Σε «πράσινες» επενδύσεις, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, προχωρά η ΙΚΕΑ έως το 2020, με στόχο να κατασκευάζει τα έπιπλά της αποκλειστικά και μόνο με ξυλεία από τα δικά της δάση

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/8DFC98467E1B280206AACC8B180CE729.jpgΗ επιπλοποιία ουδέποτε κατηγορήθηκε για το μεγάλο οικολογικό αποτύπωμά της. Ο κόσμος αυξανόταν και πλήθαινε, τα παιδιά μεγάλωναν, έκαναν οικογένεια, άνοιγαν σπίτι, αγόραζαν έπιπλα (όσα δεν κληρονομούσαν από τους γονείς τους), και τα κρατούσαν και τα χαίρονταν εφ’ όρου ζωής, για να τα κληροδοτήσουν κάποτε (μαζί με εκείνα των προγόνων τους) στα δικά τους παιδιά.

Η εποχή που αγοράζει κάποιος έπιπλα «για μια ζωή» για τους περισσότερους καταναλωτές έχει παρέλθει – και ως φαίνεται ανεπιστρεπτί. Η οικοσκευή εν ευρεία εννοία έχει γίνει πλέον αναλώσιμη. Και καθετί το αναλώσιμο, εφόσον μετατρέπεται σε απόρριμμα, ρυπαίνει.

Ευαίσθητη Τα έπιπλα και τα είδη οικοσκευής του ΙΚΕΑ είναι σαφώς αναλώσιμα – εξάλλου προορίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες πολύ περισσότερων νοικοκυριών, πολύ περισσότερων καταναλωτών, δεδομένου ότι ο πληθυσμός της γης έχει τριπλασιαστεί την τελευταία πεντηκονταετία. Μοιραία, η γιγαντιαία σουηδική αλυσίδα καταστημάτων επίπλων ρυπαίνει – και μάλιστα πολύ περισσότερο από άλλες μικρότερες ομοειδείς επιχειρήσεις που κατασκευάζουν ίσως και «έπιπλα για μια ζωή», όπως έλεγαν κάποτε. Επειδή όμως πρόκειται για μια εταιρεία παγκοσμίων διαστάσεων – και επιπλέον σουηδική, δηλαδή εκ προοιμίου ευαίσθητη περί τα περιβαλλοντικά ζητήματα – αποφάσισε να «πρασινίσει» όσο περισσότερο γίνεται.

Τρεις πυλώνες Η μακράν κορυφαία εταιρεία λιανικών πωλήσεων επίπλων στον κόσμο ανακοίνωσε λοιπόν ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα επενδύσεων με χρονικό ορίζοντα το 2020, το οποίο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Πρώτον, στην επένδυση 1,5 δισ. ευρώ έως το 2015 στην ηλιακή και στην αιολική ενέργεια, δεύτερον στον περιορισμό από το 2016 των πωλήσεων προϊόντων που δεν είναι «περιβαλλοντικώς συνεπή» και, τρίτον, στη μετατροπή της επιχείρησης έως το 2020 σε «δασικώς εποικοδομητική».

Ο τρίτος πυλώνας είναι και ο πιο εντυπωσιακός, καθώς προβλέπει τη δημιουργία δασών για την προστασία της φύσης, με πρωτοβουλία και δαπάνες της ΙΚΕΑ, κατά τρόπον ώστε τα δέντρα που ξυλεύεται ο όμιλος για να κατασκευάσει τα έπιπλά του να ανανεώνονται με το παραπάνω.
Η στόχευση στην πώληση όσο το δυνατόν περισσότερων περιβαλλοντικώς συνεπών (ή ενεργειακώς αποδοτικών) προϊόντων έχει να κάνει με την προώθηση περισσότερων επαγωγικών οικιακών συσκευών ή με τη χρήση περισσότερων λαμπτήρων LED στα προϊόντα που πωλεί η επιχείρηση.

Τέλος, ο πρώτος πυλώνας της πράσινης πολιτικής του ΙΚΕΑ εφαρμόζεται ήδη από το 2009 και προβλέπει την επένδυση έως το 2015 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να κατασκευάζει ο όμιλος κατά 70% το σύνολο των προϊόντων που προωθεί στην αγορά χρησιμοποιώντας ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

Πράσινη ενέργεια Η ΙΚΕΑ λειτουργεί ήδη αιολικά πάρκα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες και έχει εγκαταστήσει 342.000 φωτοβολταϊκά πάνελ στα καταστήματα, στις αποθήκες και στα εργοστάσιά της. Με τις εγκαταστάσεις αυτές ο όμιλος καλύπτει σήμερα το 27% των αναγκών του για ηλεκτρική ενέργεια. Το 2015 θα παράγει από ανανεώσιμες πηγές το 70% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει. Και το 2020 θα παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτήν που καταναλώνει.

 

Αλέξανδρος Καψύλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.