Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

ΣΔΟΕ: «Όταν θα δείτε τις διώξεις και τα ονόματα θα καταλάβετε γιατί την… έχασαν»

Οκτώβριος 28th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Οι πρώτες εκτιμήσεις απ’ την ανάλυση της λίστας, εφ’ όσον είναι γνήσια, οδηγούν στο πιο μεγάλο σκάνδαλο συγκάλυψης και διαπλοκής. Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, οι πράξεις και οι παραλείψεις των πολιτικών και όσων αξιωματούχων συμμετείχαν στην απόκρυψη της λίστας θεωρείται βέβαιο ότι θα ελεγχθούν από την Βουλή και την τακτική δικαιοσύνη.

Μεταξύ των 2.059 ονομάτων περιλαμβάνονται τα ονόματα: Νικόλαος Παπανδρέου, Αικατερίνη Πελέκη, Σταυρούλα Κουράκου (το ίδιο όνομα έχει η σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου), μεγάλων επιχειρηματιών, εφοπλιστών, τραπεζιτών, δικηγόρων, ιατρών, μηχανικών, δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών, φοιτητών αλλά και πολλές νοικοκυρές.

Αυτή την ώρα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων διερευνούν την ακρίβεια και τα στοιχεία της λίστας, εφ’ όσον είναι γνήσια, εστιάζεται στα ερωτήματα: Ποιος είναι ο Νίκος Παπανδρέου που περιλαμβάνεται στη λίστα, αν η Σταυρούλα Κουράκου είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, εάν υφίστανται, έχουν δηλωθεί και δικαιολογούνται τα ποσά των τέκνων του μεγαλοεκδότη Γιώργου Μπόμπολα και άλλων προσώπων με πολιτικό και μιντιακό ρόλο για τους οποίους θα μπορούσε να έχει υπάρξει συγκάλυψη με πολιτική παρέμβαση.

Στους λογαριασμούς των μελών μιας μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας έχει βρεθεί το ποσό των 300 εκατ.ευρώ που είναι αμφίβολο αν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Στην εγγραφή με αριθμό 919 αναφέρεται το όνομα: «Kourakou Stavroula Businesswoman».Ουδείς μπορεί να διαπιστώσει -επί του παρόντος- αν το όνομα αυτό είναι της συζύγου του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου.

Σύγχυση δημιουργείται και από το όνομα Νίκος Παπανδρέου. Στη λίστα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Hot Doc», το όνομα περιλαμβάνεται δύο φορές. Στην εγγραφή 1580 αναφέρεται «Papandreou Nikolaos» και στην εγγραφή 2012 όπου υπάρχει το όνομα «Papandreou Nikolaos Chairman».

Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές αν πρόκειται για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Στην εγγραφή με αριθμό 1332 αναφέρεται το όνομα «Peleki Ekaterini», της συζύγου δηλαδή του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη. Το όνομα «Voulgaraki Aikaterini», υπάρχει και στην εγγραφή 989.

Γ. Βουλγαράκης: Ζούμε εποχές του αλήστου μνήμης Τόμπρα !
«Τα χαλκεία του αποπροσανατολισμού και της παραπληροφόρησης προσπαθούνγια άλλη μια φορά να με πλήξουν ρίχνοντας λάσπη στον ανεμιστήρα» έγραψε οΓιώργος Βουλγαράκης στο Twitter.

«Η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, αφού επί δύο χρόνια την περιέφεραν απογραφείο σε γραφείο, αφού την έχασαν και την ξαναβρήκαν, αφού από CDέγινε USB, αφού εξαφανίστηκε στην πρωτότυπη μορφή της, αφού οι υπεύθυνοιτου ΣΔΟΕ που την είδαν δήλωσαν στην Βουλή ότι δεν υπάρχει κανένα όνομαπολιτικού, αφού οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαίωναν ότι είναι παράνομη καιδεν έχει μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω, τώρα “κρεμάστηκε” σταπερίπτερα με την λογική της εποχής Τόμπρα και με στοχοποιεί.

Δηλώνω κατηγορηματικά: Ούτε εγώ, ούτε η σύζυγος μου είχαμε ή έχουμεκαμία εξωχώρια εταιρεία ούτε λογαριασμό στο εξωτερικό. Η αλήθεια θαλάμψει σύντομα για μια ακόμη φορά».

Ν. Παπανδρέου: Είναι προφανές ότι υπάρχει κι άλλος Νίκος Παπανδρέου στον πλανήτη…
«Είναι προφανές ότι υπάρχει κι άλλος Νίκος Παπανδρέου στονπλανήτη… Βρείτε τον να χαρεί τη συνωνυμία!», δήλωσε συνεργάτης του κ.Νίκου Παπανδρέου, αδελφού του πρώην πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου στο protothema.gr.

Είναι αυτονόητο πως το protothema.gr θα δημοσιεύσει οποιαδήποτε διευκρίνιση ή διάψευσηεμφανιζόμενου στη λίστα.

Η μελέτη και η επαλήθευση ή μη του περιεχομένου της θα δώσεικαι τις κατάλληλες ερμηνείες του γιατί οι πολιτικοί και οι αρμόδιοι συγκάλυψαντη λίστα, την αιφνίδια «απώλεια» της οποίας αποκάλυψε κατ’ αποκλειστικότητα το «ΠΡΩΤΟΘΕΜΑ» πριν από τέσσερις εβδομάδες.

Αναμένεται και η αντίδραση των αρχών για το κατά πόσον ησυγκεκριμένη λίστα είναι αυθεντική.

Γ. Παπαντωνίου: «Καμία σχέση»
Στην εγγραφή με αριθμό 919 αναφέρεται το όνομα: «Kourakou StavroulaBusinesswoman». Τοprotothema.gr επικοινώνησε με άνθρωπο από το περιβάλλον της συζύγου του πρώηνυπουργού Γιάννου Παπαντωνίου. «Καμία σχέση. Αν υπάρχει το όνομα προφανώςδεν είναι η σύζυγος του πρώην υπουργού», ήταν η δήλωση από την πλευράτου κ. Παπαντωνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το protothema, ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης διασταυρώνει τα ονόματα που υπάρχουν στη λίστα Λαγκάρντ με τις δηλώσεις πόθεν έσχες των προσώπων αυτών για να διαπιστώσει αν ταιριάζουν με μεγάλες δουλειές και αγοραπωλησίες.Σε κάθε περίπτωση έχει σημασία για τι ποσά μιλάμε και αν δικαιολογούνται.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει δημιουργηθεί και για την επιλογή να μην δημοσιευθούν τα ποσά των καταθέσεων των 2059 προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Να για ποιους έκρυβαν τη λίστα Λαγκάρντ
Οπως έγραφε το ΘΕΜΑ την περασμένη Κυριακή 21 Οκτωβρίου, «όταν θα αρχίσουν να ασκούνται οι πρώτες ποινικές διώξεις, αμέσως όλοι θα καταλάβουν γιατί ξεχάστηκε η λίστα Λαγκάρντ». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση οι οικονομικοί εισαγγελείς που συνεχίζουν να ερευνούν το περιεχόμενο της περίφημης λίστας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα για τη λίστα, η οποία περιλαμβάνει 1.991 φυσικά πρόσωπα και ήταν ξεχασμένη στο υπουργείο Οικονομικών από τον τότε υπουργό κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εξελίσσεται από δύο ανεξάρτητα κέντρα.

Το ένα είναι στο ΣΔΟΕ, όπου μια ομάδα πέντε στελεχών της υπηρεσίας εξετάζει από φορολογικής πλευράς τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΣΔΟΕ, από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσουν να φεύγουν τα πρώτα «μπιλιετάκια» προς τα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη λίστα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για επιχειρηματίες, γιατρούς, δικηγόρους και συμπολίτες μας υπεράνω πάσης υποψίας. Στα ονομαστικά σημειώματα που θα λάβουν οι εμπλεκόμενοι θα τους ζητείται να επικοινωνήσουν με συγκεκριμένο πρόσωπο στο ΣΔΟΕ για υπόθεση που τους αφορά. Οταν οι παραλήπτες συναντηθούν με τον υπεύθυνο του ΣΔΟΕ που έχει «χρεωθεί» την υπόθεσή τους, θα ακούσουν ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι διαθέτουν συγκεκριμένα ποσά χρημάτων στο εξωτερικό, τα οποία δεν προκύπτουν από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει από το 2000 μέχρι σήμερα και θα τους ζητηθεί να τα δικαιολογήσουν.

Αν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα συγκεκριμένα εισοδήματα και αρνούνται τη φορολόγηση του συγκεκριμένου ποσού, το ΣΔΟΕ θα ζητά δικαστική συνδρομή για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και θα ξεκινά φορολογικό έλεγχο. Αντίθετα, αν εκδηλώνεται προθυμία από την πλευρά των εμπλεκομένων να συνεργαστούν, τότε το ΣΔΟΕ θα ζητά να υποβληθεί συμπληρωματική δήλωση στην Εφορία για το ποσό που δεν δικαιολογείται και θα επιβάλλεται φόρος με βάση την κλίμακα, η οποία φτάνει μέχρι το 45%.

Ετσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει δηλώσει 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά έχει καταθέσεις 5 εκατ. ευρώ, τότε θα του ζητηθεί να δηλώσει σε συμπληρωματική δήλωση τα 4 εκατ. ευρώ.

Εναλλακτικά υπάρχει η σκέψη τα σημειώματα να σταλούν απευθείας από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών με το ποσό που πρέπει να δηλωθεί, χωρίς την παρέμβαση των ανθρώπων του ΣΔΟΕ.

Το δεύτερο κέντρο που εξετάζει τη λίστα Λαγκάρντ είναι αυτό των οικονομικών εισαγγελέων κυρίων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη. Η έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, που είναι είτε επώνυμοι, είτε τα χρήματα που διαθέτουν δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καθόλου από τις δραστηριότητές τους, είτε θεωρούν πως κρύβεται πίσω τους κάποιος τρίτος.

Η έρευνα αυτή είναι και η πιο ουσιαστική και διεξάγεται πολύ προσεκτικά και σε βάθος. Κατά πληροφορίες, μεταξύ των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα και έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο των αρχών είναι:

• σύζυγος πρώην υπουργού,
• πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου,
• παιδιά γνωστού εκδότη,
• θείος κορυφαίου πολιτικού,
• πρόσωπο που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο της Proton Bank,
• πολύ γνωστός Εβραίος επιχειρηματίας,
• Ελληνας επιχειρηματίας που πούλησε τις καλές εποχές τις επιχειρήσεις του έναντι μεγάλου ποσού,
• κόρη γνωστού τραγουδιστή.

Οι αρχές εκτιμούν ότι πίσω από τις συγκεκριμένες, αλλά και άλλες περιπτώσεις που προκύπτουν από τη λίστα, πιθανόν κρύβονται διαδρομές μαύρου χρήματος, ξέπλυμα ή και πολιτικό χρήμα. Δεδομένου ότι η λίστα καλύπτει τραπεζικές συναλλαγές που έγιναν στην HSBC Γενεύης μέχρι και το 2007, οι οικονομικοί εισαγγελείς προσπαθούν να αξιοποιήσουν κάθε στοιχείο που ενδεχομένως θα οδηγήσει σε κατηγορίες για οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα.

Πέραν των προφανών περιπτώσεων, φοιτητές, εφοπλιστές κ.λπ. για τους οποίους δεν προκύπτουν ενδιαφέροντα ή αξιοποιήσιμα στοιχεία, η λίστα αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό αποκαλύψεων. Ο εισαγγελέας κ. Πεπόνης και οι συνεργάτες του θέλουν να δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που έχουν σχέση με την επίμαχη λίστα που είχε χαθεί στα υπουργικά συρτάρια.

Για παράδειγμα, αναρωτιούνται, εφόσον είναι γνωστό ότι οι ελβετικές τράπεζες έδιναν εκείνη την εποχή πολύ μικρά επιτόκια για τις καταθέσεις και μάλιστα χρέωναν και έξοδα για τους λογαριασμούς, γιατί κάποιοι προτίμησαν την HSBC Γενεύης ενώ στην Ελλάδα θα είχαν πολύ καλύτερες αποδόσεις; Και όλα αυτά για την περίοδο μέχρι το 2007, όπου τα χρηματιστήρια ανέβαιναν, η οικονομία δεν σκιαζόταν από τα σύννεφα της ύφεσης και κανείς στην Ελλάδα δεν ασχολιόταν με τους φοροφυγάδες.

Συνεπώς είναι προφανές -πιστεύουν οι αρχές- ότι η επιλογή της HSBC Γενεύης έγινε από τα πρόσωπα της λίστας με πρωταρχικό κριτήριο να αποκρύψουν τα συγκεκριμένα κεφάλαια και όχι να προστατευτούν από τις επιπτώσεις της κρίσης. Ενα άλλο σημείο που τραβάει την προσοχή των ανθρώπων που ερευνούν τη λίστα είναι ότι αφορά την περίοδο όπου η Ελλάδα ετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και τρία χρόνια μετά τη διεξαγωγή των, όπου επικρατούσε η εσφαλμένη αντίληψη ότι τα χρήματα που μεταφέρονται στην Ελβετία γίνονται αόρατα.

protothema.gr

This entry was posted on Κυριακή, Οκτώβριος 28th, 2012 at 08:33 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply