Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

H αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης

Νοεμβρίου 1st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Εντοπίστηκε στη Βουλγαρία και είναι ηλικίας 4700-4200 ετών

H αρχαιότερη πόλη της ΕυρώπηςΟμάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε ερείπια και σειρά ευρημάτων σε μια περιοχή της Βουλγαρίας που υποδεικνύουν την ύπαρξη μιας πόλης ηλικίας 4700-4200 ετών. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την αρχαιότερη πόλη που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ανακάλυψη

Οι ανασκαφές γίνονται στα περίχωρα της πόλης Προβάντια που βρίσκεται 40 χλμ μακριά από τη Βάρνα κοντά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν την ύπαρξη μιας κοινότητας με οργάνωση και δομές πόλης. Η κοινότητα ήταν οχυρωμένη και μέχρι στιγμής έχουν αποκαλυφθεί κατοικίες, χώροι θρησκευτικής λατρείας.

Το πρώτο ευρωπαϊκό κέντρο εμπορίου

Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών αναφέρουν ότι στην πόλη αυτή ζούσαν περίπου 350 άτομα και από τα ευρήματα φαίνεται ότι η πόλη αυτή ήταν κέντρο παραγωγής και εμπορίας αλατιού. Η εμπορική δραστηριότητα της πόλης και τα οφέλη που προέκυπταν από αυτή οδήγησαν σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τους κατοίκους στο να την οχυρώσουν. Αν η ηλικία της πόλης επιβεβαιωθεί αυτό θα σημαίνει ότι ήταν 1500 χρόνια παλαιότερη από τις πρώτες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας ο (οργανωμένος) πολιτισμός της οποίας θεωρείται ο αρχαιότερος της Ευρώπης.

Θοδωρής Λαΐνας

This entry was posted on Πέμπτη, Νοεμβρίου 1st, 2012 at 21:31 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply