Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Δέκατος θάνατος αρκούδας σε τροχαίο από την αρχή του έτους

Νοέμβριος 2nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Δεν πρόλαβε να διασχίσει το δρόμο

Το άτυχο αρκουδάκι εξετάστηκε από ειδικούς του Αρκτούρου

Μοιραία ήταν η διάβαση του δρόμου για ένα μικρό αρκουδάκι περίπου πέντε μηνών χθες, νωρίς το βράδυ (20:30) κατά το νυχτερινό μάθημα εύρεσης τροφής από τη μητέρα του.

Το τροχαίο συνέβη στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Νεστορίου, μόλις 500 μ. από τον οικισμό της Κολοκυνθούς.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του οδηγού, το αρκουδάκι έκανε απεγνωσμένη προσπάθεια να αποφύγει τα διερχόμενα αυτοκίνητα παρακολουθώντας την μητέρα του από την απέναντι πλευρά του δρόμου που το καλούσε ανήμπορη να το βοηθήσει. Τέλος, εγκλωβισμένο από την αυξημένη κίνηση και αποπροσανατολισμένο καταμεσής στο οδόστρωμα παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα τον τραγικό τραυματισμό του από πολλαπλά κατάγματα σε όλο του το σώμα.

Η μητέρα του συνέχισε να το αναζητεί στην περιοχή για αρκετή ώρα μετά συμβάν προσπαθώντας να προσεγγίσει το σημείο πιστεύοντας ότι είναι ακόμα ζωντανό.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΟΥΡΟΥ μετά από συντονισμένες ενέργειες απομάκρυνε τη μητέρα από την περιοχή, με την βοήθεια των υπηρεσιών αστυνομίας και πυροσβεστικής, συλλέγοντας, στη συνέχεια, το νεκρό ζώο.

Ακολούθως, καθαρίστηκε το οδόστρωμα αποκλείοντας έτσι, την πιθανότητα προσέγγισης άλλων ζωών δημιουργώντας νέο ατύχημα.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ μετέφερε το νεκρό αρκουδάκι στον συνεργαζόμενο με τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, Σταθμό Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Καστοριά, από όπου και θα παραδοθεί στη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς.

Παρόλο που έχουν πάψει να σοκάρουν οι ειδήσεις νεκρών άγριων ζώων σε τροχαία ατυχήματα, για τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ αποτελεί πάντα σοβαρή είδηση η απώλεια ατόμων του είδους της καφέ αρκούδας. Η καφέ αρκούδα είναι είδος αυστηρά απειλούμενο στην Ελλάδα και η απώλεια κάθε ατόμου φέρνει το είδος πιο κοντά στον κίνδυνο της εξαφάνισης.

Ο τραγικός απολογισμός για το 2012 μέχρι σήμερα είναι 10 νεκρές αρκούδες, με 4 από αυτές νεαρά αρκουδάκια φετινής γέννας.

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Αρκτούρος: Από το 1998 έχουν σκοτωθεί περισσότερες από 40 αρκούδες στους ελληνικούς δρόμους, είναι η πρώτη φορά όμως που αρκούδα πέφτει θύμα τροχαίου τόσο ανατολικά στη χώρα και τόσο κοντά στην πόλη της Κοζάνης. Σύμφωνα με τον επιστημονικό συντονιστή του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Δρ. Αλέξανδρο Καραμανλίδη «τα τελευταία χρόνια παρατηρείται στην Ελλάδα μια σημαντική διαφοροποίηση στην κατανομή της καφέ αρκούδας. Το χθεσινό ατύχημα έγινε στα πλαίσια της προσπάθειας της καφέ αρκούδας να εγκατασταθεί μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή των νότιων παρυφών του όρους Άσκιου και στο όρος Βούρινος. Η παρουσία στην περιοχή θηλυκής αρκούδας σε αναπαραγωγική ηλικία, που είναι τα τελευταία άτομα ενός είδους που εγκαθίστανται σε μια καινούρια περιοχή, δείχνει ότι οι προσπάθειες αυτές καρποφορούν. Καθώς στο τμήμα αυτό της Εγνατίας Οδού δεν έχει προβλεφθεί ειδική περίφραξη για τις αρκούδες, η επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα συνεχίσει τις εντατικές προσπάθειες παρακολούθησης του τοπικού πληθυσμού της αρκούδας για τη δημιουργία αποτελεσματικών μέτρων διαχείρισης και την αποτροπή περαιτέρω ατυχημάτων».

This entry was posted on Παρασκευή, Νοέμβριος 2nd, 2012 at 22:12 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply