Σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης ή κατώτατη στα 67

Ποιους εγκλωβίζει η αύξηση των ορίων ηλικίας

Βίαιη «εκτίναξη» των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη σε όλες τις περιπτώσεις των ασφαλισμένων επιφέρει το πακέτο των μέτρων της κυβέρνησης άμεσα από 1ης Ιανουαρίου 2013.

Ουσιαστικά με τον συνδυασμό δύο διατάξεων του νομοσχεδίου που θα φέρει στη Βουλή «εγκλωβίζει» – τουλάχιστον για δύο έτη – τους ασφαλισμένους που δεν έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ως το τέλος του 2012.

Οι δύο ρυθμίσεις είναι:Πρώτον, η αύξηση του ορίου κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αλλά και η αντίστοιχη αύξηση των ενδιάμεσων ορίων συνταξιοδότησης. Δεύτερον, η άμεση ισχύς από 1.1.2013 των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας – έτη ασφάλισης), οι οποίες προβλεπόταν να διαμορφωθούν σταδιακά την 1-1-2015, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3863/2010).

Με τον τρόπο αυτόν από το 2013 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης διαμορφώνονται για όλους είτε στα 62 έτη ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης είτε στο 67ο έτος της ηλικίας τους με 15 έτη ασφάλισης.

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας αλλά και την αύξηση των ετών ασφάλισης εξαιρούνται:

1. Οι μητέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.

2. Οι χήροι πατέρες ανίκανων για βιοποριστική εργασία τέκνων.

3. Οι ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας (νόμος 4024/2011).

Από την αύξηση των ορίων ηλικίας γλιτώνουν μόνο όσοι έχουν τις προϋποθέσεις να αποχωρήσουν ως τις  31 Δεκεμβρίου 2012. Χαρακτηριστικά η νομοθετική διάταξη αναφέρει πως «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως την 31η Δεκεμβρίου 2012, λόγω της συμπλήρωσης του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και των ορίων ηλικίας, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Ταυτοχρόνως όσοι κατοχυρώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τις κατ’ έτος προβλεπόμενες προϋποθέσεις από τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη δύνανται να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις αυτές.

Η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης κατά δύο έτη (από τα 65 στα 67) αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων στα όρια συνταξιοδότησης όλων των ενδιάμεσων περιπτώσεων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το όριο ηλικίας για την καταβολή μειωμένης σύνταξης θα αυξηθεί από τα 60 στα 62 έτη. Ανάλογη θα είναι η αύξηση σε όλα τα λεγόμενα «ενδιάμεσα» όρια ηλικίας, ενώ διασώζονται μόνο όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν εφέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι «κλειδώνουν» το δικαίωμα και μπορούν να αποχωρήσουν με βάση το ισχύον καθεστώς οποτεδήποτε.

Στο πακέτο μέτρων προβλέπεται η άμεση υλοποίηση των αλλαγών στα όρια ηλικίας που προβλέπονται στον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Συγκεκριμένα η σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης που ολοκληρωνόταν το 2015 θα «έλθει» δύο έτη νωρίτερα και χωρίς σταδιακή εφαρμογή. Δηλαδή, τα όρια ηλικίας και τα έτη ασφάλισης του 2015 θα τεθούν σε ισχύ από το 2013.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση όσων συνταξιοδοτούνται εφέτος  με 37 έτη ασφάλισης και σε ηλικία 59 ή 60 ετών  – ανάλογα με το ταμείο -, ενώ από το 2013 θα απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας.

Σημειώνεται ότι από το 2013 παύουν να υπάρχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για συνταξιοδότηση γυναικών με ανήλικα παιδιά. Οσες ασφαλισμένες δεν θεμελίωσαν δικαίωμα ως το τέλος του 2012 θα ακολουθήσουν τις γενικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Οι συντάξεις μπαίνουν ξανά στη μέγγενη
Μείωση 5%-15% για όσους λαμβάνουν πάνω από €1.000

Βαρύς είναι ο λογαριασμός για τους συνταξιούχους με τα μέτρα που έρχονται στη Βουλή αύριο, Δευτέρα. Νέο χαράτσι 5%-15% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης). Πλήρης κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας για όλες τις συντάξεις. Μειώσεις ως και 83% στο εφάπαξ βοήθημα. Περικοπή του ΕΚΑΣ για τους συνταξιούχους κάτω των 65 ετών. Προϋποθέσεις για τη χορήγηση της σύνταξης των ανασφαλίστων. Πλαφόν στην αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης.

Νέα μείωση στις συντάξεις. Το «μαχαίρι» στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2013 κλιμακώνεται ως εξής:

– Οι συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) από 1.000 ως 1.500 ευρώ περικόπτονται κατά 5%. Το τελικό ποσό της σύνταξης μετά την περικοπή δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ.

– Οι συντάξεις από 1.500 ως 2.000 ευρώ περικόπτονται κατά 10%. Η σύνταξη μετά την περικοπή δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425 ευρώ.

– Και οι συντάξεις από 2.000 ευρώ και άνω περικόπτονται  κατά 15%. Το τελικό ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800 ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η περικοπή θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ της σύνταξης και όχι από το ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν που έχει τεθεί.

Αρχικά η κυβέρνηση είχε προβλέψει δύο επιπλέον κλίμακες με περικοπές 20% για ποσά συντάξεων από 3.000 έως 4.000 ευρώ και 25% για ποσά άνω των 4.000 ευρώ. Τελικώς, οι κλίμακες αυτές, που είχαν προταθεί από το υπουργείο Εργασίας απορρίφθηκαν.

Περικοπή δώρων – επιδομάτων. Καταργούνται πλήρως το δώρο Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα αδείας. Οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων δεν θα λάβουν το 2013 τα 400 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων και τα 200 ευρώ για το δώρο του Πάσχα.

Ειδικό επίδομα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ). Τίθεται ηλικιακό κριτήριο (65ο αντί του 60ού έτους) για τη χορήγηση του επιδόματος ΕΚΑΣ.

Μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα. Μειώνεται ως 83% το εφάπαξ σε 23 ταμεία πρόνοιας που καταβάλλουν υψηλότερες παροχές σε σχέση με τις εισφορές που έχουν εισπράξει. Ταυτοχρόνως θα πραγματοποιηθεί μελέτη για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του εφάπαξ που θα εφαρμοστεί από το 2014.

Αποζημίωση συνταξιοδότησης. Στους ασφαλισμένους που λαμβάνουν αποζημίωση από τον εργοδότη τους λόγω συνταξιοδότησης τίθεται πλαφόν και το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Παπαδής Κώστας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.