Διεθνής δημοσιογραφική κάλυψη και πολλά ξένα τηλεοπτικά συνεργεία στην Ευελπίδων

Ξεκίνησε η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη(Ανανεωμένο) Ξεκίνησε την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο 2, αίθουσα 1 στα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων  η δίκη του δημοσιογράφου και εκδότη του περιοδικού  Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη. «Θεσμικά σχιζοφρενή» χαρακτήρισε την εικόνα της δικαιοσύνης ο συνήγορος του κατηγορούμενου, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν από τη μία οι οικονομικοί εισαγγελείς,  Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, να στέλνουν στη Βουλή τη λίστα Λαγκάρντ και από την άλλη να διώκεται ο δημοσιογράφος που τη δημοσιοποίησε. Επίσης ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε αναφερόμενος στο κατηγορητήριο ότι δεν καλείται ούτε ένας μάρτυρας, καθώς και ότι δεν υπάρχει αποδεικτικό υλικό. «Η μαχόμενη δικαιοσύνη πρέπει να πει όχι σε τέτοιες διώξεις, σκοπιμότητας και μεθόδευσης» υπογράμμισε ο ίδιος.

Κατά τη διάρκεια της δίκης διατυπώθηκαν δυο ενστάσεις από την υπεράσπιση του κ. Βαξεβάνη. Η πρώτη περί αοριστίας του κατηγορητηρίου (αίτημα που πρότεινε ο εισαγγελέας να απορριφθεί) και μία δεύτερη που αφορά το τυπικό της διαδικασίας καθώς το καητηγορητήριο θεωρείται από τους συνηγόρους άκυρο γιατί δεν φέρει επίσημη σφραγίδα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

«Είστε σε δύσκολη θέση»
τόνισε απευθυνόμενος στη πρόεδρο του Μονομελούς Αυτοφώρου ο Βασίλης Καπερνάρος ένας εκ των συνηγόρων. «Δεν φταίει ο κατηγορούμενος αλλά αυτοί που κίνησαν τη δίωξη».

«Προστατεύστε τη δικαιοσύνη, πρόκειται για δίωξη που στήθηκε στο πόδι» δήλωσε ο Χάρης Οικονομόπουλος, επίσης συνήγορος του κ. Βαξεβάνη.

«Το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον» για την υπόθεση δημοσιοποίησης της φερόμενης ως λίστας Λαγκάρντ, υπογράμμισε στην κατάθεσή του στη δίκη Βαξεβάνη ο πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Δημοσιογράφων Τζιμ Μπουμέλα.

Ο κ. Μπουμέλα, ο οποίος έδωσε πολιτικό όρκο αλλά και όρκο στον διεθνή κώδικα των δημοσιογράφων, επεσήμανε ότι η δίωξη Βαξεβάνη είναι έξω από τη λογική, και εκτίμησε ως αυτονόητο καθήκον του δημοσιογράφου να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το δημόσιο συμφέρον είναι υπέρτερο του ατομικού, αλλά και ότι αν είχε προσβληθεί κάποιος από τη δημοσιοποίηση θα ήταν παρών στη δίκη ως μάρτυρας κατηγορίας. Επίσης σημείωσε πως η δημοσίευση σε παρόμοια υπόθεση στο παρελθόν στην Αγγλία, είχε καταστήσει τους εμπλεκόμενους δημοσιογράφους ήρωες.

Στο επίπεδο της διεθνούς προβολής της υπόθεσης, η ημέρα χαρακτηρίζεται και από τη δήλωση του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου (περιλαμβάνεται στη λίστα) προς τη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, ότι δεν ενοχλείται από τη δημοσιοποίηση, αλλά και δεν πιστεύει ότι η λίστα είναι κατασκευασμένη.

Παράλληλα, ο συνήγορος του Κώστα Βαξεβάνη κ. Οικονομόπουλος ανέγνωσε προς το δικαστήριο δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου επίσης συγκαταλέγεται στη λίστα, ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του δημοσιογράφου και έχει εμπιστοσύνη στις αρχές της δημοσιογραφίας.

«Η δημοσιοποίηση είναι καθήκον και υποχρέωση του δημοσιογράφου σύμφωνα με τον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, το Σύνταγμα, τους νόμους και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θα έκανα το ίδιο στη θέση του» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης.

«Με κανέναν τρόπο δεν περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα στη λίστα (καθώς αφορά τήρηση λογαριασμών σε τράπεζα). Το να κρυβόμαστε, καθιστά τα πράγματα χειρότερα», συμπλήρωσε.

Η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη αποτελεί πλήγμα για τον συνταγματικό πολιτισμό και τη δημοκρατία, υποστήριξε στην κατάθεση της ενώπιον του Δικαστηρίου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Ο μοναδικός άνθρωπος που ενήργησε προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης της αλήθειας διώκεται, ενώ εκείνοι που συμβάλλουν στη συγκάλυψη συνεχίζουν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.