Μικροένταση στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο – Συνθήματα και πανό στην Πελοπόννησο

Με μικροεπεισόδια ολοκληρώθηκαν οι παρελάσεις της 28ης ΟκτωβρίουΧωρίς απρόοπτα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Αθήνα, η οποία διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Στη φετινή παρέλαση συμμετείχαν δέκα λύκεια, εκ των οποίων τα έξι ιδιωτικά, επτά γυμνάσια και τέσσερα δημοτικά, σαφώς λιγότερα από τριάντα και πλέον σχολεία που συμμετείχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Στην κυκλοφορία έχουν δοθεί οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας.

Έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία σε Πανεπιστημίου, Σύνταγμα, αλλά και στους γύρω δρόμους, ενώ τοποθετήθηκαν σχοινιά και κιγκλιδώματα προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση των πολιτών στην παρέλαση.

Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο πριν την παρέλαση, όταν δύο γυναίκες προσπάθησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.

Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μία μαθήτρια παρέλασε ξυπόλητη

To γύρο του Διαδικτύου κάνει η «ξυπόλητη» σημαιοφόρος

To «γύρο» του Διαδικτύου έκανε σήμερα η εικόνα μαθήτριας -και μάλιστα σημαιοφόρου – που παρέλασε ξυπόλητη  μπροστά από την πολιτική ηγεσία της χώρας στο ύψος της Βουλής στην πλατεία Συντάγματος.

Η κοπέλα, μαθήτρια της Β’ Λυκείου σχολείου της Αθήνας έβγαλε τα παπούτσια της στο πλάι της Βουλής, ενώ συμμετείχε στην παρέλαση, όχι όμως επειδή το θεώρησε ένα τρόπο διαμαρτυρίας για την πολιτική και οικονομική  κατάσταση που βιώνει, όπως αρχικά θεωρήθηκε. Όπως λένε στελέχη του υπουργείου που ήταν παρόντες στη σκηνή, η νεαρή κοπέλα δεν μπορούσε να προχωρήσει με τα ψιλοτάκουνα παπούτσια της και τα έβγαλε για γα απελευθερωθεί και να μπορέσει να περπατήσει άνετα.

Η φωτογραφία της κοπέλας ωστόσο η οποία συμμετέχει στην παρέλαση ξυπόλητη κυκλοφόρησε ταχύτατα, με  αποτέλεσμα να ζητηθεί και από ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα…

 

Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια μέχρι την Ομόνοια.

Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτήν την κρίση. «Σήμερα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ομοψυχία, την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ηρωισμό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ιστορικό μας χρέος να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος», σημείωσε.

Της μαθητικής παρέλασης προηγήθηκε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, όπου ακούστηκαν συνθήματα από τους παρευρισκόμενους και σημειώθηκε μικροεπεισόδια.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης ο κ.Παπούλιας αναφέρθηκε στη διπλή γιορτή των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Απευθύνοντας μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους σημείωσε ότι πολλοί ξεχνούν τι οφείλει η Ευρώπη στη μικρή Ελλάδα.

«Πρέπει να βγούμε γρήγορα από την κρίση, διότι δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα απ΄αυτόν τον λαό που τα έχει δώσει όλα» είπε.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, δήλωσε ότι τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας δεν ταιριάζουν σε μία τέτοια ημέρα «που όλος ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος».

Η ΕΛ.ΑΣ. ακολούθησε το μοντέλο αστυνόμευσης που εφαρμόστηκε για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα για την αποφυγή τυχόν επεισοδίων.

Έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη έκταση «νεκρής ζώνης» όπου οι επίσημοι ήταν αποκλεισμένοι από τον κόσμο, ενώ οι πολίτες παρακολούθησαν την παρέλαση από απόσταση.

Επί ποδός βρέθηκαν 2.000 αστυνομικοί, ενώ έφτασαν και διμοιρίες ΜΑΤ από την Αθήνα. Ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πετούσε πάνω από την πόλη την ώρα της παρέλασης, ενώ σκάφη του Λιμενικού έκαναν περιπολίες.

Το σχέδιο για την αποτροπή εκτρόπων περιελάμβανε, επίσης, κιγκλιδώματα και αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχείρησαν  να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, αλλά και προληπτικές προσαγωγές.

Δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση, ωστόσο, από το χώρο που διεξήχθη η παρέλαση.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε επίσκεψη-αστραπή στη Θεσσαλονίκη για να εποπτεύσει τα μέτρα.

Μικροένταση στο Ηράκλειο

Με μικροεντάσεις και αψιμαχίες και κάτω από ιδιαιτέρα αυστηρά μέτρα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε η σημερινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου.

Στον χώρο γύρω από την πλατεία Ελευθερίας είχαν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα αποκλείοντας την πρόσβαση των πολιτών τόσο στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη, όσο και στον χώρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων. Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργος Δεικτάκης αποδοκιμάστηκε από ομάδα πολιτών κατά την κατάθεση στεφάνου, που επιχείρησαν να πετάξουν μπουκάλια νερού.

Ένταση σημειώθηκε πριν την παρέλαση, αλλά και κατά την διάρκειά της, ανάμεσα σε πολίτες και δυνάμεις της αστυνομίας. Η αντιπαράθεση είχε ως αφορμή τα κιγκλιδώματα που είχαν στηθεί περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας όπου πολίτες επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, προκειμένου να περάσουν στην πλατεία. Ομάδα διαδηλωτών έσπασε μέρος του κιγκλιδώματος και προσπάθησε να μπει στον χώρο της παρέλασης, αλλά απωθήθηκε από αστυνομικούς, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν τρεις προσαγωγές.

Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων υπήρχαν πανό εναντίον της κυβέρνησης, της τρόικας και των νέων μέτρων ενώ κανένας βουλευτής ή εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης δεν παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, αλλά ούτε και στην παρέλαση.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και άλλοι επίσημοι αποχώρησαν, μετά τη λήξη της παρέλασης, υπό αστυνομική προστασία, ενώ οι πολίτες προχώρησαν σε πορεία διαμαρτυρίας με αντιμνημονιακά και αντικυβερνητικά συνθήματα.

Συνθήματα και πανό στην Πελοπόννησο

Ομαλά πραγματοποιήθηκε η παρέλαση στην Τρίπολη, με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη -που εκπροσώπησε την κυβέρνηση- να δηλώνει πως σαν Έλληνες θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και τις δυσκολίες.

Μόνη εξαίρεση μια ομάδα από το Εργατικό Κέντρο κι άλλη μια από το Αντιφασιστικό Μέτωπο Αρκαδίας, που είχαν αναρτήσει τα πανό τους στο χώρο της παρέλασης και φώναζαν συνθήματα σε όλη τη διάρκεια της. Στο τέλος, η ομάδα του Αντιφασιστικού μετώπου φωνάζοντας αντιμνημονιακά συνθήματα προσπάθησε να παρελάσει, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει, αφού απωθήθηκε από την αστυνομία. Δημιουργήθηκε μικρή ένταση και έγινε χρήση δακρυγόνου περιορίζοντας τους διαδηλωτές.

Στην Καλαμάτα ομάδα πολιτών φώναζαν συνθήματα ενώ προσπάθησαν να παρελάσουν. Η αστυνομία σταμάτησε την πορεία τους και μετά την απομάκρυνση των επισήμων, από τον χώρο τους άφησε και πέρασαν. Στην Κόρινθο χωρίς εξέδρα επισήμων η παρέλαση έληξε ήρεμα, αν και εκεί δεν έλειψαν τα συνθήματα.

Στο Ναύπλιο, ομάδα στελεχών του ΚΚΕ σήμερα το πρωί ανήρτησε πανό στο βράχο της Ακροναυπλίας, που έγραφε «ΟΧΙ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΚΕ». Στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι τον χώρο της παρέλασης, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα προωθούμενα μέτρα.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις στο Ναύπλιο, την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αθανάσιος Σκορδάς, ο οποίος μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο κατά την κατάθεση στεφάνων, αποδοκιμάστηκαν από μια ομάδα μελών του Αντιφασιστικού Μετώπου.

Στη συνέχεια, η ίδια ομάδα κατευθύνθηκε στον χώρο της παρέλασης με πανό και συνθήματα ενάντια στα μέτρα, ενώ όταν τα μέλη της προσπάθησαν να παρελάσουν οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν.

Στο Αγρίνιο, μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΑ και της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας ξεκίνησαν πορεία μπροστά από την εξέδρα των επισήμων με κατεύθυνση προς το δημαρχείο, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και αντιρατσιστικά συνθήματα.

Στα Χανιά, οι περισσότεροι μαθητές δεν έστρεψαν το βλέμμα προς την εξέδρα των επισήμων, ενώ ένας μαθητής Λυκείου έκανε μία απρεπή χειρονομία προς τους επισήμους. Μετά το πέρας της παρέλασης, καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, μαθητές, εκπρόσωποι της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ και άλλων φορέων πραγματοποιήσαν ειρηνική πορεία, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου.

Στη Λάρισα, οπαδοί του ΠΑΜΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οι οποίοι είχαν αναρτήσει πανό, φώναξαν συνθήματα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν επεισόδια. Επίσης, ορισμένοι από τους παρελαύνοντες μαθητές δεν γύρισαν το κεφάλι τους προς τους επισήμους.

Στην Ιερισσό Χαλκιδικής, οι μαθητές παρέλασαν με μαύρες κορδέλες στα υψωμένα σε γροθιά χέρια τους διαμαρτυρόμενοι για την επένδυση χρυσού στην περιοχή τους και στη Νάουσα, με πρωτοβουλία του δήμου, μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκε κατάληψη επί μία ώρα, του δρόμου, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού.

Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών ματαιώθηκαν οι παρελάσεις σε Γιάννενα, Γρεβενά, Πτολεμαϊδα, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

Μικροεπεισόδια στην Αλβανία

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου στην Αλβανία. Μερικές δεκάδες οπαδοί της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» και του κόμματος των Τσάμηδων πέταξαν πέτρες εναντίον λεωφορείων που μετέφεραν συγγενείς των πεσόντων του έπους του 1940 και διπλωματικών οχημάτων.

Το γεγογός σημειώθηκε στην Κλεισούρα της Πρεμετής, όπου βρίσκεται ένα από τα δύο επίσημα στρατιωτικά νεκροταφεία του έπους του 40. Η κατάσταση ηρεμησε μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, ενώ όλη η τελετή πραγματοποιήθηκε κάτω από ανθελληνική συνθήματα Αλβανών εθνικιστών.

Κατάθεση στεφάνων στην Ουγγαρία

Με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείου του Ελληνισμού, στην πλατεία Petοfi της Ουγγρικής πρωτεύουσας, η Ομογένεια τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Παρουσία στρατιωτικού αγήματος του Ουγγρικού Στρατού, που απέδωσε τις καθιερωμένες τιμές, έγινε η κατάθεση στεφάνων από τον Επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδος στη Βουδαπέστη, Ιωάννη Σταματέκο, τον Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχο Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, κ. Αρσένιο, τον Δήμαρχο του Δήμου Μπελογιάννη, Κώστα Παπαλέξη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Βουδαπέστης, Γιώργο Τζιτζή, κ.ά.

Ακολούθησε πανηγυρική δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο στο παρεκκλήσι της Εξαρχίας. Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Αρσένιος ζήτησε από όλους εθνική ομοψυχία και ομόνοια για τις δύσκολες στιγμές που περνάει η πατρίδα.

Το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Απόδημο Ελληνισμό, Κώστα Τσιάρα, μετέφερε ο κ. Σταματέκος

Εντωμεταξύ, το Σάββατο ο Ελληνισμός της Βουδαπέστης με ιδιαίτερη συγκίνηση τίμησε τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Αυστρίας , Εξάρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης Μιχαήλ, η οποία παραμένει ιδιαίτερα έντονη στο εκκλησίασμα της Βουδαπέστης και των Ελλήνων του χωριού Μπελογιάννη, του οποίου ήταν και επίτιμος Δημότης.

Στην ομιλία του, μετά την επιμνημόσυνο δέηση, στο Παρεκκλήσι της Εξαρχίας, ο Μητροπολίτης Αρσένιος εκθείασε την προσωπικότητα και το τεράστιο έργο του αφοσιωμένου και επίλεκτου ιεράρχη, τους αγώνες του για τη δημιουργία της Εξαρχίας στην Ουγγαρία, την πολύτιμη και καθοριστική προσφορά του στην Εκκλησία και στο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και την αγάπη του για το ποίμνιο και το συνάνθρωπο του.

Στην επιμνημόσυνο δέηση παρέστησαν-μεταξύ άλλων-ο επιτετραμμένος της Ελληνικής Πρεσβείας, Ιωάννης Σταματέκος, εκ μέρος της οικογένειας του μακαριστού Μιχαήλ η ανιψιά του Μαρία Λεμονή, ο σύμβουλος Τύπου Ιωάννης Βλαχάκης και πλήθος ομογενών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.