Έκλεισαν σχολεία, μέσα μεταφοράς και η Wall Street

O τυφώνας «Σάντι» απειλεί τη Νέα ΥόρκηΌλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην πόλη της Νέας Υόρκης – μετρό, λεωφορεία, τρένα – σταμάτησαν τη λειτουργία τους από την Κυριακή το βράδυ, καθώς η αμερικανική μεγαλούπολη αναμένει την «άφιξη» του τυφώνα Σάντι, ανέφεραν επίσημες πηγές.

Οι αρχές της Νέας Υόρκης διέταξαν την αναστολή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, λόγω των πλημμύρων και των ζημιών που πιθανώς θα προκληθούν από το πέρασμα του τυφώνα, που αναμένεται να πλήξει τις επόμενες ώρες τη βορειοανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η αναστολή της λειτουργίας των μέσων θα διαρκέσει τη Δευτέρα ή και την Τρίτη.

Τα πρώτα αποτελέσματα του Σάντι, έγιναν αισθητά την Κυριακή κατά μήκος της ανατολικής ακτής, καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αναγκάστηκαν να εκκενώσουν ορισμένες παράκτιες περιοχές.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους συμπατριώτες του, να «πάρουν στα σοβαρά» τον κίνδυνο.

Τα μεσάνυχτα 0:00 GMT, ο τυφώνας ήταν σε απόσταση 780 μιλίων νότια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) στο Μαϊάμι.

Ο Σάντι κινείται με ανέμους 120 χιλιομέτρων την ώρα οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν αισθητά καθώς ο τυφώνας κινείται σε ψυχρότερα νερά.  Στο μάτι του τυφώνα οι άνεμοι αυτοί κινούνται με ταχύτητα 800 χιλιόμετρα σύμφωνα με το ίδιο κέντρο.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα  Δευτέρα κλειστά ενώ κάποιες παράκτιες περιοχές της πόλης θα εκκενωθούν υποχρεωτικά λόγω της Σάντι.

Το μέτρο αφορά 375.000 ανθρώπους που κατοικούν στην Ζώνη Α της Νέας Υόρκης, ανέφερε ο δήμαρχος.

Aπό τις 19:00 τοπική ώρα (01:00 της Δευτέρας στην Ελλάδα) διακόπηκε η λειτουργία του δικτύου των δημόσιων μέσων μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου του μετρό, για προληπτικούς λόγους εν αναμονή της άφιξης του τυφώνα Σάντι, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας Άντριου Κουόμο.

Εκτός από το μετρό, οι Αρχές αποφάσισαν επίσης να κλείσουν τα πάρκα, οι παιδικές χαρές και οι πλαζ.

Όπως ακόμη έγινε γνωστό, εκατοντάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Κυριακή στα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης όπως και σε άλλες πόλεις στην ανατολική ακτή της χώρας. Η Air France ακύρωσε όλες τις πτήσεις της που προβλέπονταν για τη Δευτέρα προς τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, την ώρα που αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει εκατοντάδες εσωτερικές πτήσεις.

«Αν γυρίσει και απομακρυνθεί, τόσο το καλύτερο. Πραγματικά θα είναι πολύ καλά. Αλλά αν όχι, εμείς θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό», σημείωσε ο Κουόμο.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς αναμένεται να ξαναρχίσουν να λειτουργούν περίπου 12 ώρες μετά το τέλος της καταιγίδας, διευκρίνισαν άλλοι αξιωματούχοι στην συνέντευξη Τύπου.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό την Δευτέρα, ανέφεραν πηγές της Wall Street. Πιθανώς σημειώνει το Ρόιτερς αλλά και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το αμερικανικό χρηματιστήριο να παραμείνει κλειστό και την Τρίτη. Όπως σημείωσαν οι πηγές της Wall Street η απόφαση για το κλείσιμο της χρηματιστηριακής αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ελήφθη λόγω των ανησυχιών για την ακεραιότητα των συναλλαγών.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για ισχυρή βροχόπτωση και ανέμους μεγάλης έντασης ακόμα και για χιονόπτωση κατά μήκος της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής των ΗΠΑ.

Κίνδυνος υπάρχει και για το εσωτερικό, μακριά από τις ακτές, κυρίως εξαιτίας από τις βροχοπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες, διακοπές ρεύματος και άλλα προβλήματα που αναμένεται –αν φυσικά συμβούν- να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.