε ζωντανούς τους ιστορικούς δεσμούς που μας ενώνουν αλλά και να τους διευρύνουμε και σε άλλους τομείς μέσα από κάθε είδους δράσεις που θα διοργανώνονται κάθε χρόνο. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη των ηρώων Κισσαμιτών και γενικότερα των Κρητών αγωνιστών προγραμματίζουμε για το μέλλον μεταξύ άλλων και την ανέγερση μνημείου πεσόντων στην περιοχή μας».

http://4.bp.blogspot.com/-J37-xCQ_QGI/UJjqJoDI4mI/AAAAAAABEzw/D5ado5elR6o/s1600/DSC04151.JPG

Οι Δήμαρχοι Κισσάμου και Πλατανιά, εμφανώς συγκινημένοι, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους στους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς αδελφοσύνης και φιλίας που ενώνουν την Κρήτη με τη Μακεδονία, δεσμοί οι οποίοι θα συνεχίσουν και στο μέλλον όπως τόνισαν, ενώ ανέφεραν ότι με ιδιαίτερη χαρά τα Δημοτικά τους Συμβούλια αποδέχθηκαν την πρόταση αδελφοποίησης με το Δήμο Γρεβενών.

Ακολούθησε η υπογραφή των σχετικών πρωτοκόλλων αδελφοποίησης, μεταξύ του Δημάρχου Γρεβενών και των Δημάρχων Κισσάμου και Πλατανιά, καθώς και η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των Δημάρχων.

http://2.bp.blogspot.com/--00eN39Mk44/UJjqIePqPkI/AAAAAAABEzk/t0cDLpSPNWk/s1600/DSC04149.JPG

Η συνεδρίαση έκλεισε με χορούς της Κρήτης από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κρητών Ν. Κοζάνης «Η ΜΑΓΑΛΟΝΗΣΟΣ».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά κ.κ. Πιτσιγαυδάκης Χαράλαμπος και Χηνόπουλος Αθανάσιος, ο Αντιδήμαρχος Δ. Πλατανιά Μαλακωνάκης Ιωάννης και ο Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Πλατανιά κ. Βολάνης Μανούσος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος  της Π.Ε. Γρεβενών κ. Ιωάννης Γιάτσιος, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γρεβενών κα Δήμητρα Δόλγηρα και οι Σύμβουλοι κ.κ. Θεόδωρος Ζησόπουλος, Απόστολος Σβώλος και Λάμπρος Τσιοτίκας, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Γρεβενών κ. Νικόλαος Ράμμος, μέλη Κρητικών Συλλόγων Νομών Ιωαννίνων και Κοζάνης, εκπρόσωποι φορέων και πολίτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.