Βρεθήκαµε στη «Μέκκα» τους, τα Γρεβενά, και µάθαµε τα πάντα για τη µυστηριώδη φύση τους

Μπορεί ο Τιβέριος Κλαύδιος να δηλητηριάστηκε από την Αγριππίνα µε ένα µανιτάρι, ωστόσο οι συγκεκριµένοι µύκητες µε τα ιδιαίτερα αρώµατα και την εξαιρετική γεύση πρωταγωνιστούν όλο και περισσότερο στην ελληνική κουζίνα.

Macrolepiota Μastoidea, Amanita Caesaria, Cantharellus Cibarius, Morchella Diliciosa και πολλές άλλες… άγνωστες λέξεις! Ξεφυλλίζω τα «Μανιτάρια», τον φωτογραφικό οδηγό για µανιταροσυλλέκτες του Γιώργου Κωνσταντινίδη, βραβευµένoυ ερευνητή της µυκητοχλωρίδας (αργότερα θα πληροφορηθώ ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που έκανε «µόδα» τη µανιταροφιλία στην Ελλάδα), και προσπαθώ να καταλάβω. Δυσκολεύοµαι ωστόσο πολύ, γι’ αυτό και αποφασίζω ένα ταξίδι αστραπή στα Γρεβενά, την ελληνική «πρωτεύουσα» των µανιταριών. Τι καλύτερο, σκέφτοµαι, από µια… επιτόπια έρευνα και µια βιωµατική εµπειρία; Δεν βλέπω την ώρα να βρεθώ στην πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, 423 χλµ. τη χωρίζουν από την Αθήνα, να µετατραπώ για λίγο στη… νεράιδα του δάσους και να ανακαλύψω τα µυστικά του, µαθαίνοντας τα πάντα για το σήµα κατατεθέν της πόλης, τα µανιτάρια.

Ήξερες ότι…

«Ρωτώντας πας στην πόλη» λέει µια παροιµία. Έτσι κι εγώ, ρωτώντας (δεν έφτασα στην πόλη, αυτό είχε ήδη συµβεί µετά από 5 ώρες ταξιδιού) βρήκα το… δάσκαλό µου! Αυτόν που θα µου µάθαινε τα πάντα για τους φηµισµένους µύκητες που µονοπωλούν το ενδιαφέρον ντόπιων και τουριστών. Στη δεξιά είσοδο του Δηµαρχείου στην Πλατεία Ελευθερίας µε το επιβλητικό Ρολόι βρίσκεται το Ηδύγευστον (Πλ. Ελευθερίας 28, τηλ. 24625 01260), ένα κατάστηµα µε παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα και µεγάλη γκάµα σε είδη που έχουν ως βάση τους το µανιτάρι (γλυκό κουταλιού, ζυµαρικά, λικέρ, κ.ά.).

Εκεί, λοιπόν, ο Αντρέας µου έδωσε τα «φώτα». Με µεγάλη µου έκπληξη διαπίστωσα ότι υπάρχουν περισσότερα από 1.000 διαφορετικά είδη που φύονται στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και κυρίως στα Γρεβενά. Η βασική εποχή της συγκοµιδής τους είναι το φθινόπωρο (στη Βάλια Κάλντα, τους πρόποδες της Πίνδου και στα σύνορα µε την περιοχή Βοΐου Κοζάνης), µετά από βροχές και σε θερµοκρασίες που δεν πέφτουν κάτω από τους 15 °C το βράδυ, γιατί διαφορετικά οι µύκητες παγώνουν και δεν αναπτύσσονται! «Το µοναδικό µανιτάρι που µπορεί να γίνει γλυκό είναι το cantharellus cibarius, λαϊκή ονοµασία νεραντζάκι ή κιτρινούσκα», µου αποκαλύπτει όσο εγώ δοκιµάζω από το γευστικό και ιδιαίτερο γλυκό -το παρασκευάζει ο ίδιος στο εργαστήριό του- που µε έχει µόλις κεράσει συνοδεία σπιτικού λικέρ -τι άλλο;- µανιτάρι!

Όσο για το ακριβότερο; Αυτό δεν είναι άλλο από τη morchella delicious (γνωστή και ως η νόστιµη), ενώ αυτά που γίνονται σκόνη για φαγητό και σαλάτα είναι τα πασίγνωστα porchini, στα ελληνικά βασιλικά. Εσύ, αν δεν γνωρίζεις καλό θα είναι να µην βγεις για… κυνήγι µόνος σου, γιατί καραδοκούν και πολλά δηλητηριώδη!
Γρεβενα: Εκει που τα μανιταρια ΜΟΝΟ δηλητηριωδη ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ....

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ-ΚΕΙΜΕΝΟ: ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΤΑΚΗ (epitaki@dousiscom.gr)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΑΡΕΛΙΩΤΗΣ

*Διαβάστε ολοκληρωμένο το άρθρο στο ανανεωμένο Travellers Icons που κυκλοφορεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.