Δύο στους δέκα από φορητή συσκευή

Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά τής χώρας με ένα τουλάχιστον μέλος ηλικίας 16-74 ετών διαθέτουν πλέον σύνδεση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους (98,4%) οι συνδέσεις αυτές είναι ευρυζωνικές, προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για τα νοικοκυριά και τις νέες τεχνολογίες που αφορά στο α’ τρίμηνο 2012.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πρόσβαση φτάνει πλέον το 53,6% ενώ έξι στους δέκα χρησιμοποίησαν Η/Υ και το διαδίκτυο κατά το α’ τρίμηνο.

Τακτική χρήση του διαδικτύου, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, διενεργεί το 91,4% όσων το χρησιμοποίησαν (ποσοστό σταθερό σε σχέση με το 2011, που ήταν 91,7%), ενώ το ποσοστό όσων χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο παρουσιάζει αύξηση κατά 4,6% σε σχέση με αυτό που καταγράφηκε το 2011.

Παράλληλα, δύο στους δέκα συνδέονται στο διαδίκτυο, εν κινήσει, από φορητή συσκευή. Ειδικότερα, το 22,5% του συνολικού πληθυσμού ηλικίας 16- 74 ετών και το 40,9% όσων χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο το α’ τρίμηνο, συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους, με τη χρήση φορητού υπολογιστή (laptop, notebook, notebook ή tablet), κινητού τηλεφώνου, smart phone ή άλλης φορητής συσκευής (PDA, MP3 player, e-book reader, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, κ.ά.), παρουσιάζοντας αύξηση 64,2% και 54,9%, αντίστοιχα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Όσοι δεν συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, ανέφεραν σε ποσοστό 78,7% ότι δεν χρειάστηκε να συνδεθούν εκτός της κατοικίας και του χώρου εργασίας τους και σε ποσοστό 16,1% επικαλέστηκαν το υψηλό κόστος (της συσκευής ή και της συνδρομής για το διαδίκτυο).

Τέσσερις στους δέκα από αυτούς που συνδέθηκαν στο διαδίκτυο, ανέφεραν ως συχνό πρόβλημα που αντιμετώπισαν κατά τη σύνδεσή τους από φορητό υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή, την μη καλή λήψη του σήματος του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ενώ ένας στους δέκα ανέφερε ως πρόβλημα τη δυσκολία καθορισμού ή αλλαγής των ρυθμίσεων που απαιτούνται για σύνδεση στο διαδίκτυο (π.χ. για αλλαγή από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας σε WiFi, ενεργοποίηση των εφαρμογών εντοπισμού θέσης ή ενεργοποίηση του διαδικτύου), τη δυσκολία χρήσης της μικρής οθόνης ή της εισαγωγής κειμένου στη φορητή συσκευή, καθώς και τους απρόσμενα υψηλούς λογαριασμούς.

Έξι στους δέκα, από όσους χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά το διάστημα Απριλίου 2011- Μαρτίου 2012, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να βρουν πληροφορίες από τις ιστοσελίδες δημόσιων υπηρεσιών, για προμήθεια αιτήσεων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών κ.λπ., ή και για αποστολή συμπληρωμένων εντύπων.

Κατά το χρονικό διάστημα Απριλίου 2011 – Μαρτίου 2012, σημειώθηκε αύξηση 34,9%, σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά πριν από ένα έτος (Απρίλιος 2010 – Μάρτιος 2011) στη χρήση των ιστοσελίδων των δημοσίων υπηρεσιών για αποστολή συμπληρωμένων εντύπων, όπως η φορολογική δήλωση.

Τέλος, περίπου τρεις στους δέκα πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, καθώς το ποσοστό των χρηστών τού διαδικτύου που κατά το Α’ τρίμηνο 2012 πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές αγορές ανέρχεται στο 26,9%, καταγράφοντας αύξηση 14% σε σχέση με το 2011.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.