Συνέντευξη του δημοσιογράφου στο «Spiegel»

Κώστας Βαξεβάνης: Στην Ελλάδα είναι όλοι συνένοχοιΣυνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel» έδωσε ο δημοσιογράφος που συνελήφθη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ Κ. Βαξεβάνης. Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ.: Εκπλαγήκατε όταν σας συνέλαβαν, επειδή δημοσιεύσατε έναν κατάλογο ονομάτων φοροφυγάδων;

Απ.: Ναι, εξεπλάγην. Αρκετοί αστυνομικοί περικύκλωσαν το σπίτι μου σαν να ήμουν εγκληματίας. Αλλά τρεις κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα για να παραμείνει κρυφή αυτή η λίστα. Υπήρχαν μεν συνεχώς φήμες, αλλά κανείς δεν τολμούσε να πει ονόματα. Μεγάλη μερίδα Ελλήνων συνθλίβεται από τα μέτρα λιτότητας, ενώ η ελίτ οχυρώνει τα δισεκατομμύριά της στο εξωτερικό.

Ερ.: Ο εισαγγελέας διαβίβασε την υπόθεση στη Βουλή, που αναμένεται να διερευνήσει τι έγινε.

Απ.: Το πρόβλημα είναι μόνον ότι σ’ αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται πολλοί φίλοι υψηλά ιστάμενων πολιτικών. Όλοι είναι διαπλεκόμενοι με όλους.

Ερ.: Γιατί είστε σίγουρος ότι αυτή η λίστα είναι πράγματι η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ, την οποία η τότε γαλλίδα υπουργός οικονομικών παρέδωσε στους Έλληνες το 2010 και στην οποία περιλαμβάνονται κάτοχοι λογαριασμών στην τράπεζα HSBC;

Απ.: Ούτε καν οι πολιτικοί μας δεν αμφισβητούν τη γνησιότητα της λίστας. Τηλεφωνήσαμε πρώτα στους εφοπλιστές, για τους οποίους είναι νόμιμο να έχουν χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό, κι αυτοί επιβεβαίωσαν τα στοιχεία. Συνομιλήσαμε με συνεργάτες της HSBC και μετά τηλεφωνήσαμε σε ανθρώπους για να δούμε τις αντιδράσεις τους. Ο πρώην βουλευτής Γιώργος Βουλγαράκης αρνήθηκε τα πάντα, αν και υπάρχουν αποδείξεις ότι έχει μεγάλα ποσά στον ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό του, που δεν τα έχει δηλώσει στην εφορία. Σύμβουλος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά μας είπε ότι ως δικηγόρος διαχειρίστηκε τα χρήματα κάποιου άλλου. Υπάρχουν εδώ περίεργα δίκτυα.

Ερ.: Θα αλλάξει τώρα η χαλαρή αντιμετώπιση των φοροφυγάδων;

Απ.: Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία κυνήγησαν τους φοροφυγάδες με τη βοήθεια της λίστας Λαγκάρντ. Στην Ελλάδα η λίστα απλά εξαφανίστηκε. Γιατί; Επειδή εδώ όλοι είναι συνένοχοι: πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι. Εδώ φτιάχνονται νόμοι, που στη συνέχεια νομιμοποιούν πολλά πράγματα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είναι τεχνίτης σ’ αυτά, αλλά κανείς δεν λέει τίποτα.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.