http://2.bp.blogspot.com/-tjMgpTJD5DI/UJJQ2sn99cI/AAAAAAABDU8/og2HcS98deM/s1600/DSC_0009.JPGΝέο τροχαίο ατύχημα με αρκούδα, το 9ο για το 2012, σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης (30/10) περίπου στις 9, στην Εγνατία Οδό κοντά στον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης. Όταν έφτασε στο σημείο του ατυχήματος η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ η αρκούδα ήταν ήδη νεκρή, αφού είχε συγκρουστεί θανάσιμα με διερχόμενο λεωφορείο, ενώ κανένας από τους επιβαίνοντες δεν τραυματίστηκε.

Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποίησε η Τροχαία Κοζάνης, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά για την άτυχη νεαρή θηλυκή αρκούδα αφού η σύγκρουση ήταν μοιραία για τη ζωή της.

Δυστυχώς τα τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες συνεχίζουν να πλήττουν σοβαρά τον πληθυσμό του είδους. Παρόλο που η Εγνατία Οδός Α.Ε, έχει δρομολογήσει τη χρηματοδότηση τοποθέτησης κατάλληλης περίφραξης και οι εργασίες εγκατάστασης του φράχτη θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, στο ενδιάμεσο διάστημα ο κίνδυνος πρόκλησης και νέων τροχαίων ατυχημάτων παραμένει πολύ αυξημένος. Επιπλέον, η εγκατάσταση της νέας ενισχυμένης περίφραξης θα γίνει στον κάθετο άξονα ΚΑ45, στο τμήμα 4.1 του αυτοκινητόδρομου (τμ. Παναγιά-Γρεβενά) καθώς και στο τμήμα από Γρεβενά μέχρι τον κόμβο της Σιάτιστας.

Το σημείο του προχθεσινού ατυχήματος αφορά σε διαφορετικό τμήμα του αυτοκινητόδρομου, στο οποίο μέχρι σήμερα δεν είχαν καταγραφεί αντίστοιχα περιστατικά. Οι περιστασιακές εμφανίσεις αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή, με πιο πρόσφατο το παράδειγμα εγκλωβισμού μίας αρκούδας στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Δημητρίου Κοζάνης (Ιανουάριος 2011) αλλά και περιστατικά εμφάνισης αρκούδων στο Σιδερά και στα Λιβερά Κοζανής αντίστοιχα, απαιτούν την επανεξέταση εγκατάστασης υπερυψωμένης περίφραξης και σε νέα τμήματα του αυτοκινητόδρομου που αποτελούν πιο πρόσφατα σημεία διελεύσεων αρκούδων με δεδομένη και την επέκταση της κατανομής του είδους σε νέες περιοχές .

Για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος προτείνουμε επίσης την εντατικοποίηση της διανομής του ειδικού φυλλαδίου της Εγνατία Οδός Α.Ε στους 2 σταθμούς διοδίων προκειμένου οι οδηγοί να γνωρίζουν ότι κινούνται σε περιοχή που αποτελεί βιότοπο αρκούδας, αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας.

«Καλλιστώ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.