Γιάννης Στουρνάρας: «Έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος»

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/62E10509020744416192D857848D0EBE.jpgΟλοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει ότι «έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος» και ότι τα μέτρα θα πρέπει να κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα έρθουν σε ένα νομοσχέδιο τα μέτρα, με δεδομένη την άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά, ο υπουργός είπε: «Νομίζω ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι να έρθουν σε ένα νομοσχέδιο». Σε ερώτηση για το τι θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στο Εurogroup της 31 Οκτωβρίου ο υπουργός απάντησε ότι «θα παρουσιάσουμε την πρόοδο που έχει γίνει». Η σύσκεψη ήταν μαραθώνια υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με βασικό αντικείμενο να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες για τα επώδυνα μέτρα προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση.

Ανδρέας Λυκουρέντζος
Παρών στην αρχή της σύσκεψης ήταν και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου είπε ότι αντικείμενο «είναι συνεργασία για την ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της κυβέρνησης, ούτως ώστε μέχρι το Eurogroup της Τετάρτης να μην υπάρχουν εκκρεμότητες και να έχουν προωθηθεί προς τη Βουλή όλες οι διατάξεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ψηφιστεί».

Γιάννης Βρούτσης
Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης αναφέρει ότι το υπουργείο εκτός ότι ανέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, έχει να υλοποιήσει και το μεγαλύτερο νομοθετικό έργο.

«Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στους πολύ περιορισμένους χρόνους που απαιτούνται. Η ελληνική κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής και αξιόπιστη ακόμα και σε αυτό» αναφέρει.

Προσπάθειες της κυβέρνησης
Στην κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθεια ώστε οι τελευταίες εκκρεμότητες του πακέτου μέτρων να έχουν κλείσει έως την Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Euro Working Group, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή και την Τετάρτη να συνεδριάσει το Eurogroup, μέσω τηλεδιάσκεψης, για να δώσει την έγκρισή του.

Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια έως και την τελευταία στιγμή να βρεθούν οι μέγιστες συναινετικές λύσεις, δεδομένης της άρνησης της Δημοκρατικής Αριστεράς να συμφωνήσει με τα μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις ως έχουν, χωρίς πάντως να κλείνει την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του και το ΠΑΣΟΚ ζητά παρεμβάσεις σε τέσσερα σημεία του τελικού πακέτου μέτρων, με αιχμή και πάλι το θέμα των εργασιακών: Να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν.

Για το ζήτημα υπήρξε την Παρασκευή επικοινωνία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου -από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται- με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Δημήτρη Σταμάτη. Ο κ. Βενιζέλος δεν αποκλείεται να έχει εντός της ημέρας συνομιλία με τον πρωθυπουργό.

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.