Στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης η προσοχή της αγοράς
Γιατί πέφτουν οι τραπεζικές μετοχέςΣοβαρές διακυμάνσεις στο ταμπλό του χρηματιστηρίου έχουν προκαλέσει οι αλλαγές που γίνονται στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι μετοχές των τραπεζών μετά το ανοδικό ράλι των τελευταίων μηνών υποχρεώθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις σε σημαντικές απώλειες, καθώς ορισμένοι όροι του θεσμικού πλαισίου στήριξης του κλάδου δεν «αρέσουν» στην αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο προς ψήφιση στη Βουλή το επόμενο διάστημα, με δεδομένο ότι η εξειδίκευση του τρόπου κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Αρνητικά σημεία

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, υπάρχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με τους όρους παροχής της βοήθειας προς τις τράπεζες.

Στα αρνητικά περιλαμβάνονται τα εξής:

1) Εγγύηση ομολόγων

Η τρόικα αρνείται κατηγορηματικά την παροχή εγγυήσεων προς τις ελληνικές τράπεζες για τα ομόλογα που διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους, πρόταση που αν «περνούσε» θα μείωσε τις ανάγκες τους σε κεφάλαια κατά 9 δισ. ευρώ.

2) Χρήση CoCos

Σε όσες τράπεζες εμφανίζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια, η επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στο μηδέν, θα γίνεται μόνο με κοινές μετοχές.

Από εκεί και πέρα όσα χρήματα είναι απαραίτητα για την αύξηση του δείκτη Core Tier 1 στο ελάχιστο 9% θα δίνονται κατά το 1/3 με αντάλλαγμα CoCos και κατά τα 2/3 με μετοχές.

Πρόκειται για μία τροποποίηση που θα επιβαρύνει τον τελικό λογαριασμό για τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θα κληθεί να συμμετάσχει με 10% στις νέες εκδόσεις μετοχών για να διατηρήσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ των τραπεζών.

Θετικές παρεμβάσεις

Από την άλλη πλευρά, οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης γίνονται ελκυστικότεροι από τα εξής:

1) Αναβαλλόμενος φόρος

Θα αναγνωριστεί στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος για τον συμψηφισμό των ζημιών από το PSI με μελλοντικά κέρδη σε βάθος 30ετίας, γεγονός που μειώνει τις τελικές κεφαλαιακές ανάγκες.

2) Τιμή έκδοσης νέων μετοχών

Ο προσδιορισμός της τιμής στην οποία θα διατεθούν σε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ιδιώτες μετόχους οι νέες μετοχές θα γίνει με γνώμονα τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά των τελευταίων μηνών με μία έκπτωση (discount) της τάξης του 50% – 60% και όχι βάση εκθέσεων ελεγκτικών οίκων, τα μοντέλα των οποίων είναι πιο αυστηρά.

Αν ισχύσει αυτό, οι τίτλοι που θα εκδοθούν θα πουληθούν σε υψηλότερες τιμές, γεγονός που θα μειώσει την απομείωση της περιουσίας των σημερινών μετόχων των τραπεζών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.