Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αυξάνονται διαρκώς οι ανασφάλιστοι πολίτες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Νοεμβρίου 3rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Λόγω οικονομικής κρίσης

Την τελευταία τριετία, η δαπάνη για τη νοσηλεία ατόμων με βιβλιάριο ανασφάλιστου έχει αυξηθεί σημαντικά

Αυξάνεται η δαπάνη για τους νοσηλευόμενους με βιβλιάριο ανασφάλιστου, σύμφωνα με στοιχεία εγγράφου που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο και αφορά σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.

Το 2010, η δαπάνη αυτή ανέρχεται σε 72.350.012 ευρώ για τους Έλληνες πολίτες και στο ύψος των 16.365.952,75 για τους αλλοδαπούς. Για το έτος 2011, η ίδια δαπάνη για τους Έλληνες πολίτες ανέρχεται στο ποσό των 79.750.836 ευρώ και για τους αλλοδαπούς στο ποσό των 4.969.610 ευρώ. Τέλος, για το 2012, η δαπάνη φαίνεται να προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις αφού μόνο για το πρώτο εξάμηνο του έτους για τους Έλληνες πολίτες η δαπάνη ανέρχεται στα 45.413.417 ευρώ και για τους αλλοδαπούς στα 2.856.233,80 ευρώ.

Τα στοιχεία για τη δαπάνη νοσηλείας με βιβλιάριο ανασφάλιστου, διαβιβάστηκαν στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε απευθύνει στο υπουργείο ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για ανθρωπιστική κρίση με ανασφάλιστους λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρεται στην απάντησή του και στην εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, με την οποία ορίστηκε ότι δεν έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας οι υπήκοοι τρίτων χωρών ελλείψει νομιμοποιητικών εγγράφων, με εξαίρεση ανήλικα παιδιά ασυνόδευτα ή μη για τα οποία, σε περίπτωση νοσηλείας (έκτακτης ή μη) και ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς, πρέπει να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας καθώς και περιστατικά που προσέρχονται ως επείγοντα, αφορούν σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις και εισάγονται από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κάθε Νοσοκομείου, καθώς και σε άτομα που έχουν μολυνθεί από HIV ή άλλα λοιμώδη νοσήματα και χρήζουν θεραπευτικής αγωγής.

Ο κ. Λυκουρέντζος διευκρινίζει επίσης ότι οι Έλληνες πολίτες που περιήλθαν σε κατάσταση οικονομικής αδυναμίας λόγω οφειλών προς τον ασφαλιστικό φορέα στον οποίο ανήκουν και δεν καλύπτονται από αυτόν, ως προς την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και εφόσον προκύπτει ότι δεν ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και ότι συντρέχουν οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπονται από το ΝΔ 57/1973, θα εφοδιάζονται με Πιστοποιητικό Κοινωνικής Προστασίας για έκδοση βιβλιαρίου ανασφάλιστου.

Η εν λόγω πρόβλεψη αφορά μόνο στις περιπτώσεις που αυτοί οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας που χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης ή συνεχούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

 

health.in.gr

This entry was posted on Σάββατο, Νοεμβρίου 3rd, 2012 at 14:02 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply