Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, μαζικές διακοπές ρεύματος και φονικές πτώσεις δέντρων: Οι νεοϋορκέζοι χτυπήθηκαν σκληρά τη νύχτα από την υπερκαταιγίδα Σάντι. Μέχρι στιγμής, επίσημα έχουν αναφερθεί τρεις νεκροί αλλά οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον άλλους επτά. Ένας από αυτούς σκοτώθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Νέα Υόρκη από πτώση δένδρου, εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων, όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Υόρκης. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην περιοχή του Κουίνς με θύμα έναν άνδρα 30 ετών. Δυο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν καταπλακώθηκε από δένδρο, στο βόρειο τμήμα της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ.

Σε σταθμό παραγωγής ενέργειας που πλημμύρισε στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν βρίσκονται παγιδευμένοι δεκαεννέα εργάτες αναφέρει το Ρόιτερς, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Ένας εργαζόμενος στα συνεργεία διάσωσης, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι στο εσωτερικό του σταθμού έχει σημειωθεί έκρηξη.

Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον.

«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter.

Τα πράγματα επιδεινώνονται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, νότια από την 40η λεωφόρο, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοίνωσε επίσης στο Twitter ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη τύπου.

«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.

Η υπερκαταιγίδα προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι περίπου στις 03.00 (ώρα Ελλάδος) με ανέμους που, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC), είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χιλιόμετρα την ώρα.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.

«Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος είχε διατάξει νωρίτερα την εκκένωση περιοχών μεγάλης επικινδυνότητας για πλημμύρες, αναγκάζοντας περίπου 375.000 άτομα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Εκατομμύρια άνθρωποι στο μάτι του κυκλώνα

Έξι πολιτείες έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ 60 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την έλευση του κυκλώνα, καθώς ολόκληρες περιοχές εκκενώνονται, σχολεία κλείνουν και συγκοινωνίες δεν λειτουργούν. Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε σε δραματικό τόνο διάγγελμα από το Λευκό Οίκο προς τον αμερικανικό λαό, χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρό» το φυσικό φαινόμενο και προειδοποιώντας για τις «καταστροφικές συνέπειες» που θα έχει.
Δείτε λεπτό προς λεπτό την πορεία του τυφώνα Σάντι, και το διάγγελμα του Προέδρου Ομπάμα

Ο κυκλώνας τον οποίο οι αμερικανοί επιστήμονες αποκαλούν «Frankenstorm» θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη καταιγίδα που έχει χτυπήσει ποτέ τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν ήδη τεθεί η Νέα Υόρκη, η Πενσυλβάνια, το Μέριλαντ, η Βιρτζίνια, η Βόρεια Καρολίνα και η Ουάσιγκτον. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να προμηθευτούν αρκετό πόσιμο νερό, τρόφιμα μακράς διάρκειας και μπαταρίες και να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο εκτεταμένης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού θα χτυπήσει και πού θα δούμε τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό για όλους μας να είμαστε προετοιμασμένοι και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψην κάθε πληροφορία που μας έρχεται», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε τόσο από τους κυβερνήτες όσο και απο τους πολίτες να είναι πειθαρχημένοι. «Θα είμαστε κοντά τους οτιδήποτε και εαν ζητήσουν. Η κεντρική διοίκηση θα επεμβαίνει άμεσα, θα δίνει λύσεις, θα βοηθάει. Το φυσικό αυτό φαινόμενο αναμένεται να είναι εξαιρετικά ισχυρό και δεν γνωρίζουμε τι επιπτώσεις θα εχει και σε πόσους ανθρώπους» είπε.

«Το θέμα των εκλογών αφορά την επόμενη εβδομάδα και θα ρυθμιστεί από την ίδια τη ζωή. Δε με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή το ζήτημα των εκλογών, αλλά το ζήτημα του να αντιμετωπίσουμε τον τυφώνα, να παράσχουμε σε όσους έχουν ανάγκη τα απαραίτητα και να βάλουμε την οικονομία και πάλι σε κίνηση, μετά το πέρας της καταιγίδας», υπογράμμισε ο αμερικανός Πρόεδρος.

Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ ακύρωσε από την πλευρά του τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από το βράδυ της Δευτέρας «από σεβασμό προς τα εκατομμύρια των Αμερικανών» που απειλούνται από τον κυκλώνα Σάντι.

«Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ εκτιμά ότι είναι μια στιγμή συσπείρωσης για τη χώρα και τους ηγέτες της για να προσφέρουν βοήθεια στους Αμερικανούς που απειλούνται» αναφέρει ο Γκάιλ Γκίτσο, εκπρόσωπος του Μιτ Ρόμνεϊ σε σημερινή του ανακοίνωση.

Στο μεταξύ ο Μάρτιν Ο Μάλεϊ κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ, που είναι γειτονική με την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ο κυκλώνας Σάντι ενδεχομένως να προκαλέσει ακόμα και νεκρούς!

«Ο κυκλώνας Σάντι θα περάσει μέσα από το Μέριλαντ και θα το πλήξει για 24 έως 36 ώρες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Θα διαρκέσει πολύ. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες. Ανθρωποι ενδεχομένως να πεθάνουν ή να σκοτωθούν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας», είπε και κάλεσε τους οδηγούς αυτοκινήτων να αποφεύγουν να βγαίνουν στους δρόμους έως την Τρίτη το βράδυ.

Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Μάριο Κουόμο, προειδοποίησε ότι οι τηλεφωνικές γραμμές πιθανότατα δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη χρήση και κάλεσε τους πολίτες να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενημερώσουν τους συγγενείς τους ότι είναι καλά.

Οι επιπτώσεις

Σχεδόν 9.000 πτήσεις έχουν ήδη ακυρωθεί σε ολόκληρη την Αμερική λόγω του κυκλώνα.

Ολα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης – μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ.

Για δεύτερη συνεχή μέρα θα παραμείνει κλειστό αύριο Τρίτη το χρηματιστήριο μετοχών της Νέας Υόρκης, ανέφερε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή της Γουόλ Στρητ.

Της απόφασης αυτής προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς με τους εμπλεκόμενους στις συναλλαγές φορείς. Μάλιστα δεν έχει ακόμα ληφθεί η επίσημη απόφαση, εάν θα επαναλειτουργήσει μεθαύριο Τετάρτη το αμερικανικό χρηματιστήριο, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ διέταξε ήδη την απομάκρυνση περίπου 375.000 κατοίκων από τις ευάλωτες περιοχές της πόλης και καταφύγια έχουν δημιουργηθεί σε 76 σχολεία.

Αργά το μεσημέρι, επίσης, ο Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης θα μείνουν κλειστά και την Τρίτη.

Η πορεία της καταιγίδας

Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα, οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο κυκλώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους τη στιγμή της υψηλής παλίρροιας, η άνοδος των υδάτων μπορεί να φτάσει τα 3,3 μέτρα στον πορθμό του Λονγκ Αϊλαντ και στον κόλπο της Νέας Υόρκης, από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη , ακύρωσε τις συνόδους στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχουν πρόεδροι χωρών της Λατινικής Αμερικής, λόγω της άφιξης του τυφώνα.

Μεγάλη πιθανότητα καταστροφών

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρή βροχόπτωση και ανέμους μεγάλης έντασης ακόμα και για χιονόπτωση κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

«Μην βασίζεστε στο γεγονός ότι αυτός είναι ένας κυκλώνας κατηγορίας 1 (δηλαδή της χαμηλότερης από όλους) στην κλίμακα της πεντάβαθμης κλίμακας Saffir-Simpson», προειδοποίησε μετεωρολόγος, εξηγώντας ότι «καλύπτει μια τεράστια περιοχή και αντιπροσωπεύει έναν πραγματικό κίνδυνο».

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.